Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:45 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Buletin informativ Garda de Coastă - 16 iulie 2012

ro

16 Jul, 2012 16:31 1254 Marime text

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ
GARDA DE COASTĂ

 


                                           BULETIN INFORMATIV
16.07.2012
În ultimele 48 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În intervalul menţionat, au fost constatate 5 infracţiuni astfel:

Migrant pakistanez reţinut la Ostrov

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au reţinut un cetăţean pakistanez care a intrat ilegal în România prin zona verde a frontierei cu R. Bulgaria.
În data 14.07.2012, în jurul orei 16.45, poliţiştii de frontieră au acţionat în baza unei informaţii pentru a reţine pe raza localităţii Ostrov din judeţul Constanţa un cetăţean străin care intrase ilegal pe teritoriul României.
Persoana în cauză s-a dovedit a fi un cetăţean pakistanez în vârstă de 36 ani, care a trecut frontiera de stat din R. Bulgaria pe jos, prin zona verde.
Pentru a ajunge în România a declarat că a plătit aproximativ 2.200 de euro unor necunoscuţi care l-au călăuzit de pe aeroportul internaţional din Sofia, prin Bulgaria, până la frontiera cu România.
Cetăţeanului pakistanez i-au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de „intrare din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001.

Plase interzise de lege şi aproximativ 100 kilograme de peşte confiscate
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, în urma cărora au identificat trei cetăţeni români care pescuiau cu 6 plase interzise de lege şi deţineau în mod ilegal aproxomativ 100 kilograme  de peşte.
 În data de 13.07.2012, în jurul orei 04.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Chilia au verificat în zona de competenţă o barcă pescărescă cu motor ataşabil în care se aflau M.G. de 43 ani şi M.F. de 37 ani, domiciliaţi în localitatea C.A. Rosetti.
Cei doi pescari aveau lansate la apă 6 unelte de pescuit dintre care trei plase monofilament şi trei setci, iar în ambarcaţiune deţineau 13 kilograme de peşte.
Plasele în lungime de aproximativ 210 metri au fost ridicate în vederea confiscării, iar cantitatea de peşte trimisă unei societăţi comerciale de profil în vederea valorificării.
Poliţiştii de frontieră au mai ridicat în vederea confiscării ambarcaţiunea în cauză, motorul ataşabil marca Yamaha şi un rezervor pentru combustibil, valoarea acestor bunuri fiind de aproximativ 11.500 lei.


În aceeaşi zi, poliţiştii de frontieră din cadrul G.N. Mangalia l-au identificat pe F.I. de 51 ani, domiciliat în mun. Mangalia, care oferea spre comercializare cantitatea de 85 kilograme de peşte fără a deţine documente justificative.
Celor trei persoane le-au fost întocmite actele premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiuniilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.

Obiecte de ceramică susceptibile a fi contrafăcute

O echipă mixtă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrători vamali a efectuat controlul fizic asupra unui container sosit din China în P.P.F. Constanţa Sud Agigea, referitor la punerea în circulaţie de produse contrafăcute.
Containerul controlat în data de 13.07.2012, în jurul orei 14.00, sosise din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Ilfov şi era încărcat cu 700 obiecte de ceramică, reprezentând o marcă cunoscută, bunuri susceptibile de a aduce atingere unor drepturi de proprietate intelectuală.
Bunurile descoperite, cu o valoare de aproximativ 350.000 lei dacă ar fi fost originale, au fost ridicate în vederea confiscării.
Pe numele administratorilor societăţii comerciale destinatare a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin.1 lit. b din Legea 84 /1998 republicată.

Armă de vânătoare şi cartuşe deţinute ilegal
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat un cetăţean român care avea asupra sa o armă de vânătoare şi 7 cartuşe pentru care persoana în cauză nu a putut face dovada că le deţine în mod legal.
 În data de 13.07.2012, în jurul orei 08.00, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Chilia l-au identificat pe malul Dunării pe G.M. de 42 ani, domiciliat în localitatea C.A. Rosetti, care avea asupra sa o armă de vânătoare marca IJ şi 7 cartuşe calibru 12 mm.
Persoana în cauză a declarat că nu posedă acte pentru deţinerea armei şi a muniţiei, astfel încât poliţiştii de frontieră le-au ridicat în vederea confiscării, urmând a le preda pentru continuarea cercetărilor la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Tulcea.
Persoana în cauză este cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor” şi „accesul cu arma de vânătoare în zona strict protejată din cuprinsul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 279 Cod Penal, respectiv art. 39 şi art. 43 din Legea 407/2006.

Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă

Agent principal de poliţie


Marius Ovidiu NICULESCU

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii