Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:33 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

NAVA SCOALA „MIRCEA” - 70 DE ANI DE DIPLOMATIE NAVALA ROMANA

ro

15 May, 2009 18:56 1136 Marime text

ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
FORŢELE NAVALE ROMÂNE

Persoană de contact: cpt. Lucian NEACŞU, telefon 0723/398505

NAVA SCOALĂ „MIRCEA”  - 70 DE ANI DE DIPLOMAŢIE NAVALĂ ROMÂNĂ

Nava şcoală „Mircea” aparţinând Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, aniversează duminică, 17 mai 2009, 70 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române.
Velierul efectuează începând cu data de 12 aprilie 2009 cel de-al 28 marş internaţional, la bord aflându-se un echipaj format din 190 de persoane, din care 65 de studenţi ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi 38 de elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari „Amiral Ion Murgescu”. După parcurgerea a 3300 mile marine şi escale în porturile Catania şi Cadiz, „Mircea” a acostat joi, 14 mai, pentru trei zile în portul Santa Cruz de Tenerife.
Sărbătoarea celor şapte decenii ale navei va fi marcată de echipajul navei prin organizarea unei ceremonii, care va cuprinde o scurtă incursiune în istoricul acestui simbol al Marinei Române, citirea mesajelor transmise de şeful Statului Major General, şeful Statului Major al Forţelor Navale, comandantul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi Liga Maiştrilor Militari de Marină, precum şi oficierea unei slujbe religioase.
Pentru studenţii şi elevii aflaţi la bord va fi organizat un concurs cu tematica - „Cunoaşterea navei şi istoria ei”. 
Pe data de 17 mai, acest deosebit moment aniversar va coincide cu startul regatei „Tall Ships Challenge 2009”, în oceanul Atlantic, pe ruta Tenerife (Spania) –Hamilton (Insulele Bermude).

***
La 26 ianuarie 1938 la Şantierul Naval „Blohm und Voss” din Hamburg, s-a semnat certificatul de naştere al velierului tip bark, clasa A, „Mircea”. În ziua de 22 septembrie 1938, nava a fost lansată la apă, iar la 27 martie 1939 a avut loc ceremonia ridicării pavilionului naţional.
Velierul a fost botezat ca şi înaintaşul său bricul „Mircea” (1882-1944), purtând cu cinste pe mări şi oceane tricolorul românesc şi numele marelui domnitor Mircea cel Bătrân, întregitorul Ţării Româneşti până la “Marea cea mare”.
La 17 mai 1939 a fost organizată primirea în portul Constanţa, moment rămas, de atunci, în tradiţie ca Ziua navei. La scurt timp, au fost ambarcaţi cadeţii Şcolii Navale „Mircea”, cu care a plecat în primul său marş în Marea Mediterană.
La 5 septembrie 1944, flota militară a României a fost în cea mai mare parte îndreptată spre U.R.S.S, „Mircea” fiind şi el dus în captivitate, unde a rămas doi ani. Din anul 1948 a reluat marşurile de instrucţie în Marea Neagră, înfruntând numeroase furtuni.
În perioada octombrie 1965 – octombrie 1966, nava a fost supusă unor importante lucrări de modernizare, în şantierul constructor, „Blohm und Voss”. Cea de-a doua etapă de reparaţii capitale şi dotări cu sisteme de navigaţie, comunicaţii şi guvernare de ultimă oră a avut loc în perioada 1994 – 2002 la Brăila. Ca şi în perioada construcţiei acestui velie,r fondurile de reparaţii au fost completate prin donaţii publice, graţie iniţiativelor unor oameni inimoşi şi iubitori de mare.
La terminarea acestor lucrări „Mircea” a devenit cea mai modernă navă dintre „surorile” ei – Eagle (SUA), Gorch Fock I (Germania), Gorch Fock II (Germania) şi Sagres III (Portugalia).
Marşul efectuat în perioada 4 martie - 30 august 1976 este cel mai complex, atât din punct de vedere al duratei, cât şi al distanţei parcurse. “Mircea” a participat la sărbătorirea bicentenarului independenţei Statelor Unite ale Americii şi la “Operation Sail 76”, regata Bermuda - New Port.
Anul 2004 a coincis cu cea de-a doua traversadă a Oceanului Atlantic, nava                       şcoală luând parte la competiţia nautică “Tall Ships Challenge 2004”. În cadrul etapei Charleston-Delaware Bay” Mircea” a ocupat locul II la “Divizia Tineret”.     
    În anul 2005 nava şcoala "Mircea" a efectuat un marş de instrucţie în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului. participând la competiţia nautică "Tall Ships Race 2005". Cu această ocazie a fost prezent la  festivaluri maritime internaţionale şi manifestări jubiliare în Belgia, Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Germania şi Olanda.


       Marşul de instrucţie din anul 2006 a fost efectuat în Marea Neagra, Novorossisk, Sevastopol, Odessa, Varna şi Samsun fiind porturile de escală.
            În anul 2007 nava şcoala "Mircea" a efectuat un marş de instrucţie în Marea Mediterana, fiind prezentă la competiţia nautică "Tall Ship Race Mediterranea" şi având escale în porturile - Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon şi Genova.
          Anul 2008 a adus pentru „Mircea” un marş de instrucţie de 115 zile în Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Baltica şi participarea la trei festivaluri maritime - "L’Armada de Rouen 2008", "La Fete du Brest", şi "Hanse Sail Rostock 2008". Cu ocazia "Hanse Sail Rostock 2008" au fost sărbătoriţi 50 de ani de la lansarea la apa a "surorii", nava şcoală a Marinei Germane, "Gorch Fock II".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii