Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:00 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dubla lansare Petru Popescu "Supleantul" si "Fata din Nazaret" - vineri, 18 iunie 2010, ora 18

ro

10 Jun, 2010 21:10 1965 Marime text
petru_popescu.jpgScriitorul american de origine romana, ultrafaimosul candva, disparutul apoi si revenitul  de dupa 1989 Petru Popescu este un nume care a facut sa curga multa cerneala pe seama lui. Autor de mare succes, pleaca din Romania si-si vede de viata lui in occidentul capitalist. Trece de la limba romana la engleza, de la literatura la film, anii trec, el ramanand acelasi consistent meserias al cuvintelor.

Dupa 38 de ani, Petru Popescu revine in orasul de la malul marii pentru o dubla lansare: “Supleantul” si “Fata din Nazaret”. Doua romane diametral opuse ca si continut, din care insa transpare inconfundabilul talent narativ al autorului.

“Supleantul” : Zoia e Julieta in cautarea lui Romeo prin hatisul Securitatii, al intereselor camarilei si al planurilor nebunesti ale propriului ei tata. Piscul romantei si ruptura dintre ea si iubitul improbabil sunt narate pe fundalul turneului lui Ceausescu in 1973, de la Havana la Santiago de Chile - la care scriitorul e mobilizat ca reporter, deci n-are cum sa fuga de atentiile fiicei. Intre cei doi se petrece o “folie à deux”, fiica marturisindu-se complet, asumand un risc de respingere pe care nu si l-a asumat niciodata inainte si dandu-si seama ca e mai captiva erotic si existential decat el. Dar el e mai vulnerabil in alt fel: scrisul e viata lui, chiar si pe alta orbita, pe alta planeta, in alta limba. Daca ramane in Romania , nu mai poate fi pur; daca fuge, chiar daca i se deschid orizonturi nebanuite, nu mai poate fi la fel de intreg ca artist.

Plin de un realism dublat de misticism, romanul “Fata din Nazaret”  reconstituie decorul fascinant al lumii biblice. Este povestea de iubire a unei fete frumoase, naive si, totusi, complicate, care farmeca pe toata lumea ? inclusiv pe Dumnezeu ? cu simplitatea sufletului ei si al carei destin este pe cale sa influenteze definitiv civilizatia umana.

„Fata din Nazaret readuce la viata oamenii si locurile Antichitatii biblice cu pasiune, cu placerea naratiunii si cu o mare grija pentru inceputurile celei mai celebre povestiri a omenirii. Ea ii va misca pe toti cei care apreciaza esenta umana a traditiilor noastre spirituale de capatai.“ - DEEPAK CHOPRA
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii