Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:23 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mărturii din viața soților George Enescu și Maruca Cantacuzino, în licitația Artmark din 21 septembrie

ro

13 Sep, 2013 14:31 1330 Marime text
Una dintre cele mai controversate povești de dragoste din lumea artei este reînviată la Artmark, cu ocazia Licitației Memorabilia - Muzică și Poezie, de sâmbătă, 21 septembrie, când sunt scoase la licitație o serie de piese de colecție rare, mărturii din viața soților George Enescu și Maruca Cantacuzino.

București, 13 septembrie 2013

Licitația Artmark aduce în prim-plan testamentul Mariei Cantacuzino Enescu, manuscris în plic original, cu sigiliul familiei Cantacuzino, redactat chiar de principesă la Tescani, la data de 14 iulie 1946 (preţ de pornire: 500 de euro). Momentul este deosebit de important: ”Ultima Dorință” este exprimată în scris cu puțin timp înainte ca cei doi să plece la Paris, fugind astfel din calea regimului comunist instaurat. Maria Cantacuzino dorea să fie înmormântată la moșia sa din Tescani, alături de compozitor, în cadrul unei ceremonii simple. În același timp, principesa cere „să se facă pomeni și daruri cât mai multe și mai largi”. Textul este depus într-un plic sigilat cu sigiliul familiei Cantacuzino în mâinile administratorului domeniului Tescani și datat.

O altă piesă rară de colecție din sfera muzicii o reprezintă un fragment din partitura originală a lui George Enescu la Simfonia a II-a (preţ de pornire: 2.200 de euro). Manuscrisul original este redactat de compozitor cu cerneală neagră pe un portativ tipărit de format mare și cuprinde indicațiile autorului pentru orchestră, precum și semnătura olografă a lui George Enescu. În partea dreaptă a partiturii este atașat un desen în laviu, înfățișându-i pe soții Enescu și Maruca Cantacuzino, cu semnăturile olografe ale acestora, ceea ce demonstrează că partitura a fost dăruită de cei doi unui apropiat.
 
Licitația Artmark ne amintește că Regina Elisabeta a României a excelat nu doar ca scriitoare, publicând o operă consistentă sub pseudonimul Carmen Sylva, ci și ca muziciană. Manuscrisul piesei intitulate „Junge Schmerzen” (Suferință timpurie - preţ de pornire: 400 de euro), compusă pe propriile versuri și cuprinzând indicațiile de interpretare ale reginei, este localizat temporal și spațial: 7 iulie 1880, Sinaia. Piesa a fost susținută la Castelul Peleș, în cadrul unei serate muzicale organizate de regină.
Expoziția licitațiilor Artmark din 21-22 septembrie, Memorabilia – Muzică și Poezie, respectiv Colecția George Macovescu, Ministru de Externe în guvernele Ion Gheorghe Maurer, Manea Mănescu (1972-1978) și Președinte al Uniunii Scriitorilor (1978 – 1982) poate fi vizitată conform programului de mai jos:

Despre Artmark

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (75%, potrivit bilanțului primului semestru din 2013), a organizat peste 100 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 12.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011 la 11,9 milioane de euro în 2012 – într-o piaţă a licitațiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aprox. 14,6 milioane euro în 2012.


Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. Începând cu 2010, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară și străinătate (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Artă Ploiești, Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, Muzeul de Artă Brașov etc.). Totodată sediul Artmark găzduiește, cu începere din 2011, în regim de vizitare gratuită, expoziția permanentă a unei selecții a patrimoniului Pinacotecii București, în condițiile în care aceasta nu beneficiază de un sediu propriu.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.
Persoană de contact: Valeriu Sângeorzan, Tel.: 021 210 30 16, Mobil: 0757 056 109
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii