Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:34 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ICR Berlin prezintă concertul ansamblului Hyperion la festivalul de muzică electronică CTM Berlin

ro

27 Jan, 2016 22:33 1483 Marime text
Cea de-a 17-a ediție a festivalului CTM (Festival for Adventurous Music and Art) va avea loc între 29.01 și 7.02. Și de această dată, ICR Berlin este partener al festivalului. Sub motto-ul „Noi geografii", prezenta ediție analizează peisajul eterogen și versatil al muzicii contemporane și răspunsul acesteia la transformările sociale.

 În data de 3 februarie, ansamblul internațional Hyperion alcătuit din muzicieni din șase țări (România, Germania, Franța, SUA, Marea Britanie, Israel), dirijat de Iancu Dumitrescu și Ana Maria Avram, va prezenta un concert electro-acustic de muzică hiperspectrală în renumitul club berlinez Berghain. Pe lângă compozitorii și directorii artistici Ana Maria Avram și Iancu Dumitrescu, din ansamblu mai fac parte șase alți muzicieni români: Laurențiu Cotac (contrabas), Andrei Kivu (trompetă, flaut, violoncel), Eduard Gabia (percuție), Cătălin Matei și Gili Mocanu (electronice), Diana Miron (vioară). Prin repertoriul abordat, ansamblul Hyperion explorează și stabilește conexiuni interesante între muzica arhaică și tradițională românească, muzica bizantină și muzica contemporană de avangardă.

Program:

Ana-Maria Avram, Ambiguations/Collisions for two bass clarinets (Y. Silver/T Hodgkinson)

Ana-Maria Avram, Heteromorphies for eansemble

Ana-Maria Avram, Murmur for ensemble

Ana-Maria Avram, Cosmic signals for ensemble, e-guitar and computer sources

Iancu Dumitrescu, Quasars' Birth


Iancu Dumitrescu, Galaxy Collisions

Iancu Dumitrescu, Red Shift

Iancu Dumitrescu, Distant Supernova

 


Ansamblul Hyperion este un grup de interpreţi şi compozitori de prim rang mondial, având drept scop dezvoltarea unui inedit program estetic, cu ambiţia de a prefigura o "nouă avangardă" în muzica românească şi internaţională, fiind de trei decenii port-drapelul unui curent estetic novator ce a fost numit "spectral". Hyperion a fost fondat în 1976 de către compozitorul Iancu Dumitrescu. Împreună cu un nucleu entuziast de instrumentişti, care se completează de fiecare dată, după circumstanţe, cu un număr reînoit de colaboratori. În ultimul deceniu, ansamblul a trecut printr-o perioadă de transformare și reînnoire stilistică, de când sunetul digital, compoziția realizată cu ajutorul computerului a dat o nouă dimensiune sunetului și muzicii produse de acesta.

Iancu Dumitrescu, compozitor, dirijor și muzicolog, a absolvit Universitatea de Muzică din București în 1968. A urmat studii de fenomenologie și dirijat cu Sergiu Celibidache la Universitatea Trier Germania.Opera sa a fost abordată, in afara de ansamblul Hyperion - specializat in muzica hyper-spectrala - de catre solisti, dirijori și ansambluri celebre pe cinci continente precum "London Sinfonietta" (Londra) dirijor Ilan Volkov , "Kronos Quartet" (San Francisco), "iO" String Quartet (New York), Musiques Nouvelles (Bruxelles) Ensemble Mosaik (Berlin), Le Balcon (Paris), Tim Hodgkinson, BBC Scottish Simphony Orchestra, Iceland Simphony Orchestra etc. Muzicii sale i-au fost consacrate emisiuni de radio - portret, pe cele mai prestigioase posturi din lume : ORF 1 - Viena, BBC Radio 3 ( Hear and Now ),Radio France Musique, WDR - Koln, Radio Praha.

 

Ana-Maria Avram, compozitoare, pianistă și dirijoare, a absolvit Universitatea de Muzică din București, secția compoziție, în 1985. A studiat apoi Estetică muzicală la Sorbona (Paris, 1992). Creația sa cuprinde peste 160 de opusuri simfonice, camerale si muzică electronică. Lucrările sale sunt prezentate în întreaga lume, în interpretarea unor ansambluri celebre: “Soliștii orchestrei Naționale a Franței”(Paris),”Kronos Quartet” (San Francisco), “20 Jahrhundert Enesmble”(Viena), Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Națională de cameră radio, Ars Nova (Cluj) Musiques Nouvelles (Bruxelles), Hyperion (București) iO Quartet (New York). Ea este, de asemenea, inițiatoarea și realizatoarea, împreună cu Iancu Dumitrescu, a unor importante festivaluri internaționale dedicate muzicii electronice și muzicii spectrale, în România și în Europa: "Acousmania" - București, Radiodifuziune, 6 ediții, "Musica Nova" la Ploiești, 4 ediții, SPECTRUM XXI la Paris, Geneva, Londra, Bruxelles, Berlin, Harvard- Boston, Farmington.

 

CTM este unul dintre cele mai importante festivaluri de muzica electronică din Berlin, care reuneşte anual 200 de artişti şi personalităţi muzicale de vârf din întreaga lume şi este frecventat de un public de peste 20000 de oameni. În cadrul unui program variat, care îmbină concerte, live act-uri, dj set-uri, conferinţe, workshopuri, prezentări, screening-uri şi instalaţii, festivalul CTM oferă anual o privire de ansamblu asupra celor mai recente sau interesante tendinţe şi direcţii din muzica electronică contemporană.

 

Celebrul clubul berlinez Berghain este găzduit de clădirea unei foste fabrici refuncţionalizate. Sala poate absorbi un public de până la 1000 de persoane. Berghain este nu doar club de muzică electronică, ci și una dintre cele mai importante adrese din Berlin pentru iubitorii de muzică contemporană, experimentală și underground. Clubul găzduiește frecvent concerte și este partener al celor mai importante festivaluri muzicale din Berlin: CTM, Transmediale, Festival Krake, Pop Kultur și altele.

 

Programul
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii