Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:20 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat 26.01.2016 Garda de Coasta - Sedinta evaluare pe anul 2015

ro

26 Jan, 2016 14:19 1735 Marime text
ANALIZA ACTIVITĂŢII GĂRZII DE COASTĂ  ÎN  ANUL 2015
 
Anul 2015 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.

În data de 26.01.2016, începând cu ora 11.00, la sediul Gărzii de Coastă din Constanţa a avut loc şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei, în prezenţa domnului chestor principal de poliţie Liviu-Marius Galoş, împuternicit inspector general al Poliţiei de Frontieră Române,
După intonarea imnului de stat al României, directorul Gărzii de Coastă, comisar-şef de poliţie Laurenţiu Costache, a prezentat invitaţilor principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2015.

Fapte ilegale constatate la frontieră

Politistii de frontiera din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza cunoaşterea, documentarea şi probarea fenomenului infracţional în zona de competenţă.

Astfel, în anul 2015 au fost constatate 1.398 infracţiuni, au fost aplicate 1.293 contravenţii cu o valoare de 630.120 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 143.205.865 lei.
 
Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi
 
Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte structuri ale statului cu atribuţii în domeniu, pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.

În perioada analizată au fost constatate 91 de infracţiuni şi întocmite 76 de dosare penale, fiind depistaţi în zona de competenţă 184 de migranţi, din care un număr de 68 de persoane, provenite cu precădere din Orientul Apropiat şi Mijlociu, au fost interceptate la frontiera maritimă, unde a fost gestionat un singur caz de migraţie ilegală pe Marea Neagră.

În anul 2015 au fost identificate 17 călăuze, dintre care două au ales să-i transporte pe migranţi direct în marea teritorială a României, dinspre coasta Turciei, folosindu-se de o ambarcaţiune de transport care a pus în real pericol viaţa celor aflaţi la bord, între care s-au regăsit şi şapte copii (cel mai mic un bebeluş de 5 luni).

 
Caz semnificativ:

68 de migranţi şi două călăuze aflaţi în pericol pe o ambarcaţiune ce naviga în Marea Neagră, salvaţi de poliţiştii de frontieră români

In luna februarie 2015, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au observat prin sistemul de supraveghere SCOMAR o nava suspectă, la aproximativ 10 mile marine de Capul Tuzla, care se deplasa spre ţărmul românesc.

Imediat, poliţiştii de frontieră au intervenit de urgenţă în efectuarea unei misiuni specifice de interceptare şi identificare a ambarcaţiunii, deplasându-se la locul indicat cu două nave ale Gărzii de Coastă, MAI 2113 de la Grupul de Nave Constanţa şi 1102 de la Grupul de Nave Sulina.

Poliţiştii de frontieră au observat o ambarcaţiune tip pescador, în lungime de aproximativ 20 de metri lungime, având arborat pavilionul României, pe care se aflau 70 de persoane, copii, femei şi bărbaţi, care nu vorbeau limba română. Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile (vânt puternic, marea agitată de 4 grade în larg), precum şi numărul mare de persoane aflate pe o ambarcaţiune improprie transportului, poliţiştii de frontieră au declanşat procedurile specifice pentru o salvare pe mare.

Ulterior, la acţiunea de salvare, coordonată de lucrătorii Centrului Maritim de Coordonare (M.R.C.C.) din cadrul Autorităţii Navale Române a participat şi o ambarcaţiune a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (A.R.S.V.O.M.).Ambarcaţiunea suspectă şi-a continuat călătoria fiind escortată de navele Gărzii de Coastă şi a acostat în siguranţă în Portul Constanţa, în jurul orei 02.35.


Din primele verificări a reieşit faptul că ambarcaţiunea plecase de pe coasta Turciei, având la bord 7 copii (dintra care un bebeluş de 5 luni), 20 de femei şi 43 de bărbaţi, cu preponderenţă cetăţeni sirieni şi irakieni.

La acţiunea de debarcare, triere şi evaluare medicală au participat, alături de poliţiştii de frontieră, reprezentanţi ai I.S.U. Dobrogea, I.J.J. Constanţa şi Serviciului pentru Imigrări al judeţului Constanţa.

Combaterea contrabandei, fraudei vamale şi evaziunii fiscale

În perioada analizată au fost înregistrate 116 cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 140 de persoane, întocmindu-se 141 de dosare penale.

Poliţiştii de frontieră au depistat cantitatea de 8.132.100 pachete ţigarete diferite mărci, în valoare de aproximativ 81.337.600 lei, respectiv cantitatea de 1.023 kilograme de tutun în valoare de 15.551 lei.

De asemenea, la capitolul bunuri ce fac obiectul infracţiunilor de folosire de acte nereale sau falsificate către Autoritatea Naţională Vamală au fost înregistrate 31 de cazuri cu 32 de persoane implicate, fiind confiscate 799.970 bunuri diverse în valoare de 4.901.590 lei.
 
Caz semnificativ:

225.000 de pachete cu ţigarete, susceptibile a fi contrafăcute, descoperite într-un container în Portul Constanţa Sud Agigea

În cadrul unei acţiuni desfăşurate în Portul Constanţa Sud Agigea, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în baza analizei de risc, au depistat şi indisponibilizat 225.000 de pachete cu ţigarete fabricate în China, susceptibile a fi contrafăcute, sosite din direcţia Slovenia pentru o societate comercială din Bucureşti, cu o valoare de peste 2.000.000 lei dacă ar fi originale.

În ziua de 06.04.2015, acţionând în baza analizei de risc privind punerea în circulaţie a unor mărfuri contrafăcute, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, au identificat, în Portul Constanţa Sud Agigea, un container încărcat cu ţigarete, care sosise din direcţia Slovenia şi avea ca destinaţie finală o societate comercială din Bucureşti.

În urma controlului efectuat de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrătorii vamali ai Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, au fost descoperite 225.000 de pachete cu ţigarete din mărcile Ashima Luxury Size, Ashima Luxury Blue, Marble Gold, Marble King Size Luxe, Strand King Size şi Strand Blue, fabricate în China, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de peste 2.000.000 lei dacă ar fi originale. A fost luată măsura indisponibilizării întregii cantităţi de ţigarete până la finalizarea investigaţiilor referitoare la statutul juridic al mărfurilor şi luarea măsurilor legale ce se impun.

Poliţiştii de frontieră le-au întocmit administratorilor societăţilor comerciale în cauză, un cetăţean român, în vârstă de 57 de ani, respectiv un cetăţean american de 51 ani, dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.

Combaterea infracţiunilor la dreptul proprietăţii intelectuale

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, alături de lucrătorii vamali, în zona de competenţă pentru combaterea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi a folosirii actelor nereale faţă de autoritatea vamală, activităţile desfăşurându-se cu precădere în porturile Constanta Sud Agigea şi Constanţa.

În anul 2015, poliţiştii de frontieră au înregistrat 99 de cazuri privind infracţiunile de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, cercetând un număr de 109 de persoane, cetăţeni români şi străini.

In perioada de referinta au fost ridicate în vederea confiscării un număr de aproximativ 6.282.000 de articole diverse, constand in: articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, uz casnic, parfumuri şi cosmetice, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproximativ 64.316.000 lei.

Poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de administratorii unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei.
 
Caz semnificativ:

Ochelari de soare susceptibili a fi contrafăcuţi, confiscaţi în P.T.F. Constanţa Sud Agigea

Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu lucrătorii vamali, descoperind într-un container sosit în P.T.F. Constanţa Sud Agigea din China, ochelari de soare susceptibili a fi contrafăcuţi, cu o valoare totală de aproximativ 11.000.000 lei dacă ar fi originali.

În data de 23.03.2015, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi lucrătorii vamali au efectuat, la rampa existentă în cadrul P.T.F. Constanţa Sud Agigea, controlul unui container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti.
În urma controlului au fost identificate 27.200 bucăţi ochelari de soare susceptibili a fi contrafăcuţi, cu o valoare de aproximativ 10.880.000 lei, dacă ar fi originali. Întreaga cantitate de marfă, care purta însemnele distinctive ale unor firme cunoscute, a fost ridicată în vederea confiscării de către lucrătorii vamali.

Poliţiştii de frontieră au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.

Combaterea traficului internaţional cu auto furate

Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni in punctele de trecere si in zona de frontiera, fiind efectuate verificări si schimb de date suplimentare prin intermediul centrelor de contact cu biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor.

Poliţiştii de frontieră au constatat în zona de competenţă, independent sau în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa – Compartimentul Furturi Auto, un număr de 22 infracţiuni, în care s-au întocmit 21 dosare penale, fiind depistate 33 de autovehicule furate şi 1 utilaj căutat în vederea confiscării, alertele fiind emise de ţări ale Uniunii Europene.
 
Caz semnificativ:

Autoturism de lux furat din Marea Britanie, descoperit de poliţiştii de frontieră în Portul Constanţa

În data de 04.02.2015 poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial P.F. Constanţa, în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa, au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii traficului internaţional cu autoturisme furate, în urma căreia au identificat, în trafic, în zona porţii de acces numarul 7 în Portul Constanţa, un autoturism marca BMW model 640d, înmatriculat în R. Bulgaria, despre care deţineau informaţii că este căutat în vederea confiscării.

Verificările au stabilit că autoturismul în cauză, condus de cetăţeanul român T.P. Nicolae, în vârstă de 33 de ani, domiciliat în Bucureşti, fusese declarat ca fiind furat de autorităţile din Marea Britanie, din data de 29.01.2015. Şoferul autoturismului a declarat că autoturismul îi aparţine, l-a cumpărat de la un cetăţean bulgar şi nu are cunoştinţă despre faptul că acesta figurează ca fiind furat. Din cercetări a rezultat faptul că persoana în cauză intenţiona să expedieze autoturismul în Jamaica, în sistem containerizat.

Poliţiştii de frontieră au indisponibilizat autoturismul, evaluat la aproximativ 58.000 de euro, la sediul Gărzii de Coastă în vederea continuării cercetărilor şi au întocmit în cauză dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „paticipaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 52, alin. 3 din Noul Cod Vamal.

Combaterea braconajului piscicol

În anul 2015, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat 421 de acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării.

În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost întocmite un număr de 255 lucrări penale, au fost aplicate 111 contravenţii (valoare totală 51.105 lei) şi 52 de avertismente. Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării 23.669 kilograme de peşte din specii diferite, 32.488 kilograme specia rapană (melci de mare) şi 324,8 kilograme icre, 53 de ambarcaţiuni şi 30 de motoare de barcă, 3 dispozitive electrice artizanele de pescuit, 703 plase tip monofilament (în lungime totală de 46.936 metri), 340 de plase din material textil (lungime 17.543 metri) şi 179 unelte de pescuit, valoarea totală a bunurilor fiind de 443.429 lei.

În activităţile ilegale au fost implicate 375 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu vârste cuprinse 16 şi 70 de ani, cărora poliţiştii de frontieră le-au întocmit lucrări penale, fiind cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009.
 
Caz semnificativ:
18 tone de rapană confiscate de poliţiştii de frontieră în Portul Tomis
Poliţiştii de frontieră constănţeni au identificat, pe raza Portului Turistic Tomis din municipiul Constanţa, o ambarcaţiune tip pescador în care se aflau cinci bărbaţi care pescuiseră aproximativ 18.182 kilograme din specia rapană, fără a îndeplini condiţiile legale.

După ce în luna octombrie a anului 2015 au înregistrat două cazuri importante de braconaj piscicol, în urma cărora au ridicat în vederea confiscării cantitatea totală de 11.186,65 kilograme produse din peşte din specia rapană, pescuită în mod ilegal de 12 bărbaţi membri de echipaj pe două pescadoare sub pavilion România, în data de  04.11.2015, în jurul orei 03.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – Grup Nave Constanţa, aflaţi în misiune pe raza Portului Turistic Tomis, au efectuat controlul unei ambarcaţiuni tip pescador sub pavilion România, care tocmai se întorsese din largul Mării Negre. La bordul navei se aflau cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 44 de ani, un cetăţean turc şi patru cetăţeni români. În urma controlului documentelor prezentate de comandantul pescadorului, un cetăţean român, în vârstă de 44 ani, a rezultat faptul că una dintre persoanele aflate la bord nu figurează pe lista cu echipajul ca operatori/pescari autorizaţi, fapt care contravine prevederilor legale, iar jurnalele de bord sunt completate parţial, sunt nesemnate, prezintă modificări, ştersaturi, tăieri şi adnotări.

În continuarea cercetărilor, poliţiştii de frontieră au descoperit în ambarcaţiune cantitatea de 18.182 kilograme de rapană, în valoare de 10.727 lei, ce fusese pescuită şi de o persoana care nu îndeplineşte condiţiile legale, fapt pentru care a fost ridicată în vederea confiscării şi predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil conform procedurilor legale. Pescadorul precum şi toată aparatura, ansamblele, subansamblele şi uneltele de pescuit tip beam-traul aflate la bord, au fost lasate in custodia comandantului navei, conform prevederilor legale, pană la finalizarea cercetărilor.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, „deţinerea, transportul sau comercializarea fără documente legale a peştelui, icrelor ori produselor din peşte obţinute din pescuit”, „deţinerea şi folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit tip comercial”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. a, h şi i din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009, precum şi “falsificarea sau distrugerea jurnalelor de bord ori de maşini”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 14, alin. 1, lit. c din Legea 191/2003, privind infracţiunile la regimul transportului naval.

Salvarea vieţii omeneşti pe mare şi fluviu

Acţiunile de căutăre şi salvare a vieţilor omeneşti pe mare (misiuni de tip "search and rescue") au continuat să fie o prioritate pentru Garda de Coastă, în perioada menţionată fiind salvate un număr de 87 de persoane, din care 78 pe Marea Neagră şi 9 pe fluviul Dunărea. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.

Cooperarea internaţională

Un factor important în activitatea Gărzii de Coastă îl reprezintă cooperarea internaţională care are ca scop dezvoltarea de mecanisme pentru a asigura contracararea fenomenului infracţional şi implicit asigurarea unui înalt nivel de securitate a frontierei terestre şi maritime. Atât în plan bilateral, cu R. Bulgaria, Turcia şi R. Ucraina, cât şi regional, în cadrul Forumului de Cooperare la Marea Neagră, au fost îndeplinite angajamentele asumate şi îndeplinite prevederile planurilor de cooperare.

Totodată, trebuie menţionată contribuţia pozitivă şi constantă la activităţile organizate de Agenţia FRONTEX (operaţiuni, activităţi de pregătire, întâlniri de lucru) şi participarea unei nave maritime de patrulare pe o perioadă de 2 luni la Operaţiunea Comună EPN TRITON 2015 pentru combaterea migraţiei ilegale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii