Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:47 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este necesară creşterea contribuţiilor pentru sănătate la 7%

ro

06 Feb, 2012 14:26 1328 Marime text

Membră a CNS „Cartel Alfa”, Bucureşti, Splaiul Independenţei nr. 202 A, etaj 3, cam.36

afiliată la EUROFEDOP

www.solidaritatea-sanitara.ro

06.02.2012

Comunicat de presa:

Este necesară creşterea contribuţiilor pentru sănătate la 7%

Pentru a putea vorbi de reforma legii sănătăţii în interesul cetăţeanului prima, o măsură urgentă ce trebuie luată este creşterea contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale de sănătate la 7%, atât pentru angajaţi cât şi pentru angajatori şi, în mod proporţional, pentru restul obligaţiilor de plată.

Una din caracteristicile sistemului sanitar actual o reprezintă transferul inechitabil al efectelor crizei pe spinarea pacienţilor şi a familiilor acestora. Reducerea acestei contribuţii, mai ales că ea a fost mai mare pentru angajator, a condus la creşterea poverii financiare pentru pacienţi, aceştia fiind obligaţi să suporte din buzunarele proprii sau să plătească cu sănătatea lor angajamentele de scăderea a fiscalităţii luate de Guvern faţă de mediul privat şi instituţiile financiare mondiale. Efectul direct al reducerii contribuţiilor pentru sănătate l-a constituit creşterea cheltuielilor pe care pacienţii sunt nevoiţi să le facă în mod direct, aceştia fiind obligaţi să cumpere tot mai multe materiale şi medicamente şi să achite alte costuri.

Considerăm că nu este indicată definirea pachetului de bază fără sporirea finanţării dimensiunii sociale a sistemului sanitar, creşterea contribuţiilor la sănătate fiind prima măsură ce trebuie luată în acest sens. Dincolo de declaraţiile politice, stabilirea onestă a pachetului de bază de servicii medicale la actualul nivel de finanţare înseamnă excluderea unui număr important de servicii medicale esenţiale, cu impact major asupra sănătăţii populaţiei.

Din perspectiva reformei financiare a sistemului sanitar, care este cea mai urgentă şi importantă parte a reformei în acest moment, ordinea măsurilor trebuie să fie următoarea:

ü Creşterea finanţării sistemului de asigurări sociale de sănătate

ü Definirea pachetului de bază de servicii medicale

ü Introducerea asigurărilor complementare

În acelaşi timp, este imperios necesară eliminarea a cât mai multe din inechităţile sistemului de asigurări sociale de sănătate, un sistem centrat pe contribuţiile angajatorilor şi angajaţilor, atât în sensul creşterii categoriilor de cetăţeni obligaţi să plătească contribuţia cât şi în sensul reducerii impunerilor excesive.

Spre exemplu, este necesară reducerea progresivă a contribuţiei la sănătate a persoanelor care realizează mai multe venituri din salarii, eliminând astfel împovărarea suplimentară a celor care aleg să muncească mai mult. Prin această măsură ar creşte gradul de echitate al asigurărilor sociale de sănătate, eliminând parte din abuzurile făcute pe baza principiului solidarităţii.

Preşedinte,

Rotilă Viorel

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii