Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:23 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iunie 2012

ro

05 Jul, 2012 15:28 1533 Marime text

SERVICIUL DE COOPERARE INTERNAŢIONALĂ,
               INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
    BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 5 Iulie 2012
   Nr. 533 /VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

 Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iunie 2012, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă: 

 1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

   GRIGORE MARIN, primar al comunei Produleşti, judeţul Dâmboviţa, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
    - luare de mită,
- fals material în înscrisuri oficiale în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită,
- uzul de fals în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită şi
- abuz în serviciu împotriva intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, în formă continuată,

PETRE MIHAI,  secretar al comunei Produleşti, judeţul Dâmboviţa, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
 - fals material în înscrisuri oficiale,
- complicitate la infracţiunea de uz de fals şi
- complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,

OLTEANU ALEXANDRU, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 

În cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Grigore Marin, în calitate de primar al comunei Produleşti, judeţul Dâmboviţa, a pretins de la un denunţător (administrator al unei societăţi comerciale) suma de 140.000 lei cu titlu de mită. Banii au fost pretinşi pentru ca, în calitatea sa de primar, să încheie şi să execute în condiţii favorabile firmei denunţătorului un contract de asociere în participaţiune privind extinderea şi modernizarea iluminatului public. În cursul anilor 2010 şi 2012, inculpatul Grigore Marin a primit, atât direct de la denunţător cât şi prin intermediul inculpatului Olteanu Alexandru, suma totală de 55.000 lei, reprezentând două tranşe din banii pretinşi.
Pentru a crea aparenţa de legalitate a încheierii contractului de asociere în participaţiune cât şi pentru a evita punerea în discuţie şi supunerea la vot a acestui contract, în cursul lunii septembrie 2009, inculpaţii Grigore Marin şi Petre Mihai, secretarul Primăriei Produleşti, au falsificat o hotărâre a Consiliului Local Produleşti pe care au inserat-o în documentaţia aferentă încheierii contractului. În continuare, pe baza acestei hotărâri falsificate, deci fără a avea un mandat legal din partea Consiliului Local al comunei Produleşti, la data de 21 septembrie 2009, Grigore Marin a încheiat contractul de asociere în participaţiunea cu firma denunţătorului. Ca urmare, în perioada 2010 – 2011, primăria a achitat către firma denunţătorului suma totală de 900.000 lei fără ca lucrările de iluminat public să fie executate.

Comuna Produleşti, judeţul Dâmboviţa s-a constituit parte civilă în procesul penal împotriva inculpaţilor Petre Mihai şi Grigore Marin cu suma de 900.000 lei, reprezentând prejudiciu creat prin încheierea şi executarea în mod ilegal a aceluiaşi contract. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri  aparţinând inculpaţilor Grigore Marin şi Petre Mihai.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dâmboviţa.        
      
2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău  au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BUGA LIVIU-COSTEL, agent de poliţie cu statut de funcţionar public în cadrul Poliţiei Locale Piatra Neamţ, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2008 – aprilie 2009, inculpatul Buga Liviu Costel, agent de poliţie în cadrul Poliţiei Locale Piatra Neamţ, a pretins şi primit de la şase persoane sumele totale de 13.500 euro şi 16.470 lei, lăsând să creadă că are influenţă asupra unor funcţionari publici din cadrul Primăriei Piatra Neamţ şi din Poliţia Locală Piatra Neamţ şi că îi poate determina pe aceştia să le faciliteze persoanelor care au dat banii repartizarea unor locuinţe A.N.L.
 Nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării pagubei întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului.


Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Neamţ.

  3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului TRIFU ADRIAN, administrator  al  SC  AGRO  DIACOST  SRL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi deturnare de fonduri.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

           La  data  de  20 aprilie 2010, Agenţia  de  Plăţi  pentru  Dezvoltare  Rurală  şi  Pescuit, în  calitate  de  autoritate  contractantă, a  încheiat  cu  SC  AGRO  DIACOST  SRL, în  calitate  de  beneficiară - reprezentată  de inculpatul  Trifu  Adrian, un contract  de  finanţare a proiectului intitulat „Crearea  şi  diversificarea  serviciilor  pentru  populaţia  rurală  din  comuna  Lehliu, sat  Săpunari, judeţul  Călăraşi, prin  dotarea  cu  utilaje  agricole  a  microîntreprinderii  SC AGRO  DIACOST  SRL”, astfel că  SC  AGRO  DIACOST  SRL a devenit beneficiarul sumei de 603.749,71 lei, provenite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)  şi din bugetul naţional.
 În cadrul proiectului, au fost achiziţionate două utilaje agricole în baza unui credit însă diferenţa de 152.208,35 lei (echivalentul a aproximativ 36.154 euro) a fost utilizată în alte scopuri decât cele pentru care a fost acordată. Astfel, din aceşti bani, inculpatul a achiziţionat un autoturism şi şi-a însuţi şi celelalte sume rămase.
          Agenţia  de  Plăţi  pentru  Dezvoltare  Rurală  şi  Pescuit  s-a  constituit  parte  civilă  în  cauză  cu  întreaga  sumă  finanţată, respectiv  603.749,71 lei, întrucât  neregulile  constatate  au  vizat  nu  numai  schimbarea  parţială  a  destinaţiei  banilor   ci  şi  imposibilitatea  proiectului  de  a  se  realiza, în  conformitate  cu  dispoziţiile  contractului  de  finanţare, în  condiţiile  în  care  utilajele  ce  au  făcut  obiectul  finanţării  nu  mai  sunt  în  proprietatea  beneficiarului (fiind indisponibilizate de unitatea bancară creditoare),  şi  implicit  incapacitatea  de  a continua proiectul. 
           Pentru  recuperarea  prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui autoturism aparţinând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria  Sector 1 Bucureşti.           

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CÂRNAŢ TOMA IOAN, referent în cadrul Primăriei comunei Mihalţ, judeţul Alba, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 12 mai 2011, inculpatul Cârnaţ Toma Ioan, referent în cadrul Primăriei comunei Mihalţ, în scopul de a obţine pe nedrept sume de bani acordate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură cu titlu de plăţi directe pe suprafaţă pentru anul 2010, a prezentat la Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură, Centrul Judeţean Alba un contract de închiriere falsificat în care era consemnat în mod eronat că Asociaţia de Păşunat şi a Crescătorilor de Animale ,,Târnava” Mihalţ, al cărei preşedinte era inculpatul Cârnaţ Toma Ioan, a închiriat de la Primăria comunei Mihalţ  suprafaţa de 794,66 ha de păşune. De asemenea, inculpatul a completat şi a semnat inclusiv cererile pentru transfer de exploataţie a terenului respectiv de la trei fermieri către asociaţia pe care o reprezenta.
În această modalitate, asociaţia condusă de inculpat a încasat pe nedrept suma de 776.483,65 lei reprezentând plăţi directe pe suprafaţă pentru anul 2010, sumă cu care Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură – Centrul Judeţean Alba s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unei sume de bani aparţinând inculpatului.

 Facem precizarea că inculpatul Cârnaţ Toma Ioan a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Alba Iulia al DNA (detalii în comunicatul nr. 791/VIII/3 din data de 6 decembrie 2011). 

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Blaj.

5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ŞTEFĂNOIU LUCA, reprezentant legal al SC T.A.B.L. & CO SRL Baia Sprie, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele:
         - tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor,
          - tentativă la infracţiunea de înşelăciune în forma tentativei,
 - infracţiunea de uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 6 ianuarie 2012, inculpatul Ştefănoiu Luca, în calitate de reprezentant legal al SC T.A.B.L. & CO SRL Baia Sprie, în scopul de a obţine pe nedrept suma de 1.402.500 lei, cu titlu de avans, provenind din fondurile europene acordate în cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, a depus o scrisoare de garanţie bancară falsă la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit , Oficiul Judeţean Gorj. Inculpatul a folosit acest document fals în condiţiile în care firma pe care o reprezenta era beneficiara acestor fonduri în vederea punerii în practică a proiectului „Modernizare fermă pentru creşterea şi îngrăşarea porcilor” pentru care au fost acordate fonduri în sumă totală de 2.805.000 lei (contribuţie UE şi bugetul naţional).


Având în vedere că reprezentanţii APDRP au constatat eroarea, avansul solicitat nu a mai fost acordat, motiv pentru care APDRP nu s-a mai constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Braşov.

6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MUREŞAN SORIN LIVIU, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine de pe Valea Mureşului Superior, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată,
- instigare la patru infracţiuni de fals intelectual,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- fals în declaraţii, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007-2008, inculpatul Mureşan Sorin Liviu, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine de pe Valea Mureşului Superior, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Judeţean Mureş, două cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă. În susţinerea cererilor sale, inculpatul a depus mai multe documente falsificate de către sine sau de alte persoane (adeverinţe emise de primăria Deda, judeţul Mureş, contract de închiriere a terenurilor cu păşuni, tabele cu membrii asociaţiei) în care era consemnat în mod eronat că asociaţia exploatează terenurile cu păşuni indicate în cereri şi că deţine efective de animale.  De asemenea, inculpatul a mai depus şi trei declaraţii autentificate de către un notar public în care a afirmat în mod nereal că are acordul crescătorilor de animale pentru a încasa banii pe subvenţii în numele asociaţiei pe care o conducea.
 În această modalitate, asociaţia condusă de inculpat a încasat pe nedrept suma totală de 110.534,47 lei (echivalentul a aproximativ 36.243 euro), sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Reghin.

7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie –Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpatului mr. PETRESCU CONSTANTIN, fost comandant al Secţiei de Pompieri Ilia din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) „Iancu de Hunedoara” al Judeţului Hunedoara, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- două infracţiuni de primire de foloase necuvenite, din care una în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2004 - decembrie 2011, inculpatul Petrescu Constantin, în calitate de comandant al Secţiei de Pompieri Ilia din cadrul I.S.U. Hunedoara, a ordonat în mod ilegal subordonaţilor săi (militari în termen sau subofiţeri) ca, în timpul programului de lucru al subunităţii, să presteze diferite activităţi (lucrări de construcţii, lucrări agricole, etc.) pentru sine, pentru rudele şi cunoscuţii săi. În această modalitate, inculpatul şi persoanele beneficiare ale acestor servicii au realizat un avantaj material în valoare de 79.444,88 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor realizate iar I.S.U. Hunedoara a fost prejudiciat cu suma de 278.328,95 lei, reprezentând drepturile băneşti ale subofiţerilor şi cheltuielile avansate de stat cu întreţinerea militarilor în termen, sumă cu care inspectoratul s-a constituit parte civilă.

De asemenea, în cursul anului 2010, inculpatul Petrescu Constantin a primit de la doi dintre subordonaţii săi bunuri (ceasuri, parfumuri, produse alimentare) în valoare totală de 1.450 lei după ce a avizat solicitările acestora, respectiv mutarea într-o altă localitate şi folosirea în mod legal a autospecialei unităţii pentru rezolvarea unor probleme personale.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobil şi imobile aparţinând inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Militar Timişoara.


8. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpatului căpitan HOJBOTĂ RĂDUCU MUGUREL, adjunct al comandantului  Secţiei de Pompieri Ilia din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) „Iancu de Hunedoara” al Judeţului Hunedoara, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2011, inculpatul Hojbotă Răducu Mugurel, în calitate de adjunct al comandantului Secţiei de Pompieri Ilia din cadrul I.S.U Hunedoara, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, le-a ordonat subordonaţilor săi să presteze diferite activităţi în folosul său în timpul programului de lucru şi, în acelaşi scop, a folosit autovehiculele din dotarea subunităţii. În această modalitate, inculpatul a obţinut pentru sine un avantaj patrimonial în sumă de 12.082, 30 lei iar I.S.U. Hunedoara a fost prejudiciat cu suma de 28.268,42 lei, reprezentând contravaloarea salariilor încasate de subordonaţi pe perioada cât au lucrat în folosul inculpatului cât şi contravaloarea utilizării autospecialei, sumă cu care unitatea s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării pagubei, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului. 

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Militar Timişoara.


 În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii