Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:45 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parchetul - Inalta Curte de Casatie si Justitie

ro

06 Jun, 2012 23:42 1372 Marime text
Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna mai 2012, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DOBRE OANA MARIA, subinspector de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Rutier, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi fals intelectual săvârşită în scopul ascunderii unei fapte de corupţie,

CLOŞCĂ VIRGIL GABRIEL, agent şef de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Rutier, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile luare de mită şi fals intelectual săvârşită în scopul ascunderii unei fapte de corupţie.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 4 ianuarie 2012, inculpata Dobre Oana Maria, subinspector de poliţie şi inculpatul Cloşcă Virgil Gabriel, lucrător de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Rutier, având gradul profesional de agent şef de poliţie, au pretins şi primit suma de 700 lei de la un denunţător, pentru ca acesta să nu fie sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 1.400 lei şi cu reţinerea permisului în vederea suspendării, ca urmare a depăşirii vitezei legale.

În seara aceleiaşi zile, inculpatul Cloşcă Virgil Gabriel a întocmit un raport de activitate şi, pentru a ascunde pretinderea şi primirea sumei de 700 lei de la denunţător, a omis cu ştiinţă să consemneze în acel document că, în timpul serviciului şi-a desfăşurat activitatea pe linia depistării autovehiculelor care au depăşit viteza legală, în zona în care a fost surprins denunţătorul. În calitatea sa de ofiţer şef de tură, inculpata Dobre Oana Maria a contrasemnat raportul de activitate, însuşindu-şi situaţia descrisă de coinculpat în raportul de activitate.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Galaţi.

La data de 10 mai 2012, după sesizarea instanţei, Curtea de Apel Galaţi a dispus luarea măsurii obligării de a nu părăsi ţara faţă de cei doi inculpaţi.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

MARCU MONICA, asociat şi administrator la S.C. A.L.N. COMUNICATION S.R.L. Bucureşti, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată şi

MARCU GEORGE DANIEL, asociat la S.C. A.L.N. COMUNICATION S.R.L. Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2003 - martie 2005, în condiţiile în care S.C. A.L.N. COMUNICATION S.R.L. a realizat venituri din vânzările de mărfuri şi prestări de servicii, inculpata Marcu Monica, în calitate de asociat şi administrator al acestei societăţi comerciale, cu ajutorul inculpatului Marcu George Valentin, asociat al aceleiaşi societăţi comerciale, nu a înregistrat în contabilitatea acestei firme operaţiunile comerciale efectuate. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 7.861.976 lei (echivalentul a aproximativ 2.068.941 euro) reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 10.274.968 lei. Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpaţilor.

Facem precizarea că inculpatul Marcu George Daniel a mai fost trimis în judecată pentru infracţiuni similare (detalii în comunicatul nr. 1/VIII/3 din data de 5 ianuarie 2011).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului FICA SABIN ALEXANDRU, director general în cadrul SC MONDO DISTRIBUTION SRL Deva, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2009-2010, inculpatul Fica Sabin Alexandru, în calitate de administrator de fapt al SC Mondo Distribution SRL Deva, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, nu a înregistrat în contabilitatea firmei veniturile realizate prin vânzarea unor cantităţi de carne importate din ţări din spaţiul intracomunitar şi a înregistrat cheltuieli fictive (operaţiuni comerciale cu firme aflate în procedura falimentului).

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 4.417.874 lei (echivalentul a aproximativ 1.046.887 euro) reprezentând impozit pe profit şi TVA.

De asemenea, în perioada 1 septembrie 2008 - 30 aprilie 2011, inculpatul Fica Sabin Alexandru a reţinut sume de bani reprezentând impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă (impozitul pe venituri din salarii, contribuţiile la asigurările sociale, contribuţiile pentru şomaj şi asigurările de sănătate) pe care nu le-a virat în termenul de 30 de zile către bugetul de stat.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 4.853.059 lei. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile aparţinând SC Mondo Distribution SRL Deva.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Hunedoara.

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ILIE EDUARD, asociat şi administrator de fapt şi de drept al S.C. CEREALS EDI TRADING S.R.L. Costeşti, judeţul Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- evaziune fiscală,

- spălare de bani şi

- fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada martie - august 2008, inculpatul Ilie Eduard, asociat şi administrator la S.C. CEREALS EDI TRADING S.R.L., nu a înregistrat în actele contabile ale acestei societăţi operaţiunile comerciale efectuate (în special comercializarea de cereale şi fructe), cât şi veniturile realizate. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 6.242.300 lei (echivalentul a aproximativ 1.696.277 euro).

Pentru a crea aparenţa de legalitate a dobândirii acestei sume de bani, inculpatul a întocmit în fals 42 de borderouri de achiziţii de cereale de la persoane fizice pe care le-a folosit la unitatea bancară unde îşi avea conturile firma sa de unde a retras întreaga sumă menţionată mai sus, justificând retragerile cu aceste operaţiuni fictive de achiziţii de cereale.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma menţionată mai sus. Întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului, nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş.

 

5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

CHIŢARU IULIAN, asociat unic şi administrator al S.C. „ARM CONSULTING" S.R.L. Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- sustragerea în întregime sau în parte de la plata obligaţiilor fiscale, în scopul obţinerii de venituri, prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului ori a sursei impozabile sau taxabile ori prin diminuarea veniturilor ca urmare a unor operaţiuni fictive;

- sustragerea de la efectuarea controlului financiar-fiscal prin declararea fictivă cu privire la sediul unei societăţi comerciale, la sediile subunităţilor sau la sediile punctelor de lucru, precum şi la schimbarea acestora fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, efectuată în acest scop,

ZAINEA MARIUS, administrator în cadrul S.C. „ARM CONSULTING" S.R.L. Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- sustragerea în întregime sau în parte de la plata obligaţiilor fiscale, în scopul obţinerii de venituri, prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului ori a sursei impozabile sau taxabile ori prin diminuarea veniturilor ca urmare a unor operaţiuni fictive;

- uz de fals, în formă continuată,

- folosirea, cu rea-credinţă, de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect,

- spălare de bani,

BUTANCHE IOAN, consultant fiscal, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- complicitate la infracţiunea de sustragerea în întregime sau în parte de la plata obligaţiilor fiscale, în scopul obţinerii de venituri, prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului ori a sursei impozabile sau taxabile ori prin diminuarea veniturilor ca urmare a unor operaţiuni fictive;

- uz de fals, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2004 - iulie 2005, inculpaţii Chiţaru Iulian şi Zainea Marius, asociat unic şi administrator, respectiv administrator al S.C. „ARM CONSULTING" S.R.L. Constanţa, cu ajutorul inculpatului Butanche Ioan, au achiziţionat importante cantităţi de motorină în regim de scutire de la plata accizelor şi a TVA cu motivaţia „export - bunkeraj", marfă care în realitate a fost livrată pentru consum unor societăţi comerciale din România la un preţ incluzând acciza şi TVA, contribuţii care nu au fost achitate către bugetul de stat. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 5.771.116 RON (echivalent a 1.600.864 euro).

De asemenea, în cursul anului 2004, inculpaţii Zainea Marius şi Butanche Ioan, au folosit, în vederea justificării exporturilor şi a retragerilor de numerar de la unităţile bancare, mai multe înscrisuri oficiale false (autorizaţii, declaraţii vamale de export, facturi comerciale, etc.) şi înscrisuri sub semnătură privată (contracte de export, borderouri de achiziţii cereale de la persoane fizice).

Inculpatul Zainea Marius a folosit în interes personal suma de 6.750.626 lei aparţinând firmei pe care o administra, sumă reprezentând o parte din sumele încasate din valorificarea motorinei pe piaţa internă. De asemenea, în scopul disimulării provenienţei ilicite a sumelor de bani obţinute prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale, Zainea Marius a supus procesului de spălare suma de 979.500 USD, prin crearea unui circuit financiar fictiv.

În scopul de a se sustrage de la controlul financiar - fiscal, în cursul lunii februarie 2004, inculpatul Chiţaru Iulian a declarat în mod fictiv sediul S.C. „ARM CONSULTING" S.R.L. Constanţa.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.281.986,29 RON, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat care a nu a fost recuperat.

Totodată, S.C. „PETROTEL LUKOIL" S.A. Ploieşti s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 3.551.103,71 lei, achitată bugetului general consolidat al statului, sumă rezultată din relaţia contractuală cu S.C. „ARM CONSULTING" S.R.L. Constanţa şi stabilită în sarcina sa de către D.G.F.P. Prahova.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanţa.

6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatei HAGIU BIŢICA, referent în cadrul APIA Brăila - Centrul Local Cireşu la data comiterii faptei, în sarcina căreia s-a reţinut tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 26 mai 2008, inculpata Hagiu Biţica, în calitate de referent principal în cadrul APIA Brăila - Centrul Local Cireşu, având acces la sistemul informatic al APIA, a înregistrat în evidenţele centrului la care era angajat, în numele socrului său, o cerere pentru suplimentarea suprafeţei agricole pentru acordarea de subvenţii din fonduri europene în condiţiile în care titularul cererii nu avea niciun drept de folosinţă asupra terenului suplimentar. Inculpata a inserat date inexacte la dosarul respectiv pentru ca socrul său să încaseze pe nedrept suma totală de 12.462,17 lei provenită din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul naţional. Aceşti bani nu au mai fost acordaţi deoarece funcţionarii APIA au sesizat aceste nereguli.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Brăila.

7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpatului FUCĂ-TOMESCU SAMUILĂ-MIHAI, asociat majoritar şi administrator la S.C. EBI S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: schimbare, fără respectarea dispoziţiilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene şi înşelăciune, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii noiembrie 2005, între Ministerul Integrării Europene şi Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi S.C. EBI S.R.L, firmă reprezentată de inculpatul Fucă - Tomescu Samuilă - Mihai, a fost încheiat contractul de grant pentru punerea în practică a proiectului "Piaţă electronică pentru forţa de muncă în Regiunea de Dezvoltare Nord -Vest" finanţat din fonduri PHARE. Obiectul proiectului viza creşterea ratei de plasare a persoanelor care nu au loc de muncă, prin consiliere şi îndrumare profesională în vederea obţinerii unui loc de muncă sau pentru începerea unei afaceri şi după caz, instruirea vocaţională în vederea facilitării accesului la locurile de muncă vacante.

Cu toate acestea, în perioada martie-decembrie 2006, după obţinerea finanţării, inculpatul Fucă - Tomescu Samuilă - Mihai a schimbat destinaţia sumei de 22.800 euro şi a utilizat-o în alte scopuri decât cele pentru care a fost acordată.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a precizat că, având în vedere existenţa unui titlu executoriu emis în vederea recuperării prejudiciului, nu se constituite parte civilă în cauză.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bistriţa.

În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii