Comunicat FABC - Marti, 03 Aprilie 2012
Comunicat FABC - Marti, 03 Aprilie 2012Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) a organizat în perioada 30.03-31.03 2012 Adunarea Generala la care au participat reprezentanții majorității asociațiilor care compun FABC. În cadrul acestui eveniment a fost stabilit planul de acțiune al Federației, precum și liniile directoare privind responsabilitatea față de cei ale căror interese le reprezintă - bolnavii de cancer. Activitatea susținută a FABC urmărește rezolvarea problemelor întâmpinate de aceștia, în special lipsa tratamentului, precum și cea de lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Aderarea a două noi organizații - Asociația P.A.V.E.L (asociația părinților cu copii bolnavi de cancer și leucemie) și Asociatia Bolnavilor de Cancer și Hepatită Oltenia va da posibilitatea FABC să reprezinte interesele bolnavilor de cancer din Oltenia, precum și a copiilor care se confruntă cu această maladie.
Activitatea susținută a FABC, care prin intervenții repetate atât la nivelul Ministerului Sanatatii, cât și prin memoriile depuse la CNAS sau Avocatul Poporului au atras atenția asupra situației dramatice cu care se confruntă bolnavii de cancer din România - lipsa medicamentelor. Un alt aspect îngrijorător care afectează protocoalele terapeutice din oncologie este reprezentat de propunerile NICE de raționalizare a consumului de medicamente. Pacientii oncologici au nevoie de medicația prescrisă conform cu stadiul bolii, la termenele prescrise, nu de procente și firimituri și doar atunci când exercitiul bugetar o permite. Zilele trăite de un pacient nu pot face subiectul unor târguieli între diversele departamente guvernamentale sau între contabilii Executivului și cei ai creditorilor României. Dacă reprezentații FABC consideră că semnalele de alarmă trase cu privire la problematica oncologică nu vor fi soluționate în cel mai scurt timp posibil, iau în calcul organizarea unor proteste care să agregheze societatea civilă pentru rezolvarea solicitărilor bolnavilor de cancer.
O alta problemă cu impact direct asupra pacienților de cancer o constituie politica falimentară de încadrare a personalului medical. Conform estimărilor Colegiului Medicilor deficitul de personal in sistemul medical românesc este de peste de 40.000 de cadre, medici și asistenti. Această lipsă înseamna pentru toți pacienții timp si energie irosite în încercarea de a accesa serviciile medicale la care cu toții avem dreptul. Solicităm Guvernului României să ia masuri urgente pentru remedierea acestei situații.
FABC va înainta o scrisoare deschisa Ministerului sanatatii prin care va cere public, comunicarea datei când medicamentele lipsa vor fi aduse în Romaânia de compania statului, UNIFARM, dar și soluții de rezolvare a situației pacienților până când aceste medicamente vor fi din nou în România. Reamintim că în România lipsesc 40 de citostatice ieftine, indispensabile schemelor de tratament, iar medicii oncologi fac eforturi uriașe pentru a menține pacienții în viață. Aceste lipsuri diminuează șansele pacienților la prelungirea și calitatea vieții acestora, eliminând din start șansele de vindecare.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005, din nevoia ca cei care luptă împotriva cancerului să devină o voce unica si puternică. FABC este o federatie formata din 14 asociatii care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor si numără peste 34.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi adulti si copii, supravieţuitori şi voluntari. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.
Cezar Irimia
Președinte
FABC
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp