Vrem un nou sistem de salarizare, nu doar revenirea la salariile anterioare
Vrem un nou sistem de salarizare, nu doar revenirea la salariile anterioare11.05.2012
Comunicat de presă:
Vrem un nou sistem de salarizare, nu doar revenirea la salariile anterioare
Revenirea la salariile anterioare nu constituie un ideal pentru salariaţii din sănătate, mai ales că vorbim de salariile nominale şi nu de cele reale, ci mai curând o formă timidă de reparaţie, un mic pas din multele măsuri de echitate socială ce trebuie adoptate pentru aceşti profesionişti. Analizând datele economice putem observa că angajaţii din sectorul sanitar nici măcar nu primesc înapoi ceea ce li s-a luat, continuând să se situeze şi după măsurile de reparaţie la un nivel al veniturilor mai mic decât cel anterior.
În aceste condiţii, patosul restauraţiei, ce caracterizează şi acest Guvern aidoma celor anterioare, riscă să fie doar unul de suprafaţă în ceea ce priveşte salariile lucrătorilor din sănătate. De altfel, el este concomitent cu măsuri dure de reducere a salariilor luate de unele spitale din ţară, ca urmare a reducerii sporurilor, spitale care fie nu sunt finanţate la un nivel adecvat (cel mai adesea) fie sunt dominate de un exces de autoritate şi interes, ivite în contextul unei descentralizări greşit înţelese şi excesive.
Cum nu putem vorbi de o creştere semnificativă a nivelului de satisfacţie a celor pe care-i reprezentăm, ne declarăm la rândul nostru nemulţumiţi de puţinătatea măsurilor luate pentru angajaţii din sănătate şi cerem îmbunătăţirea rapidă şi semnificativă a situaţiei acestora.
Salariaţii din sănătate merită un nou sistem de salarizare, separat de cel al bugetarilor, bazat pe recunoaşterea nivelului lor de pregătire, a importanţei sociale a muncii şi efortului depus de ei. În condiţiile în care marea majoritate a spitalelor îşi realizează veniturile în urma contractelor încheiate şi pe baza serviciilor prestate, este nefiresc ca salariaţii din aceste unităţi să fie consideraţi bugetari, încercările de salarizare normală a lor izbindu-se astfel de constrângerile absurde ale Ministerului de Finanţe. Legea sănătăţii constituie ocazia pentru reglementarea salarizării profesioniştilor din sănătate separat şi într-un mod specific, motiv pentru care solicităm introducerea unui capitol special în acest sens.
Într-un sector economic dominat de profesii liberale este nefiresc procentul enorm de salariaţi şi absurd faptul ca toţi sunt consideraţi bugetari. De asemenea, într-un domeniu în care competenţa umană este cheia activităţii, un sistem de salarizare egalitar, care permite doar diferenţieri salariale pe criterii de vechime în muncă, nu face decât să limiteze interesul salariaţilor pentru performanţă. Cerem introducerea unui sistem de salarizare competitiv, construit pe trepte de salarizare care să diferenţieze salariaţii în funcţie de pregătire şi performanţă, şi care să aducă pentru profesioniştii buni şi devotaţi niveluri de venit acceptabile. În acest sens, considerăm că nivelul de salarizare anterior reducerilor salariale, care a ajuns să fie considerat mai curând pomană decât restituire firească a unor drepturi furate, trebuie să constituie punctul minim de la care trebuie pornit noul sistem de salarizare pentru profesioniştii din sănătate.
Preşedinte,
Rotilă Viorel
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp