Partidul Verde De ce este importanta ”Ora Pământului”?
Partidul Verde: De ce este importanta ”Ora Pământului”?
27 Mar, 2015 15:37
ZIUA de Constanta
1783
Marime text
Partidul Verde din Romania se altatura familiei Verzilor Europeni si WWF pentru a celebra Ora Pamantului – Earth Hour maine, 28 martie, incepand cu ora 20,30 cand stingem lumina pentru a ne aprinde spiritul civic.
Și totusi de ce?
produs 31% din emisiile de dioxid de carbon. Asta înseamnă că avem nevoie să economisim energia pentru a salva planeta. Putem contribui la atingerea țelurilor noastre printr-o izolare mai bună a caselor și prin trecerea la un sistem de transport mai curat.
mai bună a caselor, dublată de utilizarea unor aparate/sisteme mai eficiente și o manieră inteligentă a consumului de energie (spre exemplu – evitarea utilizării mașinii de spălat în timpul vârfurilor de cerere),
ne-ar permite să câștigăm la capitolul putere de cumpărare.
energie și la gaz decât marii săi competitori economici – SUA și China. Astfel, dacă ne vom îmbunătăți metodele de eficientizare a consumului de energie și a resurselor din industrii, vom reuși să rămânem competitivi pe piețele din întreaga lume.
exemplu Bulgaria are nevoie de opt ori mai multă energie decât Danemarca. Eficiența energetică ajută aceste economii să conveargă și să reducă dezechilibrul macroeconomic.
Europarlamentarul Claude Turmes, membru al Grupului Verzilor din Parlamentul European, ne oferă câteva argumente importante pentru care trebuie să facem trecerea la o reală eficiența energetică.
Biroul de Presa
Partidul Verde
Și totusi de ce?
1. Economisind energia punem umărul la lupta contra schimbărilor climatice
Dacă dorim să avem vreo șansă în a limita încălzirea globală cu maximum două grade Celsius până la sfârșitul acestui secol trebuie să tăiem drastic din emisiile de gaze cu efect de seră. Cea mai bună soluție este în acest caz un consum mai mic de energie. În 2013, 40% din energia consumată în Europa a fost direcționată către încălzirea (pe timpul iernii) și pe răcirea (pe timpul verii) locuințelor. În plus, mijloacele de transport auprodus 31% din emisiile de dioxid de carbon. Asta înseamnă că avem nevoie să economisim energia pentru a salva planeta. Putem contribui la atingerea țelurilor noastre printr-o izolare mai bună a caselor și prin trecerea la un sistem de transport mai curat.
2. Economisind energia reducem deficitul comercial
Uniunea Europeană a cheltuit, doar în 2013, 421 de miliarde de euro pe energie venită din spațiul extracomunitar, majoritatea fiind gaz rusesc. Acest lucru reprezintă aproape 1.2 miliarde de euro pe zi sau 1200 de euro pentru fiecare locuitor al Uniunii. Doar reducând consumul putem să nu mai depindem de gazul rusesc sau să ne bazăm pe bunăvoința lui Putin sau a Gazpromului.3. Economisind energia diminuăm valoarea facturilor
Sărăcia energetică afectează între 50 și 125 de milioane de cetățeni ai UE, adică între 14% și 36% a populației reușește cu greu să-și achite facturile la energie sau la gaz (sau nu își pot încălzi sufficient casele). O izolaremai bună a caselor, dublată de utilizarea unor aparate/sisteme mai eficiente și o manieră inteligentă a consumului de energie (spre exemplu – evitarea utilizării mașinii de spălat în timpul vârfurilor de cerere),
ne-ar permite să câștigăm la capitolul putere de cumpărare.
4. Economisind energia dăm naștere unor noi locuri de muncă și stimulăm creșterea economică
În contextual unui declin economic, sectorul eficienței energetice este unul care ar putea fi dintre puținele care ar crea locuri de muncă cum ar fi constructori, meșteșugari, instalatori, arhitecți, ingineri și alte profesii care ar putea renova, planifica și instala tehnologii de eficientizare a consumului de energie. A fost deja confirmat la nivel European că până în anul 2020 vor fi create aproape două milioane de locuri de muncă doar în acest domeniu, cu posibilitatea dublării acestei cifre până în anul 2030. Fiecare million de euro investit în măsurile de economisire a energiei crează în medie 17 locuri de muncă.5. Economisind energia ajutăm la creșterea competitivității companiilor europene
Consumul de energie și al resurselor reprezinta între 20% și 50% din cheltuielile totale de producție în industriile manufacturiere. Din cauze geologice și structurale, Europa va beneficia de prețuri mai mari laenergie și la gaz decât marii săi competitori economici – SUA și China. Astfel, dacă ne vom îmbunătăți metodele de eficientizare a consumului de energie și a resurselor din industrii, vom reuși să rămânem competitivi pe piețele din întreaga lume.
6. Eficiența energetică este un adevărat proiect european
Solidaritatea este punctul-cheie al proiectului European. Din motive istorice, economiile localizate în partea central și de est a continentului sunt încă destul de ineficiente pentru a produce o unitate din PIB, spreexemplu Bulgaria are nevoie de opt ori mai multă energie decât Danemarca. Eficiența energetică ajută aceste economii să conveargă și să reducă dezechilibrul macroeconomic.
Europarlamentarul Claude Turmes, membru al Grupului Verzilor din Parlamentul European, ne oferă câteva argumente importante pentru care trebuie să facem trecerea la o reală eficiența energetică.
Biroul de Presa
Partidul Verde
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii