Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:22 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat nava Garda de Coasta 05.04.2016

ro

05 Apr, 2016 16:21 2491 Marime text
Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră informează următoarele:
 
 
Misiune îndeplinită. Poliţiştii de frontieră români au participat cu succes la o nouă operaţiune internaţională desfăşurată sub egida FRONTEX
         
  • Poliţiştii de frontieră, membri ai echipajului navei maritime „Ştefan cel Mare” din dotarea Gărzii de Coastă, se întorc astăzi acasă, după o misiune Frontex care s-a desfăşurat în Marea Mediterană timp de trei luni de zile.
  • În cadrul misiunilor desfăşurate, poliţiştii de frontieră români au salvat, transbordat şi transportat 995 migranţi, care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi supraaglomerate, ce navigau în Marea Mediterană şi care, ulterior, au fost predaţi autorităţilor italiene pentru efectuarea formalităţilor specifice.
  • De asemenea, în perioada 08.04–08.05.2016, Poliţia de Frontieră Română  va detaşa, în zona operaţională Lesvos din Grecia, alţi 62 polițiști de frontieră, o navă maritimă  şi 6 autovehicule, care vor participa la misiuni de supraveghere a frontierei, coordonate de Agenţia Frontex
 
    În perioada 27.12.2015 - 05.04.2016, nava maritimă de supraveghere MAI 0201 „Ştefan cel Mare” din dotarea Poliţiei de Frontieră Române a participat la Operaţiunea Comună „EPN TRITON 2016”, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Managementul Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) ce s-a desfăşurat la frontierele maritime externe ale U.E.
Nava Poliţiei de Frontieră Române a executat misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă din sudul Italiei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune.
S-a avut în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia controlului fluxurilor migraţioniste la frontierele maritime ale spaţiului comunitar, creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile de aplicare a legii din aceste ţări, precum şi un schimb eficient de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni.
 
Poliţiştii de frontieră români au executat 8 misiuni, cu un total de 71 zile de patrulare, timp în care nava Gărzii de Coastă a parcurs 8358 Mile Marine.
Pe durata misiunilor, echipajul navei a supravegheat şi monitorizat peste 1803 mijloace navale de diferite dimensiuni care au tranzitat zona de patrulare, în scopul prevenirii migraţiei ilegale şi a altor infracţiuni de frontieră.
 
Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „EPN TRITON 2016” a fost reprezentat de asistarea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene,  precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.
 
În perioada detaşării navei în aria operaţională, în baza solicitărilor Centrului de Coordonare al Operaţiunii Frontex, poliţiştii de frontieră români de pe nava „Ştefan cel Mare” au salvat şi transferat la bordul navei Gărzii de Coastă peste 995 migranţi (copii, femei şi bărbaţi) care se aflau pe ambarcaţiuni gonflabile ce navigau în Marea Mediterană.  Au fost efectuate procedurile specifice în astfel de cazuri la bordul navei româneşti (triere şi evaluare medicală), iar ulterior persoanele în cauză au fost transportate în porturile italiene şi predate autorităţilor, pentru efectuarea procedurilor specifice.

 
Activitatea este o continuare a operaţiunilor de control la frontieră organizate de Frontex, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi din punctul de vedere al numărului, al profilurilor şi al profesionalismului experţilor detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor italiene, cât şi din partea Agenţiei Frontex. Operaţiunea a fost finanţată de către Agenţia Frontex.
De asemenea, ca urmare a angajamentelor asumate de ţara noastră de a contribui la efortul european de gestionare a fluxului de migranți din Grecia, în perioada următoare Poliţia de Frontieră Română va contribui cu resurse umane şi mijloace tehnice suplimentare în cadrul unui alt proiect coordonat de Agenţia Frontex - “Poseidon Rapid Intervention”- Grecia.
În acest sens, în perioada imediat următoare, Poliţia de Frontieră Română va detașa, în zona operaţională a misiunii Frontex din Grecia, 62 de polițiști de frontieră, o navă maritimă, un autocar şi 5 autospeciale de patrulare, ţara noastră având cea mai consistentă ofertă de sprijin, după cele ale Franței și Germaniei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii