Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:59 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansare proiect - „Parteneriat pentru copilul meu"

ro

14 Apr, 2011 22:50 1715 Marime text

25 Centre de resurse create în 25 unităţi de învăţământ preuniversitare din 5 regiuni de dezvoltare a României,

75 de cadre didactice şi 1000 părinţi şi copii acestora vor beneficia de un modern program educativ suport

„Parteneriat pentru copilul meu"

Crearea Centrelor de resurse şi accesul la cursurile de formare este gratuit şi egal pentru toţi membrii grupului ţintă.

Promovarea unui program multiregional educativ suport de tip parteneriat şcoală-familie-comunitate cu scopul de a reduce şi a preveni abandonul şcolar, de a creşte şansele succesului educaţional, la care să participe şi aibă acces facil elevii din cursul gimnazial cu risc de părăsire timpurie a şcolii şi părinţii acestora este obiectivul principal al proiectului derulat de către Fundaţia Academică Alumni, în calitate de beneficiar, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar, Fundaţia Shotron şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în calitate de parteneri naţionali.

Proiectul se adresează unui număr de 1000 elevi şi părinţii acestora, dezvoltând o inovatoare comunitate online de învăţare şi informare cu materiale digitale ce conţin suport pentru consiliere psihologică a copilului, managementul comportamentelor problematice ale copilului, managementul învăţării, dezvoltarea abilităţilor emoţionale şi sociale ale copilului, destinată părinţilor şi copiilor lor. În acelaşi timp proiectul vizează un număr de 75 cadre didactice, profesori psihopedagogi care vor fi formaţi dezvoltându-le competenţe profesionale specifice operaţionalizării, pilotării şi implementării noului program parteneriat educativ suport „Parteneriat pentru copilul meu", pentru aplicarea de instrumente şi soluţii educaţionale care au ca scop prevenirea şi reducerea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii la elevii din ciclul gimnazial.

Beneficiarul şi cei trei parteneri din proiect se vor implica în înfiinţarea şi dotarea necesară a 25 Centre de resurse în 25 şcoli din cinci judeţe/regiuni selectate prin cercetare aplicativă de diagnoză la nivel multiregional, vor selecta 75 cadre didactice ce vor participa la cursurile de formare - programele de formare vor fi acreditate CNFP şi vor fi recunoscute la nivel naţional având credite transferabile. Vor proiecta componentele pedagogice şi eLearning ale programului. Vor organiza şi implementa campanii de conştientizare şi informare privind programul educativ suport destinat elevilor cu risc de părăsire timpurie a şcolii şi părinţii acestora. Vor crea comunităţi online destinate formării persoanelor din grupul ţintă.

Fundaţia Shotron va realiza designul portalului interactiv de educaţie pentru elevi, pentru părinţi cu elevi aflaţi în situaţie de risc de părăsire timpurie a şcolii, pentru cadre dictatice. Împreună cu beneficiarul şi ceilalţi parteneri va valida tehnic şi profesional sistemul informatic al portalului.

Proiectul „Parteneriat pentru copilul meu - program educativ de sprijin pentru elevi cu risc de părăsire timpurie a şcolii şi părinţii acestora" , Contract nr: POSDRU/91/2.2/S/62183 are o durată de 36 luni.

Despre Fundaţia Academică Alumni

Fundaţia Academică Alumni a Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân Constanţa a luat fiinţă în anul 2001 la iniţiativa corpului profesoral de la acea vreme şi a unui grup de absolvenţi ai Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân Constanţa.
Membrii fondatori şi-au propus, ca prin intermediul fundaţiei să promoveze programe educaţionale, ştiinţifice, culturale, turistice, sportive, civice şi sociale destinate:
- susţinerii învăţământului preuniversitar în general, cu precădere a activităţii cadrelor didactice, elevilor şi absolvenţilor CNMB Constanţa;
- cultivării şi promovării în România a valorilor culturale naţionale şi universale în toate domeniile societăţii şi a integrării valorilor româneşti în circuitul valorilor europene;
- apărării drepturilor omului şi protejării mediului înconjurător.

Mai multe informaţii: www.fundatia-alumni.wgz.ro

Despre Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar

Federaţia are ca obiectiv formarea competenţelor şi a mecanismelor pentru participarea părinţilor şi copiilor la configurarea programelor şi proiectelor educaţionale, implicarea comunităţilor locale, a organizaţiilor nonguvernamentale şi guvernamentale, respectiv mass-media în dezvoltarea şcolară. FNAP-IP are semnat un acord de parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului - EDUPART, care promovează proiecte educaţionale comune, o temă de interes fiind prevenirea abandonului şcolar şi creşterea interesului elevilor pentru şcoalş. Ea este afiliată la Asociaţia Europeană a Părinţilor (EPA) care reuneşte asociaţiile de părinţi din Europa, reprezentând mai mult de 150 milioane de părinţi, şi împreună se implică în dezvoltarea politicilor educaţionale şi a deciziilor la nivel european. Federaţia promovează participarea activă a părinţilor şi recunoaşterea locului central ca responsabili direcţi ai educaţiei propriilor copii.

Mai multe informaţii: www.fnapip.ro

Despre Fundaţia Shotron

Fundaţia Shotron este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2006 care contribuie la dezvoltarea unei societăţi civile deschise, utilizând aspectele educaţionale, culturale şi spirituale pentru integrarea şi adaptarea în societate a persoanelor tinere, prin diverse activităţi şi programe inovative. Asociaţia are ca principale activităţi: - implicarea în domeniul educaţiei, incluziunii sociale, inclusiv în sensul îmbunătăţirii situaţiei grupurilor vulnerabile în educaţie şi conexe; - implicarea şi sprijinirea dezvoltării învăţământului primar, secundar şi superior; - acţionarea în domeniul educaţiei şi formării profesionale iniţale sau conexe, inclusiv prin sprijinirea elevilor şi părinţilor; - consilierea şi orientarea profesională realizată atât în mod clasic cât şi la distanţă, prin intermediul spaţiilor virtuale dedicate pe siteurile dezvoltate; - dezvoltarea şi extinderea utilizării TIC în activităţile de predare şi învăţare, management şi planificare în învăţământul preuniversitar şi universitar, inclusiv eLearning; - dezvoltarea şi implementarea soluţiilor/instrumentelor software pentru îmbunătăţirea proceselor şi activităţilor educaţionale în învăţământul preuniversitar şi universitar.

Despre Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului

Profesionişti în managementul educaţional preuniversitar are preocupări în îmbunătăţirea calităţii managementului educaţional din învăţământul preuniversitar prin revizuirea politicii în domeniu şi formarea competenţelor manageriale specifice categoriilor profesionale implicate pentru asigurarea unei mai bune adaptări a educaţiei şi formarii profesionale iniţiale la nevoile pieţei muncii şi societăţii bazate pe cunoaştere Instrumente digitale de ameliorare a calităţii evaluării în învăţământul preuniversitar. Dezvoltă şi implementează instrumente şi mecanisme digitale de îmbunătăţire a proceselor evaluative şi de autopoziţionare/autoevaluare a elevilor din învăţământul preuniversitar liceal. Sunt implicaţi în formarea profesională a formatorilor-profesori. Ţine cursuri de Master pentru "Intel Teach - instruirea în societatea cunoaşterii" care au în vederea dezvoltareai unei formări profesionale continue de calitate şi îmbunătăţirea calificării personalului uman din educaţie. Promovează stilul de viaţă sănătos şi a cetăţeniei active în sprijinul unei educaţii inclusive, de calitate pentru copii din comunităţi rurale prin formarea specifică a categoriilor de factori de decizie din domeniul învăţământului preuniversitar şi oferte educaţionale specifice.

Mai multe informaţii: www.edu.ro

Informaţii suplimentare legate de activităţile proiectului, sunt postate pe pagina de web www.partecom.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii