Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:49 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

14 NOIEMBRIE – ZIUA DOBROGENILOR

ro

11 Nov, 2014 13:43 1745 Marime text
14 noiembrie 1878 reprezintă ziua când Dobrogea a reintrat, oficial, în componența statului modern român. Pentru a marca această importantă zi din istoria românilor, Complexul Cultural „Callatis” Mangalia, în colaborare cu Colegiul Economic Mangalia, organizează miercuri, 12 noiembrie 2014, începând cu ora 16.00, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic, simpozionul intitulat: „14 NOIEMBRIE – ZIUA DOBROGENILOR”.
Simpozionul a fost pregătit de cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, în colaborare cu profesor documentarist Ibolya Negoiță și echipa pedagogică a Centrului de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia.
În comunicarea sa, dr. Sorin Marcel Colesniuc va prezenta importanța zilei de 14 noiembrie pentru români, precum și istoria teritoriului dintre Dunăre și Marea Neagră. O atenție deosebită va acorda războiului ruso-turc, desfășurat în anii 1877-1878. „Românii au intrat în acest război pentru a-și cuceri, pe câmpul de luptă, independența declarată în ziua de 9 mai 1877. La finalul războiului, a fost semnată Pacea de la Berlin, prin care a fost recunoscut dreptul istoric al României asupra Dobrogei. Ziua de 14 noiembrie 1878 este ziua în care au fost organizate, la Brăila, festivitățile de luare în stăpânire a Dobrogei. Cu acest prilej, s-a dat citire celor două importante documente: Proclamația către dobrogeni și Înalt ordin de zi către Armată, după care autoritățile civile și militare, în frunte cu Principele Carol I, au traversat Dunărea și au debarcat în Dobrogea, la Ghecet, unde erau așteptate de numeroși dobrogeni”, a menționat dr. Sorin Marcel Colesniuc.
În continuare, elevii claselor a X-a A și a X-a D, de la Colegiul Economic, coordonați de prof. Roxana Curcan, vor prezenta câteva scurte comunicări, după care, pentru a intra în atmosfera acelor vremuri, tinerii vor urmări fragmente din filmul „Independența României. Răsboiul Româno-Ruso-Turc 1877”, o proiecție cinematografică realizată în urmă cu peste un secol (când încă nu se inventase filmul cu sonor), de artiștii Teatrului Național din București, cu participarea Armatei Române.
La finalul activității, liceenii vor recita câteva poezii legate de Războiul de Independență al românilor și unirea din anul 1878 și vor interpreta melodii din folclorul dobrogean, pe care le vor dedica tuturor locuitorilor ținutului dintre Dunăre și Marea Neagră.
Data: 11.11.2014
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii