Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:26 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Persoane trimise in judecata pentru inselarea cu bani a unor firme de leasing 11.12.2008

ro

11 Dec, 2008 19:35 984 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ de la Direcţia Naţională Anticorupţie 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a cinci persoane în legătură cu înşelarea unor firme de leasing cu sume de peste 4 milioane de euro.

Astfel, au fost trimişi în judecată inculpaţii:

BRÎNZĂ SORINEL, OGLINDĂ DORA, MOHANU GABRIEL, toţi în stare de arest preventiv şi ALACIU CĂTĂLIN VASILE (asociat unic şi administrator al S.C. RAT COMPANY S.R.L. Baia Mare),  în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune şi obţinerii directe de beneficii financiare şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi

MATEI IONEL FILIMON, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune şi obţinerii directe de beneficii financiare şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Prin acelaşi rechizitoriu, procurorii au solicitat tragerea la răspundere penală a persoanei juridice SC RAT COMPANY SRL, judeţ Maramureş, localitatea Baia Mare pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave,  în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Prin constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada februarie 2007 - septembrie 2008, inculpaţii au  indus în eroare mai multe societăţi de leasing cu privire la existenţa bunurilor ce urmau a fi livrate prin crearea aparenţei existenţei utilajelor. În această modalitate, au fost încheiate 25 de contracte de leasing având ca obiect finanţarea achiziţionării unui număr de 28 de utilaje.

La data de 12 februarie 2007, inculpatul  Alaciu Cătălin Vasile a devenit asociat unic şi administrator al S.C. RAT COMPANY S.R.L. Baia Mare, obiectul principal de activitate fiind „activităţile de închiriere şi leasing cu maşini şi echipamente pentru construcţii". Această firmă a fost controlată de la început şi de către inculpaţii Brînză Sorinel, Oglindă Dora, Mohanu Gabriel care, împreună cu inculpatul Alaciu Cătălin Vasile, au constituit un grup infracţional organizat cu structură şi atribuţii bine determinate în scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune.

Activităţile desfăşurate de către inculpatul Alaciu Cătălin Vasile au fost coordonate de către inculpaţii Brînză Sorinel, Mohanu Gabriel şi Oglindă Dora, acesta fiind folosit pentru activităţi de secretariat şi pentru semnarea diferitelor documente financiar-contabile şi bancare ale societăţii, potrivit calităţii acestuia, precum şi la încheierea de diverse contracte în numele societăţii. Motivul principal pentru care a „îndeplinit" astfel de sarcini a fost faptul că nu avea antecedente penale, prezentând astfel credibilitate în relaţiile cu firmele înşelate.

Concret, activitatea  SC RAT COMPANY SRL Baia Mare  a fost aparenta vânzare de utilaje industriale (concasoare, excavatoare, boldo-excavatoare) către diverse societăţi comerciale, prin obţinerea unor finanţări de tip leasing de la societăţile de specialitate înşelate. Cumpărătorii unor astfel de bunuri erau societăţi comerciale private, care achitau mărfurile prin contracte de leasing încheiate cu firmele de profil. În realitate, reprezentanţii legali ai firmelor „beneficiare" acţionau în înţelegere cu inculpaţii, societăţile finanţatoare fiind induse în eroare cu privire la existenţa bunurilor achiziţionate. Reprezentanţilor firmelor de leasing le era prezentat acelaşi utilaj de mai multe ori, într-un cadru tip „show-room", fiind înlocuite doar plăcuţele cu datele de identificare ale bunului.

În acest context, inculpatul Matei Ionel Filimon a aderat la acest grup infracţional în rolul de „beneficiar" al unui contract de leasing pentru un utilaj inexistent, având şi rolul de a intermedia încheierea unor astfel de contracte pentru alte societăţi „beneficiare" ale unor contracte de leasing cu utilaje fictive.

În această modalitate, inculpaţii au creat un prejudiciu în valoare totală de 14.678.646,63 RON (echivalentul a 4.036.480 €). În vederea recuperării acestui prejudiciu, s-a instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani (în lei şi valută) ale inculpaţilor Oglindă Dora şi Brînză Sorinel, fiind indisponibilizate şi unele sume de bani aflate în contul SC RAT COMPANY SRL.   

Dosarul a fost înaintat spre judecare la  Tribunalul Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii