Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:30 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Porumboiu. Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism Filmul despre un film filmat pe film

ro

26 Aug, 2013 13:09 1808 Marime text
Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism este titlul celui mai recent film al regizorului Corneliu Porumboiu (Poliţist, Adjectiv, A fost sau n-a fost), care va avea premiera pe 20 septembrie. Din distribuţie fac parte Bogdan “Boogie” Dumitrache, Diana Avrămuţ, Alexandru Papadopol “Papi” şi Mihaela Sârbu.
 
Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism (titlul în engleză: When Evening Falls on Bucharest or Metabolism) va fi distribuit în România de Independenţa Film şi internaţional de Wild Bunch.

Ideea lui Metabolism. Sau cadrele lungi de tip Porumboiu

Regizorul Corneliu Porumboiu povesteşte cum i-a venit ideea acestui film şi, în acelaşi timp, dezvăluie una din explicaţiile pentru faimoasele sale cadre lungi, marca Porumboiu:
 
“Scriam deja la scenariu, când a fost propus un proiect de lege care ar fi schimbat modul de finanţare a filmelor în România: ca să obţin fonduri, ar fi trebuit să prezint nu doar scenariul, ci şi un storyboard detaliat.
 
Nu am fost de acord cu această lege, dar mi-a amintit de perioada mea de pregătire ca cineast. Limitările presupuse de pelicula de 35mm, nevoia de a planifica fiecare cadru au făcut parte din formarea mea. Ca urmare a acestor restricţii s-a dezvoltat şi aplecarea mea faţă de repetiţii şi cadre lungi. Deci am vrut să vorbesc despre naşterea unui film şi constrângerile aferente ei.”
 
“...M-a inspirat povestea unui prieten cineast, care şi-a investit toţi banii în producţia unui film de-al său, începută acum zece ani şi apoi sistată în toiul filmărilor. Am fost inspirat de ideea unei filmări fără sfârşit… Până la urmă, am vrut mai ales să întorc camera spre meseria regizorală, să arăt cum lucrăm, metodele pe care le folosim, cum se realizează un proiect; să arunc o privire în spatele cortinei.”

Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism la festivalurile europene şi internaţionale

 
Pelicula Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism a fost deja selecţionată în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno (Elveţia), care s-a desfăşurat în perioada 7 - 17 august 2013.
 
De asemenea, zilele trecute, cel mai recent film al lui Corneliu Porumboiu a concurat la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului de la Sarajevo (16 - 24 august 2013).
 
Imediat după lansarea din România din 20 septembrie, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism va merge la New York, fiind selecţionat în competiţia oficială a celei de-a 51-a ediţii a Festivalului de Film de la New York, care se va desfăşura în perioada 27 septembrie - 13 octombrie 2013.
 
Aici, pelicula românească a lui Porumboiu se va afla în respectabila vecinătate a unor filme mult aşteptate precum: La Vie Secrete d’Adele, de Abdellatif Kechiche (câştigătorul Cannes 2013), Inside Llewzn Davis, de Joel şi Ethan Coen, Only Lovers Left Alive, de Jim Jarmusch, Nobody’s Daughter Haewon, de Hong Sang-soo. Sau The Invisible Woman, de Ralph Fiennes şi Mitty, de Ben Stiller, ambele fiind debuturi regizorale.


-------------------------

Sinopsis
 
Suntem în mijlocul filmărilor. Paul, regizorul (interpretate de Bogdan “Boogie” Dumitrache), are o relaţie amoroasă cu Alina, o actriţă dintr-un rol secundar (jucată de Diana Avrămuţ).
 
A doua zi se vor filma ultimele scene în care apare Alina. Paul se hotărăşte (...) să filmeze o scenă nud cu ea. Paul se trezeşte de dimineaţă, plin de îndoieli, şi îşi schimbă planurile: în loc să filmeze scena nud, îi spune producătorului că are o criză de ulcer. Apoi îşi ia o zi liberă pentru a se întâlni cu Alina. Treptat, filmul se întrepătrunde din ce în ce mai mult cu viaţa reală, iar filmarea ia o turnură neaşteptată.
 
-------------------------


Corneliu Porumboiu, scurtă biografie

S-a născut în 1975 la Vaslui. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) unde a studiat Regie de film. Scurtmetrajele sale realizate în timpul facultăţii au fost premiate la festivaluri importante de film precum Cannes şi Montpellier.

În 2006, apare primul său lungmetraj, A fost sau n-a fost? (12:08 East of Bucharest, titlul în engleză), care este selectat la Quinzaine des Realisateurs şi câştigă “Camera d’Or” pentru debut şi “Label Europe”, premiul distribuitorilor de film. Pelicula adună numeroase alte premii pe la festivaluri din toată lumea.

În 2009, al doilea lungmetraj al său, Poliţist, Adjectiv, câştigă premiul FIPRESCI şi premiul juriului la Cannes, unde este proiectat în cadrul secțiunii Un Certain Regard.

-------------------------
 
Bogdan “Boogie” Dumitrache - “regizorul”, personajul principal din Metabolism

S-a născut în mai 1977 la Bucureşti şi a absolvit UNATC în 1999. A debutat ca actor pe scena Teatrului ,,Constantin Nottara” în anul 2000, dar a renunţat repede la teatru în favoarea filmului.

Bogdan Dumitrache a jucat în câteva dintre cele mai titrate lung şi scurtmetraje ale momentului: Trafic, regia Cătălin Mitulescu, Moartea domnului Lăzărescu, regia Cristi Puiu, Tramvaiul Andreei, regia Alex Iordăchescu, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, regia Cătălin Mitulescu, Lecţia de box, regia Alexandru Mavrodineanu, Portretul luptătorului la tinereţe, regia Constantin Popescu, Captivi de Crăciun, regia Iulia Rugină, Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, regia Adrian Sitaru, Poziţia copilului, regia Călin Peter Netzer.

Bogdan Dumitrache a câştigat aprecierea criticilor pentru rolul lui Alex din filmul Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, pentru care a primit Leopardul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno în 2011. Acelaşi an, 2011, îi aduce un Premiu Gopo pentru rolul Laurian Haşiu “Leu” din filmul Portretul luptătorului la tinereţe.

Diana Avrămuţ - actriţa din rolul “actriţei” în Metabolism

Diana Avrămuţ s-a născut în august 1987, la Oradea. Este absolventă, din 2009, a Universităţii de Arte Târgu-Mureş - Facultatea de Teatru, specializarea Arta Actorului, pe care a continuat-o cu un masterat în aceeaşi disciplină. În 2011 a absolvit “Programul de studii psihopedagogice privind certificarea pentru profesia didactică” din cadrul Universităţii ,,Petru Maior” Târgu-Mureş, iar în 2013 Şcoala Populară de Arte, specializarea canto-muzică uşoară.

Diana Avrămuţ a avut numeroase colaborări cu teatre din Târgu-Mureş şi Oradea, iar în prezent este actriţă la Teatrul Naţional Târgu-Mureş.

În ultimii zece ani a jucat în mai multe spectacole la Teatrul de Stat Oradea, la Fundaţia Ecoart Oradea, unde este membru, şi la teatrele din Târgu Mureş (Teatrul Naţional, Ariel, Scena, Studio, 74 etc.), din care enumerăm aici doar o parte:

Ninetto, în “Decameronul” de Boccacio (regia Emil Sauciuc)
Filomena, în “Surprize pentru Pulcinella” (regia Emil Sauciuc)
"Oamenii cavernelor" de W.Saroyan (regia Radu Olăreanu)
Daniţa, în “O familie îndoliată” de Branislav Nuşici (regia Radu Olăreanu)
Lisa, în “The glory of living” de Rebecca Gilman (regia Marius Oltean)
Mara, în “Trilogia din Belgrad” de Biljana Srbljanovic (regia Cătălin Mîndru)
Wanda Serafim, în “Gaiţele” de Al. Kiriţescu (regia Dana Lemnaru)
Patrizia, în “Push-up 1-3” de Roland Schimmelpfennig (regia Harsány Zsolt)
Mundus, în “Carmina Burana” de Carl Orff (regia Gigi Căciuleanu)
Silvana, în “Efectul Genovese” de Alina Nelega (regia Gavril Cadariu)
Audrey, în “Poveste Irlandeză”, după basme populare irlandeze selectate şi traduse de Gabriela Monica Rusu şi Mircea Sorin Rusu (regia Oana Leahu)
Fata, în “Contra Iubirii” de Esteve Soler (regia Radu Alexandru Nica)
 
În 2006, Diana Avrămuţ a apărut în scurtmetrajul Reflexii, regizat de Emil Sauciuc. Rolul Alina din lungmetrajul Metabolism sau Când se lasă seara peste Bucureşti, regia Corneliu Porumboiu, reprezintă debutul ei în lungmetraj.
-------------------------

Alexandru Papadopol

Alexandru Papadopol s-a născut în aprilie 1975, la Râmnicu Vâlcea. A absolvit secţia de actorie a UNATC în 2002.

În timpul facultăţii a participat de două ori consecutiv la secţiunea Quinzane des Realizateures din cadrul festivalului de film de la Cannes.

În 2001, în timpul facultăţii, Alexandru Papadopol a câştigat premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul lui Ovidiu din filmul Marfa şi banii, regia Cristi Puiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Salonic, iar în 2003, Uniunea Cineaştilor din România i-a acordat premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul Luci din filmul Occident, regia Cristian Mungiu.

Mihaela Sîrbu

Mihaela Sîrbu a absolvit Secţia Germană a Catedrei de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti şi Secţia Actorie-Teatru din cadrul UNATC, continuată cu un doctorat în Studii Teatrale.

Mihaela Sîrbu a fost actriţă la Teatrul Evreiesc, dar a lucrat şi ca freelancer în România, Elveţia şi Germania; este profesoară la Catedra de Teatru a U.N.A.T.C. şi, de asemenea, a predat în Germania, la Athanor Akademie. În 1996 a pus bazele grupului teatral independent ,,Teatrul fără Frontiere”, unde este manager şi regizor.

Ca actriţă de film, Mihaela Sîrbu a apărut în scurtmetraje regizate de Hanno Höfer, Paul Negoescu, Radu Jude, Emanuel Vasiliu sau Ciprian Alexandrescu. A primit roluri secundare în lungmetrajele Cealaltă Irina, regia Andrei Gruzsniczki, şi Medalia de onoare, regia Călin Peter Netzer. În filmul Tatăl fantomă, regia Lucian Georgescu, este pentru prima dată distribuită într-un rol principal, iar în Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude, primeşte, de asemenea, un rol principal.

În 2012, Uniunea Cineaştilor din România i-a acordat premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul Tanya din filmul Tatăl fantomă. De asemenea, rolul Otilia din Toată lumea din familia noastră îi aduce în 2013 Premiul de Interpretare “Janine Bazin” la Festivalul Internaţional de Film Entrevues, Belfort, Franţa, premiul pentru cea mai bună actriţă la Premiile Gopo, ca şi premiul pentru cea mai bună actriţă acordat de Uniunea Cineaştilor din România.

-------------------------

“Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism” este distribuit în România de Independenţa Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Independența Film a distribuit pelicule ca ”Polițist, adjectiv”, “Amour”, “The Hunt”, “Los Amantes Pasajeros”, “Trainspotting”, ”Amélie”, ”Melancholia”, ”Todo sobre mi adre”, ”In The Mood for Love”, ”Vicky Cristina Barcelona”, ”Dogville”, etc.

-------------------------

Resurse online:
 
The Hollywood Reporter despre Metabolism (Locarno)
Metabolism la Festivalul de la New York (septembrie 2013)
Metabolism la Festivalul de la Locarno (august 2013) - video
Metabolism la Festivalul de la Sarajevo (august 2013)
 
Independenţa Film, distribuitorul lui Metabolism
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii