Buletin informativ Garda de Coastă - 02.07.2012
Buletin informativ Garda de Coastă - 02.07.2012
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ
GARDA DE COASTĂ
BULETIN INFORMATIV
02.07.2012
În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
În intervalul menţionat, au fost constatate 4 infracţiuni astfel:
Act de teribilism în P.T.F. Vama Veche
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au reţinut doi cetăţeni români care au forţat ieşirea din ţară prin P.T.F. Vama Veche cu un microbuz.
Persoanele în cauză sunt cercetate prin trecerea frauduloasă a frontierei, iar şoferul aflat în stare de ebrietate şi pentru săvârşirea altor două infracţiuni la regimul rutier.
În data 01.07.2012, în jurul orei 06.30, două persoane s-au prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche cu un microbuz marca Ford, înmatriculat în Bucureşti.
Şoferul a ignorat semnalele de oprire regulamentare efectuate de lucrătorii români şi bulgari, trecând pe culoarea roşie a semaforului şi înaintând pe teritoriul R. Bulgaria pe o distanţă de aproximativ 100 de metri.
La somaţiile legale ale poliţiştilor de frontieră români şi bulgari şoferul a oprit microbuzul şi a revenit pe teritoriul românesc împreună cu pasagerul din dreapta.
Cei în cauză au fost identificaţi ca fiind I.B. de 28 ani, conducător auto domiciliat în Bucureşti, şi P.N. de 27 ani, pasager domiciliat în localitatea Fundulea din judeţul Călăraşi.
Pentru că cel aflat la volan emana halenă alcoolică şi avea dificultăţi cu menţinerea echilibrului, poliţiştii de frontieră au chemat un echipaj al Poliţiei Rutiere din municipiul Mangalia care l-a testat cu aparatul Drager, rezultând o alcoolemie de 0,82 mg/l în aerul expirat.
Verificările au mai scos la iveală faptul că şoferul nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie auto.
Celor doi tineri le-au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de „ieşire din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001, iar pe numele celui aflat la volan au mai fost întocmite două lucrări penale pentru „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană ce nu posedă permis de conducere” şi „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică peste 0,80 mg/l”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 86 şi art 87 din O.U.G. 195/2002 republicată.
Cetăţeni bulgari mult prea „grăbiţi” în P.T.F. Ostrov
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi colegii bulgari au identificat doi cetăţeni bulgari care au trecut fraudulos frontiera de stat prin P.T.F. comun Ostrov – Silistra cu un autoturism de lux.
În data 01.07.2012, în jurul orei 18.30, două persoane s-au prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Ostrov cu un autoturism de lux marca Nissan Terrano care tracta o platformă pe care se afla un autoturism marca Audi A4.
După aproximativ două minute de staţionare în apropierea P.T.F. Ostrov, pasagerul din dreapta s-a dat jos din autoturismul înmatriculat în R. Bulgaria şi a îndepărtat de pe carosabil indicatorul de oprire din material plastic.
Şoferul a demarat în trombă şi a trecut cu autoturismul cu platformă pe teritoriul statului vecin fără a se supune controlului de frontieră.
Poliţiştii de frontieră au alertat autorităţile din R. Bulgaria care au reuşit să-i identifice pe raza localităţii Silistra pe cetăţenii bulgari A.O. de 38 ani şi I.Z. de 54 ani, autorii trecerii frauduloase.
Celor două persoane le-au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de „ieşire din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001.
Plase monofilament confiscate în Delta Dunării
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, în urma cărora au identificat doi cetăţeni români care pescuiau cu 12 plase interzise de lege.
În data de 29.06.2012, în jurul orei 19.00, pe lacul Goloviţa o ambarcaţiune a Gărzii de Coastă a verificat o barcă pescărească confecţionată artizanal din tablă, în care se aflau G.M. de 22 ani şi C.T. de 25 ani, domiciliaţi în localitatea Baia din judeţul Tulcea.
În urma verificărilor au fost descoperite 12 plase monofilament în lungime de aproximativ 400 de metri, care au fost ridicate în vederea confiscării.
Poliţiştii de frontieră au confiscat şi barca din tablă, evaluată la aproximativ 500 lei, iar pe numele celor două persoane au fost întocmite actele premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „deţinere şi utilizare a plaselor tip monofilament”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64, lit. m din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
Genţi susceptibile a fi contrafăcute
O echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrători vamali a efectuat controlul fizic asupra unui container sosit din China în P.P.F. Constanţa Sud Agigea, referitor la punerea în circulaţie de produse contrafăcute.
Containerul controlat în data de 29.06.2012, în jurul orei 09.00, sosise din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în municipiul Cluj-Napoca şi era încărcat cu 419 bucăţi genţi din înlocuitor pentru bărbaţi, reprezentând o marcă cunoscută, bunuri susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală.
Bunurile descoperite, cu o valoare de aproximativ 100.000 lei dacă ar fi fost originale, au fost ridicate în vederea confiscării.
Pe numele administratorilor societăţii comerciale, doi cetăţeni români, a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998 republicată.
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp