Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:50 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Obiceiul mărțișorului poate dispărea în maxim 10 ani

ro

06 Mar, 2015 10:18 1356 Marime text
Un studiu realizat de către specialiștii Organizației MISS ROMÂNIA pe parcursul primelor luni ale anilor 2013, 2014 și 2015 arată faptul că obiceiul de a oferi mărtișoare este într-o descreștere alarmantă. Prognozele estimează la maxim 10 ani durata perioadei în care acest obicei poate dispărea.

          Studiul subliniază faptul că majoritatea femeilor nu mai păstrează tradiția de a purta marțișoare. 86% dintre bărbații care oferă sau au oferit mărtișoare apreciază ca demotivant faptul că acestea nu sunt purtate de către doamnele și domnișoarele care le primesc. Acest comportament atrage diminuarea acțiunilor barbaţilor de a căuta, cumpăra și oferi mărtișoare la începutul lunii martie.

          Mărțişorul, sub forma inițială a unui șnur roșu-alb și, deseori, a unui bănuț de argint, este o veche formulă prin care se sărbătorește venirea primăverii, întoarcerea la viață a naturii. În România este perceput și ca o modalitate de a arată respect și afecțiune persoanelor cărora li se oferă. Acest obicei este regăsit de asemenea în Bulgaria, Albania și, mai puțin, în Grecia și Italia.
          Organizația MISS ROMÂNIA a demarat un proiect prin care își propune să resensibilizeze populația feminină, în special cea tânară, în privința modului în care receptează și valorizează primirea mărțișoarelor și păstrarea tradițiilor și sărbătorilor naționale.
 
Organizaţia MISS ROMÂNIA
Preşedinte                   Director naţional
  Gavrilă INOAN          Irina HAIDEŢ
          
 
 
 
FUNDATIA O.M.R.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii