Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare deschisa

ro

20 Jan, 2010 19:36 1092 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

Scrisoare deschisă

20 ianuarie 2010. Fundaţia „Pentru Voi” şi Institutul pentru Politici Publice, au trimis o scrisoare deschisă ANPH şi Ministerului Muncii prin care îşi arată nemulţumirea faţă de decizia Guvernului României de a elabora HG nr. 23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale, fără consultarea partenerilor sociali. 

Aşa cum e formulată, HG 23/2009 încalcă principiile Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi si ale Legii 448/2006 privind promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Aceasta deoarece, standardele de cost prevăzute pentru serviciile sociale în comunitate: locuinţe protejate, centre respiro şi centre de zi sunt mult mai mici decât cele prevăzute pentru fostele cămine spital devenite Centre de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică - CRRN. De exemplu standardul de cost pentru CRRN este aproape dublu faţă de cel pentru locuinţe protejate: 26.163,37 lei/beneficiar/an faţă de 14.796 lei/beneficiar/an.

Faptul că pentru locuinţe protejate se prevede un singur standard de cost indiferent de tipul locuinţei protejate: cu protecţie maximă, medie sau minimă, denotă diletantism şi lipsă de cunoaştere a acestor tipuri de servicii sociale.

Prin aceste standarde, furnizorii de servicii sunt încurajaţi să dezvolte în continuare instituţii de tip CRRN, în detrimentul promovării serviciilor comunitare. Şi aceasta în ciuda criticilor permanente la care a fost supusă România în ultimii 20 de ani, din partea presei şi organizaţiilor internaţionale, pentru tratamentul inuman pe care îl oferă persoanelor cu dizabilităţi din instituţii.

În multe CRRN, calitatea vieţii persoanelor cu dizabilităţi este foarte scăzută: beneficiarii locuiesc în dormitoare uneori de 10 persoane, condiţiile igienice sunt deficitare, structura personalului este total neadecvată: la nivel naţional media este de 1 educator la 14 beneficiari, ceea ce duce la lipsa de implicare a beneficiarilor în activităţi. Practic, statul român condamnă în continuare persoanele cu dizabilităţi la excluziune socială, în instituiţii în care vegetează, lipsiţi de activităţi zilnice, de orice posibilitate de dezvoltare personală, de învăţare a unei meserii, de dobândire a unei slujbe.

O altă problemă o constituie lipsa de normative care să definească fiecare tip de serviciu social pentru care se definesc standarde de cost şi să stabilească criteriile de eligibilitate: de exemplu ce înseamnă Centru pilot de Recuperare şi reabilitare şi de ce standardul de cost in centrul pilot e mai mare decât în Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică? 

O altă deficienţă majoră a HG 23/2010 este stabilirea de standarde de cost pe tip de serviciu şi nu stabilirea unui buget personal pentru persoana cu dizabilităţi, care să ţină cont de nevoile individuale, aşa cum se practică la nivelul Uniunii Europene. Conform HG 23/2010, indiferent dacă beneficiarul are dizabilitate uşoară, medie, gravă sau profundă, standardul de cost este acelaşi. Evident nevoile acestor persoane sunt mult diferite îndeosebi în ceea ce priveşte personalul de îngrijire: costurile vor fi mult mai mari în cazul beneficiarilor cu dizabilităţi severe şi asociate. Efectul HG 23 va fi accentuarea discriminării persoanelor cu dizabilităţi severe cărora li se refuză accesul la servicii comunitare. Această abordare contravine  prevederilor rezoluţiei Parlamentului European din 14 martie 2007 privind serviciile sociale de interes general în Uniunea Europeană, care prevede dreptul la servicii sociale flexibile, centrate pe persoană şi adaptate nevoilor individuale.

Cu tristeţe constatăm că primii sacrificaţi în contextul crizei economice sunt persoanele cu dizabilităţi mentale, îndeosebi cele severe. În calitate de ţara membră a UE, România are obligaţia de a respecta convenţiile internaţionale şi legislaţia europeană. Solicităm Guvernului convocarea unei întâlniri cu partenerii sociali: ONG-urile persoanelor cu dizabilităţi şi principalii furnizori de servicii sociale comunitare din ţară pentru analizarea HG 23/2010 şi amendarea ei în aşa fel încât să permită accesul la servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale.

Scisoarea completă o puteţi accesa pe www.pentruvoi.ro sau www.ipp.ro.

Cu consideraţie,

Laila Onu            Violeta Alexandru
Director general executiv     Director
Fundaţia „Pentru Voi”      Institutul pentru Politici Publice

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii