Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:16 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tehnici de fotografie vechi de aproape 170 de ani predate la Festivalul Internaţional de Arte Vizuale „Vama sub lumini de Oscar”

ro

29 Aug, 2015 14:45 1585 Marime text

 Peste 300 de cursanţi şi mii de participanţi la concertele, proiecţiile de film şi alte evenimente publice din cadrul festivaluluiCei peste 300 de cursanţi înscrişi la Festivalul Internaţional de Arte Vizuale „Vama sub lumini de Oscar”, cel mai mare festival de arte vizuale din România, au fost provocaţi în această săptămână să participe la cursuri inedite şi ateliere spectaculoase de fotografie şi film. Cursanţii au învăţat teoretic dar şi practic cele mai noi tehnici folosite în fotografie însă au experimentat şi tehnici vechi de 170 de ani prin care producerea unei fotografii înseamnă multă răbdare, iar instantaneele sunt realizate pe plăci de sticlă folosindu-se substanţe speciale pentru developare. „Vama sub lumini de Oscar” a însemnat în această perioadă şi concerte, expoziţii sau proiecţii de filme româneşti şi străine, evenimente care au adunat câteva mii de participanţi pe parcursul festivalului. 
 
Secţiunea de fotografie a atras în acest an cea mai mare parte a cursanţilor înscrişi la „Vama sub lumini de Oscar”, iar aceştia au participat la peste 20 de seminarii şi ateliere practice predate de unii dintre cei mai importanţi lectori specializaţi în fotografie. Elveţianul Thomas Leuthard i-a învăţat pe cursanţi cum să realizeze cele mai bune fotografii de stradă sau, potrivit acestuia, „cum să interacţioneze pe furiş cu oamenii pe stradă”. “Fotografia şi fotograful de nuntă” a fost unul dintre cele mai inedite cursuri, iar în cadrul acestuia Marian Sterea şi-a învăţat cursanţii cum să transforme fotografia de nuntă în artă şi să încerce să schimbe percepţia publicului care consideră banală acest tip de fotografie. Pasionaţii de fotografie au fost provocaţi să depăşească şi ruşinea faţă de nuditate în cursul “Despre tabu-ul nudităţii”, în care Cristian Crisbăşan a încercat să le explice cum poate fi surprinsă în fotografie nuditatea umană reală, naturală, firească şi inocentă. Cele mai mari provocări pentru cursanţi au fost însă cursurile de “Fotografie de sport extrem”, “Fotografierea spectacolelor” sau “Fotografia de motorsport - irepetabilă” în cadrul cărora au fost învăţaţi să lucreze sub presiunea momentului, să aleagă cele mai bune unghiuri şi să fotografieze în locaţii dificile. Lectorul rus Serge Romanov a pornit pentru cursanţi maşina timpului şi în cursul de “Ambrotipie” le-a predat o tehnică de fotografie veche de 170 de ani care presupune ore de muncă pentru realizarea unei imagini.
La fel de inedit şi spectaculos a fost şi cursul lui Marek Czarneski despre „Panoramele stereoscopice 3D”, care i-a învăţat pe cursanţi cum se realizează aceste imagini printr-o tehnică specială numită tehnica „3D stereoscopic”. Tehnica este utilizată doar de câţiva fotografi din lume, iar aceasta necesită folosirea unui echipament adecvat dar si cunoştinţe şi precizie în prelucrarea fotografiilor. Cantitatea de muncă necesară, în comparaţie cu fotografia panoramica tradiţională este de 10 ori mai mare. Pentru proiectul “Spaţiul Kuyavian-Pomeranian 3D”, primul album de panorame stereoscopice 3D din lume, Marek a tras aproximativ 30.000 de cadre, componente necesare realizării acestui proiect.
Secţiunea de fotografie a însemnat în acest an o serie de workshopuri care au îmbinat teoria cu practica pe următoarele teme: fotografie de stradă (Thomas Leuthard), pictorialism digital (Serge Romanov), fotografie HDR (Marek Czarnecki), Motorsport (Andrei Ciobică), fotografie de concert (Ahmad Kavousian), sport extrem (Mihai Şteţcu), foto-jurnalism (Olav Urdahl), fotografie de nuntă (Marian Sterea), fotografie de nud (Cristian Crisbăşan), Portret (Vali Bărbulescu), fotografie abstractă (Cătălin Săvulescu), fotografie „fine art” (Nicolae Coşniceru), fotografia compoziţională (Michail Moscholios), prelucrare (Luca Achim). La acestea se adaugă seminarii pe teme provocatoare şi inedite susţinute de Cornel Lazia, Marcel Eremia, Cristiana Cott Negoescu, Laura Constantin, Dragoş Cristea şi Andrei Apostol.
Secţiunea de film a fost un program de cursuri intensive care au combinat instruirea teoretică şi workshop-urile de producţie, unde participanţii au aplicat practic ceea ce au învăţat în sala de curs. Cursurile au acoperit subiecte precum producţia, regia, camera, iluminare, înregistrare şi editare sunet, editare video. Participanţii au fost provocaţi să aplice ceea ce au învăţat astfel încât, sub îndrumarea lectorilor, să realizeze un scurt film documentar. Printre lectorii de la secţiune de film amintim profesionişti din domeniu precum: Veaceslav Cebotari (Moldova), Roxana Ardelean, Iulian Ioniţă şi Florian Ardelean si Mihaela Buruiană.
Secţiunea de pictură a însemnat cursuri gratuite de desen în cărbune, creion şi tuş dar şi cursuri de pictură în goaşă şi în ulei desfăşurate pe plaja de la Vama Veche. Cursurile teoretice şi practice au fost coordonate de Daniel Prapone, pictor român stabilit în Germania care are numeroase expoziţii internaţionale. Cele mai bune lucrările realizate de participanţi vor fi expuse, sâmbătă seara, într-o expoziţie specială organizată în cadrul festivalului.
 
Cel mai mare festival internaţional de arte vizuale din România – „Vama sub lumini de Oscar” se va încheia duminică când vor fi anunţaţi câştigătorii trofeelor VSLO la fotografie şi film. Festivalul s-a desfăşurat în perioada 21 – 30 august 2015 şi a cuprins atât cursuri, seminarii şi ateliere practice gratuite pentru pasionaţii de film, fotografie şi pictură cât şi expoziţii, proiecţii de film, spectacole de teatru şi concerte în aer liber. La ediţia din acest an s-au înscris la cursurile şi atelierele organizate peste 300 de cursanţi din întreaga ţară dar şi din străinătate. De asemenea mii de oameni au participat şi în acest an la concertele, spectacolele de teatru şi proiecţiile de film care au întregit programul festivalului. 
 
Despre „Vama sub lumini de Oscar” 
„Vama sub lumini de Oscar” înseamnă şase ediţii în care iubitorii artelor vizuale moderne au fost provocaţi să înveţe şi să experimenteze cele mai noi, mai complexe şi mai profesioniste tehnici în domeniu. Începută în 2010, povestea festivalului este „scrisă” an de an în miile de imagini şi cadre realizate de către pasionaţii de fotografie şi film la Vama Veche. În prezent, festivalul „Vama sub lumini de Oscar” este cel mai mare festival de arte vizuale din România şi adună an de an sute de pasionaţi de arte vizuale atât din ţară cât şi din străinătate.
VSLO 2015 este organizat de New Ad Zone în colaborare cu Asociaţia Visual Art fiind susţinut de Nikon, Canon, Olympus, Jidvei, Ciuc, Dedolight, 4K Broadcast Solutions, Noumax, Umbra Studio, AME Design, Aztec Inflatables, Centru de Imagine, Wacom, 24Fun, B365.ro, Agerpres, Antena 1, Cluj Shorts, Directory Films, Ambasada Norvegiei, Ambasada Suediei, British Council şi locaţiile Frontiera, Papa La Şoni, Povestea Ceaunului, Acolo Bar (Vama Veche) şi La Copac (Bucureşti).
 
Mai multe detalii puteţi afla pe www.vslo.ro sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/VamaSubLuminiDeOscar


 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii