Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfântul Elisei sau Aliseiul Grâului

ro

13 Jun, 2014 13:11 1252 Marime text
Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.

Ziua Sfântului Elisei este a doua sărbătoare dedicată grâului de către țăranii români fiind numită și ”Aliseiul Grâului”.

Despre Sfântul Elisei se spune că e servitorul Sfântului Ilie şi al lui Dumnezeu fiind la origine agricultor. A fost un prooroc care a primit cojocul lui Ilie si face minuni cu el, despărțind și Marea Rosie prin care a trecut ca pe uscat.

In traditia populara romaneasca pe 14 iunie nu se muncea pentru ca nu cumva Sfantul Elisei sa ii trăznească pe oameni sau să porneasca vântul chiar atunci când graul infloreste, scuturându-i floarea și lăsându-l fără rod. De aceea, aceasta zi era respectată pentru paza grâului, rodul câmpului, împotriva grindinei, ciumei, bolilor, păgubitorilor urși și lupi, contra mușcăturii de șarpe, orbirii și pentru ca vitele să nu se nască cu picioarele strâmbe.

Tradiții și Superstiții de Sfântul Elisei
Sărbătorirea Sfântului Elisei determină creșterea bobului, a spicului de grau si-i grabeste coacerea Este o sărbătoare care se ține pentru rodul grâului și pentru paza câmpului împotriva grindinei de aceea nu se lucreaza la camp de frica trăsnetului.

În această zi se lucrează numai până la amiază.

Conform poveștirilor și legendelor vechi, un om a lucrat în această zi și a doua zi a căzut grindina numai pe gradina lui.


Agricultorii care nu-l sărbătoresc pe Sfântul Elisei vor avea grîu cu boabe mici.

Sfantul Eliseu se ține pentru grau ca sa nu faca taciune și ca sa nu dea mana, pentru ca oamenii cred ca daca lucreaza in aceasta zi se maneaza holdele si viile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii