Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:31 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Tito la Papă în Licitația Colecției George Macovescu din 22 septembrie

ro

17 Sep, 2013 15:18 1386 Marime text
Dictatorul Tito, generalul Charles de Gaulle, Papa Paul al VI-lea, regele Hussein al Iordaniei și Președintele Erich Honecker sunt doar câteva dintre personalitățile marcante ale istoriei care au oferit cadouri politicianului George Macovescu. Toate acestea sunt prezente în licitația Artmark de duminică, 22 septembrie, dedicată unui colecționar care a jucat un rol important în politica și arta perioadei comuniste.

București, 17 septembrie 2013

Ministru de Externe în guvernele Ion Gheorghe Maurer și Manea Mănescu (perioada 1972-1978), dar și Președinte al Uniunii Scriitorilor între anii 1978 – 1982, George Macovescu a fost unul dintre cei mai mari colecționari de artă din România postbelică, prieten al unor artiști precum: Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Ion Alin Gheorghiu, Sabin Balașa, Hans Mattis Teutsch sau Vasile Grigore - cu toții prezenți în licitație - și al unor avangardiști ca: Stephan Roll, Geo Bogza sau Gellu Naum.

Cele mai valoroase opere din licitația colecției Macovescu, a cărei primă parte depășește jumătate de milion de euro, sunt: ”Vară la Mangalia” (valoare estimativă: 45.000 – 75.000 de euro)” de Ion Țuculescu și ”Mica” de Nicolae Tonitza (Valoare estimativă: 75.000 - 125.000 de euro). Cea de-a doua operă ilustrează chipul celei mai mici dintre fiicele lui Tonitza, Irina. Este cunoscut faptul că artistul a surprins în diverse ipostaze portretele copiilor săi; Irina, Catrina și Petru au fost personaje principale în diverse “producții” scenografice ale tatălui. Tabloul are inscripționat pe verso dedicaţia soților Macovescu către fiii acestora, Mariana și Valentin.

De remarcat este importanța pe care o ocupa ”Mica” de Tonitza în reședința colecționarului Macovescu. Tabloul apare pe fundal în cadrul unor interviuri acordate de George Macovescu în presa vremii: interviul luat de reputatul jurnalist și scriitor Paul Anghel, în 1969 sau interviul luat de publicistul Carol Roman pentru Revista "Presa noastră", din ianuarie 1971.
Un lot cu totul special este portretul unuia din cei mai cunoscuți reporteri interbelici, Brunea-Fox, realizat de părintele teatrului absurd, Eugen Ionesco (valoare estimativă: 250 – 400 de euro), precum și tablourile copiilor lui Macovescu, Ruxandra și Valentin, portretizați în lucrări semnate de artistul Ion Pacea (valoare estimativă 1.500 – 2.500 de euro).

Din sfera obiectelor de colecție, se remarcă o piesă de protocol editată într-un tiraj foarte restrâns: un album cu 51 de fotografii color şi alb-negru realizate în timpul vizitei de stat a delegaţiei României - cuplul Ceauşescu şi Ministrul de Externe Macovescu - în Republica Federală Germană, între 26-30 iunie 1973 (preț de pornire: 600 de euro). Imaginile au surprins toate momentele vizitei, de la primirea oficială la aeroport de către preşedintele german Gustav Heinemann, la întâlnirile politice, vizitele la câteva companii germane sau întâlnirile cu reprezentanţi ai guvernului şi Parlamentului, alături de care au fost semnate tratate bilaterale. În program au fost incluse, de asemenea, Opera şi Muzeul de istorie. În fotografii apar figuri importante ale vieţii politice germane, precum cancelarul Willy Brandt, şi lideri ai regimului comunist de la Bucureşti.
Expoziția licitațiilor Artmark din 21-22 septembrie, Memorabilia – Muzică și Poezie, respectiv Colecția George Macovescu, poate fi vizitată conform programului de mai jos:

Despre Artmark


Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (75%, potrivit bilanțului primului semestru din 2013), a organizat peste 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 12.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2012 – într-o piaţă a licitațiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012.

Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară și străinătate (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Ploiești, Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Brașov etc.). Totodată sediul Artmark găzduiește, cu începere din 2011, în regim de vizitare gratuită, expoziția permanentă a unei selecții a patrimoniului Pinacotecii București, în condițiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.
Persoană de contact: Valeriu Sângeorzan, Tel.: 021 210 30 16, Mobil: 0757 056 109
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii