Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:26 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere arest preventiv fost vicepresedinte Liga Transportatorilor din Romania

ro

25 Mar, 2014 12:22 1626 Marime text
25 martie 2014
  Nr. 324 /VIII/3
 
COMUNICAT
 
     Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupției au propus înlocuirea controlului judiciar aplicat inculpatei CĂLIN IOANA, fost vicepreşedinte al Ligii Transportatorilor din România, cu măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de  zile, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor concurente de:
- trei infracțiuni de trafic de influenţă;
- două infracţiuni de spălare a banilor;
 
        Din referatul cu propunere de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu  arestarea preventivă, întocmit de procurori, a rezultat că există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora :         
În cursul anului 2008, inculpata Călin Ioana, la acel moment vicepreşedinte al Ligii Transportatorilor din România, a pretins și a primit de la doi denunțători suma de 1.000.000 lei (aproximativ 225.000 euro), cu promisiunea că, prin relaţiile pe care le are la Ministerul Turismului, le va facilita obţinerea în concesiune, pe o perioadă de 49 ani, a unor hoteluri situate pe litoralul românesc și pe Valea Prahovei.
        Cu banii obținuți din săvârșirea de infracțiuni, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora, inculpata a cumpărat în anii 2011 și 2013, pe numele părinților săi, 2 imobile situate în jud. Sibiu.
 
     Raportat la reținerea în sarcina inculpatei a celor două infracţiuni, faţă de aceasta s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 13 februarie 2014, incluzând şi interdicţia de a părăsi ţara.
 

      La data de 12 martie 2014,  un alt denunțător a sesizat faptul că, în contextul unei întâlniri pe care a avut-o cu inculpata Călin Ioana în aceeași zi, aceasta din urmă i-a promis că, în baza relaţiilor pe care le are, firma denunțătorului va câștiga o licitație privind o lucrare de  extindere a reţelei de canalizare şi colectare în oraşele Azuga, Buşteni şi Sinaia, din jud. Prahova, al cărei beneficiar este Hidro-Prahova SA.
        Pentru acest „serviciu” inculpata i-a pretins denunțătorului un procent de 2% din suma de 55.242.226 lei (valoarea lucrării), reprezentând aproximativ 1.110.000 lei, din care, în câteva zile, trebuia să-i achite un avans, în valoare de 15.000 euro, în următoarea modalitate: 7.500 euro în numerar şi 7.500 euro prin transfer bancar în ziua achitării celor în numerar.
        La data de 21 martie 2014, la insistenţele inculpatei, pentru primirea unui avans din suma totală pretinsă anterior, denunțătorul s-a întâlnit cu aceasta într-un restaurant din jud. Braşov.
       De aici, cei doi s-au deplasat la un birou notarial din jud. Brașov unde, în contextul întocmirii unui act fictiv de împrumut, inculpata Călin Ioana a primit de la denunțător suma de 7.500 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
         
          Inculpatei i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentată Tribunalului București cu propunerea de înlocuire a controlului judiciar cu măsura arestării preventive pentru 30 de zile.
 
La instrumentarea cauzei, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.
 

          Facem precizarea că  punerea în mișcare a acțiunii penal este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
         
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii