Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna aprilie 2013
Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna aprilie 2013
07 May, 2013 16:49
ZIUA de Constanta
1128
Marime text
SERVICIUL DE COOPERARE INTERNAŢIONALĂ,
INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
7 mai 2013
Nr. 387 /VIII/3
BULETIN DE PRESĂ
Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna aprilie 2013, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
1.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BRUJAN MARIUS - ANDREI, administrator în cadrul SC EMARY SRL Peştişu Mic, judeţul Hunedoara, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată (142 acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 1 iulie 2009 - 31 decembrie 2010, inculpatul Brujan Marius – Andrei, în calitate de administrator al SC EMARY SRL Peştişu Mic, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale, prin înregistrarea în actele contabile a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Practic, inculpatul a înregistrat în contabilitate mai multe facturi reprezentând achiziţii de la diverse societăţi comerciale care au fost radiate, nu funcţionează la sediul declarat, aveau activitatea suspendată la data emiterii facturilor, au fost declarate inactive, etc.
În această modalitate, inculpatul a cauzat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 6.597.302 lei (echivalentul a 1.567.055 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, reprezentat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Hunedoara, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 9.247.920 lei, reprezentând impozit pe profit, TVA şi majorările şi penalităţile de întârziere aferente.
Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestui prejudiciu întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Hunedoara.
2.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Bucureşti – Biroul teritorial Slobozia au dispus trimiterea în judecată a DENIZCI ALI, cetăţean turc, asociat unic şi administrator cu puteri depline la SC „MIRABELA TRADING” SRL Voluntari, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2009, inculpatul Denizci Ali, în calitate de asociat unic şi administrator cu puteri depline la SC „MIRABELA TRADING” SRL Voluntari, nu a evidenţiat în actele contabile ale firmei sale operaţiunile comerciale efectuate, respectiv achiziţionarea de mărfuri din spaţiul intracomunitar (în special, fructe şi legume) şi nici veniturile realizate din comercializarea acestor mărfuri în România.
În această modalitate, inculpatul Denizci Ali s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat în sumă totală de 9.453.940 lei (echivalentul a 2.278.057 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Nu s-a luat măsura instituirii unor măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestui prejudiciu întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului Denizci Ali sau a firmei sale SC „MIRABELA TRADING” SRL Voluntari.
Până la finalizarea cercetărilor în cauză, D.G.F.P. Ilfov nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.
3.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ZĂHĂRESCU ANDREI BOGDAN, administrator al SC CONSTATINE ADVERTISING SRL, în sarcina căruia s-a reţinut tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrare de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 21 decembrie 2011, între firma inculpatului Zăhărescu Andrei Bogdan SC CONSTATINE ADVERTISING SRL şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (Autoritatea Contractantă) a fost încheiat un contract pentru punerea în practică a proiectului cu titlul ”Creşterea competitivităţii şi diversificarea ofertei de servicii inovative de valorizare a brandului în cadrul SC CONSTANTINE ADVERTISING SRL”, finanţat din cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională.
În cadrul acestui proiect, la data de 18 ianuarie 2012, în vederea obţinerii sumei de 700.000 lei cu titlu de prefinanţare, inculpatul Zăhărescu Andrei Bogdan a depus la Autoritatea Contractantă o scrisoare de garanţie bancară falsificată.
Întrucât reprezentanţii Autorităţii Contractante au sesizat că acest înscris este fals, suma solicitată cu titlu de prefinanţare în cadrul proiectului nu a mai fost acordată.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.
4.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
ŞERB MIRELA, consultant pentru proiecte cu finanţare din fonduri europene, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele:
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, în forma tentativei,
- complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în forma tentativei,
- fals material în înscrisuri oficiale şi
RADU MARIAN, administrator în fapt al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, în forma tentativei,
- complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în forma tentativei,
- complicitate la infracţiunea de uz de fals.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2011, inculpata Şerb Mirela, consultant pentru proiecte cu finanţare din fonduri europene, a falsificat şi a pus la dispoziţia numitului Ştefănoiu Luca o scrisoare bancară de garanţie, în scopul de a-l ajuta pe acesta să obţină suma de 1.402.500 lei, reprezentând avansul acordat în cadrul unui proiect finanţat în cadrul Programului F.E.A.D.R. Acest document a fost depus de către numitul Ştefănoiu Luca la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit – Centrul Regional 4 Sud – Vest Oltenia, însă banii nu au fost acordaţi deoarece reprezentanţii A.P.D.R.P. au sesizat aceste nereguli.
În demersul său, Ştefănoiu Luca a fost ajutat şi de inculpatul Radu Marian care a intermediat atât relaţia sa cu inculpata Şerb Mirela cât şi transmiterea înscrisului falsificat.
Pentru fapta descrisă mai sus, Ştefănoiu Luca a fost trimis în judecată de procurorii Serviciului teritorial Braşov al DNA în cursul lunii iunie 2012 (detalii în comunicatul nr. 533/VIII/3 din data de 5 iulie 2012). La data de 14 martie 2013, Tribunalul Braşov a dispus condamnarea acestuia la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, sentinţă care nu este definitivă.
Facem precizarea că inculpaţii Şerb Mirela şi Radu Marian au mai fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fapte similare (detalii în comunicatul nr. 7/VIII/3 din data de 7 ianuarie 2013).
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Braşov.
5.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatului PAL IMRE, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- participaţie improprie la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 30 aprilie 2009, inculpatul Pal Imre a semnat în locul tatălui său un contract de comodat pentru păşunat încheiat cu Consiliul Local al comunei Vînători, judeţul Mureş, reprezentat de primarul comunei (în prezent decedat), contract având ca obiect cedarea folosinţei unei suprafeţe de 49,66 ha de păşune comunală. În plus, în acest contract, s-a consemnat în mod eronat faptul că tatăl inculpatului a fost desemnat de unii crescători de animale de pe raza comunei să se ocupe de creşterea animalelor. Ulterior, la data de 17 mai 2010, inculpatul Pal Imre a mai semnat, în locul tatălui său, un act adiţional la acest contract.
Având la dispoziţie acest contract de comodat şi actul adiţional, documente care conţin date eronate, în cursul anilor 2009, 2010 şi 2011, inculpatul Pal Imre l-a determinat pe tatăl său să depună la A.P.I.A. – Centrul Local Sighişoara trei cereri unice de plată pe suprafaţă, fără ca tatăl său să cunoască faptul că aceste cereri au la bază documente false.
În baza acestor solicitări, A.P.I.A. a decontat suma totală de 160.111,92 lei, reprezentând finanţări comunitare FEGA şi FEADR, bani intraţi în posesia inculpatului Pal Imre.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpatului Pal Imre.
Până la finalizarea cercetărilor, APIA nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sighişoara.
În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
7 mai 2013
Nr. 387 /VIII/3
BULETIN DE PRESĂ
Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna aprilie 2013, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
1.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BRUJAN MARIUS - ANDREI, administrator în cadrul SC EMARY SRL Peştişu Mic, judeţul Hunedoara, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată (142 acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 1 iulie 2009 - 31 decembrie 2010, inculpatul Brujan Marius – Andrei, în calitate de administrator al SC EMARY SRL Peştişu Mic, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale, prin înregistrarea în actele contabile a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale. Practic, inculpatul a înregistrat în contabilitate mai multe facturi reprezentând achiziţii de la diverse societăţi comerciale care au fost radiate, nu funcţionează la sediul declarat, aveau activitatea suspendată la data emiterii facturilor, au fost declarate inactive, etc.
În această modalitate, inculpatul a cauzat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 6.597.302 lei (echivalentul a 1.567.055 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, reprezentat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Hunedoara, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 9.247.920 lei, reprezentând impozit pe profit, TVA şi majorările şi penalităţile de întârziere aferente.
Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestui prejudiciu întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Hunedoara.
2.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Bucureşti – Biroul teritorial Slobozia au dispus trimiterea în judecată a DENIZCI ALI, cetăţean turc, asociat unic şi administrator cu puteri depline la SC „MIRABELA TRADING” SRL Voluntari, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2009, inculpatul Denizci Ali, în calitate de asociat unic şi administrator cu puteri depline la SC „MIRABELA TRADING” SRL Voluntari, nu a evidenţiat în actele contabile ale firmei sale operaţiunile comerciale efectuate, respectiv achiziţionarea de mărfuri din spaţiul intracomunitar (în special, fructe şi legume) şi nici veniturile realizate din comercializarea acestor mărfuri în România.
În această modalitate, inculpatul Denizci Ali s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat în sumă totală de 9.453.940 lei (echivalentul a 2.278.057 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Nu s-a luat măsura instituirii unor măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestui prejudiciu întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului Denizci Ali sau a firmei sale SC „MIRABELA TRADING” SRL Voluntari.
Până la finalizarea cercetărilor în cauză, D.G.F.P. Ilfov nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.
3.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ZĂHĂRESCU ANDREI BOGDAN, administrator al SC CONSTATINE ADVERTISING SRL, în sarcina căruia s-a reţinut tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrare de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 21 decembrie 2011, între firma inculpatului Zăhărescu Andrei Bogdan SC CONSTATINE ADVERTISING SRL şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (Autoritatea Contractantă) a fost încheiat un contract pentru punerea în practică a proiectului cu titlul ”Creşterea competitivităţii şi diversificarea ofertei de servicii inovative de valorizare a brandului în cadrul SC CONSTANTINE ADVERTISING SRL”, finanţat din cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională.
În cadrul acestui proiect, la data de 18 ianuarie 2012, în vederea obţinerii sumei de 700.000 lei cu titlu de prefinanţare, inculpatul Zăhărescu Andrei Bogdan a depus la Autoritatea Contractantă o scrisoare de garanţie bancară falsificată.
Întrucât reprezentanţii Autorităţii Contractante au sesizat că acest înscris este fals, suma solicitată cu titlu de prefinanţare în cadrul proiectului nu a mai fost acordată.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.
4.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
ŞERB MIRELA, consultant pentru proiecte cu finanţare din fonduri europene, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele:
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, în forma tentativei,
- complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în forma tentativei,
- fals material în înscrisuri oficiale şi
RADU MARIAN, administrator în fapt al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, în forma tentativei,
- complicitate la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în forma tentativei,
- complicitate la infracţiunea de uz de fals.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2011, inculpata Şerb Mirela, consultant pentru proiecte cu finanţare din fonduri europene, a falsificat şi a pus la dispoziţia numitului Ştefănoiu Luca o scrisoare bancară de garanţie, în scopul de a-l ajuta pe acesta să obţină suma de 1.402.500 lei, reprezentând avansul acordat în cadrul unui proiect finanţat în cadrul Programului F.E.A.D.R. Acest document a fost depus de către numitul Ştefănoiu Luca la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit – Centrul Regional 4 Sud – Vest Oltenia, însă banii nu au fost acordaţi deoarece reprezentanţii A.P.D.R.P. au sesizat aceste nereguli.
În demersul său, Ştefănoiu Luca a fost ajutat şi de inculpatul Radu Marian care a intermediat atât relaţia sa cu inculpata Şerb Mirela cât şi transmiterea înscrisului falsificat.
Pentru fapta descrisă mai sus, Ştefănoiu Luca a fost trimis în judecată de procurorii Serviciului teritorial Braşov al DNA în cursul lunii iunie 2012 (detalii în comunicatul nr. 533/VIII/3 din data de 5 iulie 2012). La data de 14 martie 2013, Tribunalul Braşov a dispus condamnarea acestuia la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, sentinţă care nu este definitivă.
Facem precizarea că inculpaţii Şerb Mirela şi Radu Marian au mai fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fapte similare (detalii în comunicatul nr. 7/VIII/3 din data de 7 ianuarie 2013).
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Braşov.
5.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatului PAL IMRE, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- participaţie improprie la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 30 aprilie 2009, inculpatul Pal Imre a semnat în locul tatălui său un contract de comodat pentru păşunat încheiat cu Consiliul Local al comunei Vînători, judeţul Mureş, reprezentat de primarul comunei (în prezent decedat), contract având ca obiect cedarea folosinţei unei suprafeţe de 49,66 ha de păşune comunală. În plus, în acest contract, s-a consemnat în mod eronat faptul că tatăl inculpatului a fost desemnat de unii crescători de animale de pe raza comunei să se ocupe de creşterea animalelor. Ulterior, la data de 17 mai 2010, inculpatul Pal Imre a mai semnat, în locul tatălui său, un act adiţional la acest contract.
Având la dispoziţie acest contract de comodat şi actul adiţional, documente care conţin date eronate, în cursul anilor 2009, 2010 şi 2011, inculpatul Pal Imre l-a determinat pe tatăl său să depună la A.P.I.A. – Centrul Local Sighişoara trei cereri unice de plată pe suprafaţă, fără ca tatăl său să cunoască faptul că aceste cereri au la bază documente false.
În baza acestor solicitări, A.P.I.A. a decontat suma totală de 160.111,92 lei, reprezentând finanţări comunitare FEGA şi FEADR, bani intraţi în posesia inculpatului Pal Imre.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpatului Pal Imre.
Până la finalizarea cercetărilor, APIA nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sighişoara.
În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii