Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:06 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima cameră video care transmite imagini dintr-un cuib de șoim dunărean – instalată în rețeaua Enel

ro

10 Jun, 2015 21:22 2078 Marime text
Timișoara, 10 iunie 2015 – Enel Distribuţie Banat și asociația de protecție a mediului Wild Watch au realizat, în premieră în România, montarea pe un stâlp de înaltă tensiune a unei camere video cu un rol special: transmiterea de imagini, online și în timp real, dintr-un cuib de șoim dunărean, o specie rară, pe cale de dispariție.
 
Ultimele perechi cuibăritoare de șoim dunărean din România mai există doar în Banat şi Dobrogea, iar una dintre ele va fi monitorizată video non-stop în cuibul de pe un stâlp de înaltă tensiune din Câmpia de Vest. Camera video a fost montată pe un cuib populat în această primăvară de o familie de șoimi dunăreni, după ce s-a încheiat sezonul de creștere a puilor, pentru a nu afecta dezvoltarea acestora. Acesta este unul dintre cele 34 de cuiburi artificiale montate de Enel Distribuție Banat în perioada 2012-2014, prin proiectul Life+ de conservare a şoimului dunărean, proiect dezvoltat în colaborare cu Asociația Grupul Milvus.
 
Imaginile transmise în timp real pe website-ul wildliferomania.com vor avea o valoare inestimabilă pentru specialiști – ornitologi și cercetători în biodiversitate – dar pot fi interesante și pentru publicul larg. Din primăvară, când cuibul va fi repopulat, viața unei familii de șoimi dunăreni va putea fi urmărită, în toate etapele ei, până la plecarea din cuib a puiului de șoim.
 
Cristian Ilea, membru fondator Wild Watch: “Wildliferomania.com este o grădină zoologică virtuală, mai exact este prima grădină zoologică online din România cu animale sălbatice aflate în libertate. Prin proiecte de acest gen vrem să comunicăm oamenilor că speciile pe cale de dispariție trebuie protejate, iar noi credem cu tărie în acest lucru: ca să poți proteja eficient pe cineva, trebuie să-l cunoști cât mai bine.”
 
Degradarea habitatelor, folosirea pesticidelor sau lipsa locurilor de cuibărit, sunt printre principalele cauze ale scăderii numărului de şoimi dunăreni într-un ritm accelerat. Una dintre caracteristicile speciilor de şoimi este faptul că nu îşi construiesc cuib. Astfel, în lipsa alternativelor, o parte însemnată a perechilor de şoim dunărean îşi cresc puii în cuiburi construite de alte păsări răpitoare, pe stâlpii de înalta tensiune. Această pasăre se află pe Lista Roşie a speciilor pe cale de dispariţie realizată de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).
 
Pentru a eficientiza modul de protejare a aceastei specii, testat deja în alte ţări europene, pe lângă amenajarea de cuiburi artificiale în zone ce abundă în surse de hrană, dar nu oferă locuri de cuibărit, Enel Distribuție Banat, în colaborare cu Asociația Milvus, a instalat teci electroizolante la peste 1460 de stâlpi ai liniilor electrice de medie tensiune din judeţele Timiş şi Arad, în cadrul mai multor campanii pentru protecţia şoimului dunărean și a altor păsări protejate (berze).
 
Șoimul dunărean este cea mai rară specie de pasăre clocitoare din România dar și una dintre cele mai impresionante păsări de pradă. Acesta are o lungime corporală cuprinsă între 47-58 centimetri şi o anvergură cuprinsă între 97-120 centimetri. Greutatea corporală variază între 730 - 1.300 grame. În Europa, perechile încep să depună ouăle încă din a doua jumătate a lunii martie, pe când în Asia, cuibăritul debutează la mijlocul lunii aprilie.
 
Reamintim că acum patru ani, Enel Distribuţie Banat împreună cu Asociatia Grupul Milvus au realizat o altă premieră națională, prima acţiune de inelare a trei pui de şoim dunărean, iar unul dintre exemplare a fost echipat cu un aparat ultraperformant dotat cu GPS.

 
Enel consideră că dezvoltarea unei companii poate avea loc doar dacă această creștere se realizează într-un mod sustenabil, în corelație cu valoarea adăugată oferită comunității din care faci parte. Astfel, compania se concentrează pe inițiative care contribuie la dezvoltarea comunitatilor în care are operațiuni, fie că este vorba de protecția mediului sau dezvoltarea socială.
 
***
 
Enel este o companie energetică multinațională și un jucător integrat de top pe piața de electricitate și gaze naturale din lume, concentrându-se în special pe Europa și America Latină. Grupul activează în peste 30 de țări de pe patru continente, generând electricitate peste 96 GW de capacitate netă instalată și distribuind electricitate și gaz printr-o rețea ce acoperă circa 1,9 milioane km.
 
Prezentă pe piața din România încă din 2005, Enel este, în acest moment, cel mai mare investitor privat în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Compania are peste 3.100 de angajați pe plan local și oferă servicii unui număr de 2,7 milioane de clienți din trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, totalizând aproape o treime din piața locală de distribuție. Enel continuă dezvoltarea unui program semnificativ de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, modernizarea rețelei și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.
 

Asociația Wild Watch a fost înființată în anul 2015 şi este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, care are ca obiective principale dezvoltarea de proiecte care aduc beneficii mediului și promovarea unei atitudini responsabile faţă de mediu la nivelul publicului larg.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii