19 mai-Ziua mondiala de lupta impotriva hepatitei
19 mai-Ziua mondiala de lupta impotriva hepatitei
Comunicat de presa
19 mai-Ziua mondiala de lupta impotriva hepatitei
“Cand am inceput programul de testare gratuita pentru hepatitele B si C, unii sceptici mi-au spus ca nu se poate si apoi au inventat o serie de motive - ca nu e buget, ca sistemul medical e deja in prag de colaps ca sa se mai incarce cu alti noi pacienti….ca “Dumnezeu le mai aranjeaza si singur, nu e nevoie ca oamenii sa se testeze chiar de tot si de toate”. Eu cred in acest program si cat va tine de Baylor si de colaboratorii nostrii, vom efectua acest program gratuit pentru cei din Dobrogea.”
Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundatiei Baylor Marea Neagră
Data de 19 mai este declarata Ziua Mondială de Luptă impotriva hepatitei, fiind marcata pentru al treilea an consecutiv in multe tari.
Fundatia Baylor, implicata in comunitate prin mai multe servicii, desfasoara in perioada 19-21 mai activitati de distributie de materiale informative despre hepatitele B si C in Centrul Comercial Tom din Constanta.
Scopul acestei scurte campanii este de constientizare a faptului ca oricare dintre noi poate fi una din cele 10 persoane care sunt purtatoare de virus de tip B sau C al hepatitei si nu-si cunoaste diagnosticul. Testarea rapida si gratuita prin Centrele Baylor din Constanta- Policlinica 1, cabinet 243 si Centrul de Excelenta reprezinta sansa catre o viata mai lunga si fara complicatiile aferente, ciroza sau cancer hepatic. Acest serviciu este disponibil pentru toata populatia Dobrogei si nu numai. Programarile se fac la telefonul 0241 691 730 (orele 8-16.00) sau accesand site-ul www.test-hepatita.ro.
“Serviciul nostru este special nu numai prin gratuitate ci si prin faptul ca este insotit de consiliere, o sedinta in care clientul primeste informatii si are posibilitatea sa adreseze intrebarile care il framanta in legatura cu transmiterea, prevenirea sau tratamentul”.
Mihaela Mocanu, consilier testare rapida
Hepatita reprezinta cu adevarat o problema de sanatate publica ce poate impovara enorm sistemul sanitar in viitorul apropiat, iar prevenirea transmiterii si testarea sunt aplicabile imediat, la indemana populatiei.
Estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca ar fi aproximativ doua miloane de romani afectati de unul dintre virusurile hepatitice B, C sau D. La nivelul Uniunii Europene Romania se afla pe locul intai in ceea ce priveste afectiunile hepatice, in special in ceea ce priveste hepatita C.
Prevalenta hepatitei este mult mai mare decat cea a infectiei cu HIV sau a oricarei forma de cancer.
Informatii suplimentare:
Nicoleta Iacob
Coordonator proiecte speciale
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp