Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:18 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un avocat si un politist trimisi in judecata - 03.02.2009

ro

03 Feb, 2009 18:59 1157 Marime text

MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE
DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE

3 februarie 2009
Nr. 9/VIII/3 
 
COMUNICAT
         
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

 - TIBA TIBERIU MIRCEA, în stare de arest preventiv, avocat în cadrul Baroului Bihor , în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă;
    - RENU VIOREL, în stare de arest preventiv, ofiţer de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Timişoara – Biroul Investigaţii Criminale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la trafic de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă şi favorizarea infractorului;
- STAN OVIDIU ADRIAN, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă;
-  MICU PETRE , în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă;
- SCHEIN IACOB, arestat în altă cauză,  în sarcina căruia s-a reţinut  infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit de procurori s-a reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie-august 2008, inculpatul Tiba Tiberiu Mircea, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bihor, l-a lăsat să creadă pe inculpatul Schein Iacob că ar putea să îşi exercite influenţa pe lângă magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea soluţionării favorabile a cererii de strămutare a dosarului inculpatului Schein Iacob, aflat pe rolul Tribunalului Timiş. În acest dosar, inculpatul Schein Iacob era judecat în stare de arest preventiv pentru trafic de persoane, trafic de minori şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. În acest scop, inculpatul Tiba Tiberiu Mircea i-a cerut lui Schein Iacob suma de 7.000 euro (din care 2.000 euro pentru sine şi 5.000 euro pentru persoana ce urma să intervină pe lângă magistraţi). Din suma pretinsă inculpatul Tiba Tiberiu Mircea a primit 1.900 euro. În acest context, inculpaţii Renu Viorel şi Stan Ovidiu Adrian l-au sprijinit pe inculpatul Schein Iacob în demersurile sale de a obţine strămutarea cauzei în mod fraudulos şi au intermediat înţelegerea dintre avocat şi  Schein Iacob. Astfel, aceştia au intermediat şi pretinderea sumei de 7.000 de euro de către avocatul Tiba Tiberiu Mircea. Pentru acest „serviciu”, inculpatul Stan Ovidiu Adrian a primit de la Tiba Tiberiu Mircea suma de 400 de euro, din banii pretinşi de la Schein Iacob.
În aceeaşi perioadă, inculpatul Renu Viorel l-a ajutat pe inculpatul Schein Iacob în demersurile sale de strămutare a dosarului de la Tribunalul Timiş, în condiţiile în care nu existau motive temeinice pentru o astfel de solicitare. Astfel, inculpatul Renu Viorel l-a determinat pe un jurnalist de la ediţia regională a unui cotidian central să publice un articol referitor la abuzurile care s-ar fi făcut asupra inculpatului Schein Iacob de către procuror pe parcursul urmăririi penale şi i-a pus la dispoziţie jurnalistului datele necesare redactării articolului de presă. După publicare, articolul a fost folosit de către avocatul Tiba Tiberiu Mircea pentru motivarea şi susţinerea cererii de strămutare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
La data de 10 august 2008, inculpatul Micu Petre i-a pretins inculpatului Schein Iacob suma de 40.000 euro  cu scopul de a o remite unui procuror despre care a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă pe lângă anumiţi magistraţi  ce  l-ar pune în libertate pe Schein Iacob în dosarul în care acesta era judecat de Tribunalul Timiş.


La data de 12 decembrie 2008, procurorii au dispus reţinerea inculpaţilor Renu Viorel şi Tiba Tiberiu Mircea, iar la data de 13 decembrie 2008, Curtea de Apel Timişoara a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Renu Viorel şi Tiba Tiberiu Mircea pe o durată de 29 de zile, măsură care a fost prelungită ulterior.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Timişoara.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii