Daciana Sarbu a discutat cu Presedintia UE despre posibilitatea interzicerii cianurilor in minerit
Daciana Sarbu a discutat cu Presedintia UE despre posibilitatea interzicerii cianurilor in mineritBruxelles, 1 septembrie 2009
Eurodeputata PSD Daciana Sârbu a discutat, marţi, cu reprezentanţi ai Preşedinţiei Uniunii Europene -asigurată în prezent de Suedia- despre posibilitatea interzicerii cianurilor în minerit, un dosar de interes pentru România. Tema a fost abordată cu ocazia primei şedinţe a Comisiei de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European (ENVI), în cadrul căreia a avut loc audierea ministrului suedez al mediului, Andreas Carlgren, respectiv a celui al agriculturii, Eskil Erlandsson. Deputata europeană a solicitat totodată, în acest context, mai multă susţinere din partea UE pentru producătorii agricoli care respectă standardele agriculturii ecologice.
În cadrul discuţiei privind eliminarea folosirii substanţelor periculoase, ministrul mediului din Suedia a prezentat acest demers drept o prioritate a preşedinţiei în exerciţiu a Uniunii Europene, el putând fi pus în practică prin modificarea în acest sens a legislaţiilor naţionale. Daciana Sârbu, membră ENVI, şi-a exprimat susţinerea fermă pentru această măsură, considerând-o o premisă importantă pentru interzicerea folosirii cianurilor în minerit, cu efect imediat asupra opririi proiectului de la Roşia Montană, profund nociv pentru populaţie şi pentru mediu.
Europarlamentarul PSD a solicitat la rândul său mai multă susţinere din partea Uniunii Europene pentru producătorii agricoli care respectă standardele agriculturii ecologice. De altfel, doamna Sârbu a anunţat, încă de la debutul mandatului său, că va face toate demersurile necesare pentru a promova produsele cu specific românesc, obţinute prin mijloace conforme cu normele agriculturii ecologice, asigurând astfel producătorilor români o şansă în plus pe piaţa agricolă europeană.
În cadrul reuniunii ENVI s-a afirmat şi necesitatea unei strategii privind Marea Neagră, din perspectiva protejării biodiversităţii, o discuţie la care România trebuie să participe cât mai activ, în viziunea eurodeputatei social-democrate.
O prioritate a Preşedinţiei suedeze a UE o constituie şi summitul de la Copenhaga privitor la schimbările climatice, care va avea loc în luna decembrie. Reuniunea urmează a stabili principiile unui acord post-Kyoto, cu angajamente ferme privind reducerea emisiilor şi alte demersuri obligatorii pentru reducerea efectelor încălzirii globale.
Daciana Sârbu îşi exprimă susţinerea pentru obiectivele de profil expuse de reprezentanţii executivului suedez, afirmându-şi intenţia de a sprijini activ în special demersurile cu o rezonanţă puternică pentru România.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp