Buletin informativ Garda de Coastă - 14.08.2012
Buletin informativ Garda de Coastă - 14.08.2012
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ
GARDA DE COASTĂ
BULETIN INFORMATIV
14.08.2012
În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
În intervalul menţionat, au fost constatate 2 infracţiuni astfel:
Transport de peşte neautorizat
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, în urma cărora au identificat un cetăţean român care transporta exemplare de peşte sub dimensiunea minimă legală.
În data de 13.08.2012, în jurul orei 12.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Tulcea au acţionat pe comunicaţia Murighiol – Tulcea unde au verificat o autoutilitară condusă de S.M. de 54 ani, domiciliat în mun. Galaţi.
În autoutilitară a fost găsită o cantitate de peste o tonă de peşte pentru care şoferul a prezentat documente de provenienţă şi transport.
Verificările au stabilit făptul că mai multe exemplare de peşte din specia şalău erau sub dimensiunea minimă legală de pescuit (40 centimetri), fapt pentru care poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea de 68 kilograme peşte.
Peştele ridicat în vederea confiscării, evaluat la 476 lei, a fost predat spre valorificare unei societăţi comerciale de profil.
Şoferul a fost sancţionat contravenţional cu suma de 4.000 lei pentru „pescuitul comercial, reţinerea la bord, transbordarea, descărcarea şi comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunea minimă legală”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 62, lit. a din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
Papuci de plajă susceptibili a fi contrafăcuţi
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de punere în circulaţie a produselor contrafăcute, reuşind să depisteze o persoană care oferea spre comercializare încălţăminte susceptibilă a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală.
În data de 13.08.2012, în jurul orei 13.30, în staţiunea Mamaia a fost depistată I.D. de 24 ani, domiciliată în mun. Constanţa, care oferea spre comercializare 91 perechi papuci de plajă, purtând însemnele unor mărci cunoscute, susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală.
Persoana în cauză nu a putut face dovada existenţei documentelor de provenienţă şi nici a aordului titularilor mărcilor înregistrate.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării bunurile cu o valoare de aproximativ 1.820 lei dacă ar fi fost originale.
Persoana în cauză este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998 republicată.
Hoţi de fier vechi reţinuţi în Portul Constanţa
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat doi cetăţeni români care transportau cu un autoturism 600 de kilograme de deşeuri feroase pe care le sustrăseseră de la o societate comercială din Portul Constanţa.
În data de 14.08.2012, în jurul orei 02.10, poliţiştii de frontieră de la Grupul de Nave Constanţa au verificat în apropierea porţii de acces numărul 6 în Portul Constanţa un autoturism marca Dacia înmatriculat în Constanţa, în care se aflau două persoane.
Verificările au stabilit faptul că în autoturism se aflau 600 kilograme de fier vechi, pentru care C.M. de 34 ani, domiciliat în oraşul Năvodari şi O.A. de 19 ani, domiciliat în mun. Constanţa, nu au putut prezenta documente justificative.
Cei doi au declarat faptul că au sustras cantitatea de fier vechi din incinta unei societăţi comerciale cu sediul în Portul Constanţa, prejudiciul estimat la 650 lei fiind recuperat în totalitate şi predat respectivei societăţi.
Pe numele celor doi au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 208 şi 209, alin. 1 Cod Penal.
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă
Agent principal de poliţie
Marius Ovidiu NICULESCU
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp