Buletin informativ Garda de Coastă Constanţa 08.03.2012
Buletin informativ Garda de Coastă Constanţa 08.03.2012
MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ
GARDA DE COASTĂ CONSTANŢA
BULETIN INFORMATIV
08.03.2012
În ultimele 24 ore, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea eficientă a migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere în zonele de competenţă, precum şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
În intervalul menţionat, au fost constatate 4 infracţiuni astfel:
Acţiune de salvare pe Dunăre
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intervenit cu o ambarcaţiune pentru a salva două persoane aflate în dificultate pe Dunăre.
În data de 07.03.2012, în jurul orei 20.30, poliţiştii de frontieră din cadrul S.P.F. Tulcea au fost solicitaţi telefonic de un reprezentant al dispeceratului I.S.U. Tulcea să intervină pentru a salva două persoane aflate într-o barcă cu motorul defect.
Apelul a fost primit prin serviciul unic de urgenţă 112 de la doi pescari care căzuseră în apă după ce motorul bărcii în care se aflau s-a defectat.
Deoarece zona indicată de cei doi pescari era izolată, între localităţile Caraorman şi Uzlina din judeţul Tulcea, Garda de Coastă a pus la dispoziţie o ambarcaţiune rapidă care a intervenit pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate.
Cele două persoane, P.D. de 33 ani şi C.T. de 59 ani, domiciliate în localitatea Mahmudia, erau în stare de hipotermie şi au fost preluate la mal de două ambulanţe care le-au transportat la Spitalul Judeţean Tulcea.
Trecere ilegală a frontierei şi pescuit cu plase interzise de lege
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul executării unor acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă, au depistat patru cetăţeni români care pescuiau cu 4 plase interzise de lege în apele teritoriale ale R. Ucraina.
Poliţiştii de frontieră au desfăşurat în data de 07.03.2012, în zona de responsabilitate a S.P.F. Isaccea, o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în urma căreia au fost depistaţi P.D. de 41 ani, I.I. de 39 ani, I.V. de 42 ani şi P.I. de 41 ani, domiciliaţi în localitatea Parches din judeţul Tulcea, care se aflau în două ambarcaţiuni cu motor şi pescuiau cu unelte interzise de lege.
Cei patru cetăţeni au fost surprinşi pescuind pe fluviul Dunărea în apropierea malului R. Ucraina, după care au revenit în apele teritoriale româneşti.
În ambarcaţiunile pescarilor a fost găsită cantitatea de 86 kilograme de peşte din speciile crap, singer şi şalău, precum şi 5 bucăţi de sturion din specia cegă, în greutate de aproximativ 5 kilograme.
Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării plasele de pescuit, iar cantitatea de peşte a fost predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil.
Bucăţile de sturion au fost redate mediului natural conform prevederilor art. 3, pct. 2 din Ordinul nr. 262/2006 privind conservarea populaţiilor de sturioni în apele naturale din România.
Pe numele persoanelor în cauză au fost întocmite lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „ieşire/intrare din ţară prin trecere ilegală a frontierei de stat”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001, modificată şi aprobată de Legea 243/2002, „pescuitul sturionilor în alt scop decât pentru capturarea reproducătorilor de sturioni vii pentru programele de populare/repopulare cu puiet de sturioni”, faptă prevazută şi sanctionată de art. 64, lit. c din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
Contrabandă cu produs petrolier
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat trei cetăţeni români care transportau 800 de litri de produs petrolier provenit din activitatea de contrabandă.
Poliţiştii de frontieră au acţionat în data de 06.03.2012, în jurul orei 23.00, pe raza localităţii Izvoarele din judeţul Constanţa, prilej de a-i prindre în flagrant pe T.M. de 41 ani, T.F. de 43 ani şi V.I. de 37 ani, domiciliaţi în localitatea Băneasa, care descărcau dintr-o barcă 4 recipiente de metal încărcate cu lichid, pe care intenţionau să le transporte cu două atelaje hipo.
În urma verificărilor a rezultat faptul că cele 4 recipiente conţineau 800 de litri de lichid cu miros petrolier, valoarea aproximativă fiind de 4.500 lei.
Cei trei cetăţeni români au declarat că au achiziţionat produsul petrolier de la convoaiele de nave şi barje care navigă pe Dunăre cu scopul de a-l valorifica.
Pe numele celor trei persoane au fost întocmite actele premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la contrabandă, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 26 Cod Penal, raportat la art. 270, alin.1 din Legea 86/2006.
Infracţiuni pe drumurile publice
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, pe timpul desfăşurării activităţilor de supraveghere şi control în zona de frontieră, au constatat următoarele cazuri sancţionabile de O.U.G. 195/2002 republicată şi Codul Penal.
În data de 07.03.2012, în jurul orei 14.00, a fost verificat în trafic un autoturism marca Ford, înmatriculat în Franţa, condus de M. IUSEIN de 38 ani, domiciliat în municipiul Mangalia, care era radiat din circulaţie din data de 22.01.2009
Şoferul a prezentat la control un permis de conducere şi o carte de identitate, ambele documente fiind emise de R. Turcia.
În urma verificărilor a reieşit faptul că documentele prezentate prezintă indicii de falsificare.
Cel în cauză a declarat că a achiziţionat documentele de la un cetăţean turc în schimbul sumei de 300 de dolari.
Şoferul este cercetat penal sub aspectul săvărşirii infracţiunilor de „punere în circulaţie şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat” şi „fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals”.
În aceeaşi zi, pe raza localităţii Chilia Veche, a fost verificat în trafic un autoturism marca Ford, condus de G.L. de 31 ani, care nu era înmatriculat.
Pe numele şoferului a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat”.
Purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanţa
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp