Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:59 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu propune CE un instrument de informare operativa in situatii de urgenta comunitara

ro

30 Sep, 2009 20:37 2431 Marime text

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie a Parlamentului European (ITRE) a propus, marţi, ca în situaţiile de urgenţă comunitară în materie de aprovizionare cu energie, Comisia Europeană să aibă la dispoziţie un instrument de informare operativă, posibil un sistem informaţional automatizat. Intervenţia deputatului european a avut loc în cadrul dezbaterilor din ITRE privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale 

"Consolidarea capacităţii de monitorizare din partea UE a situaţiei din domeniul energetic în statele membre ale Uniunii Europene şi necesitatea acomodării cadrului legal al Uniunii la noile cerinţe legate de acest sector reprezintă una din temele de actualitate de pe agenda noastră", a declarat Ioan Enciu.

Potrivit lui Enciu, este bine-cunoscută amploarea transformărilor care vizează securitatea aprovizionării cu resurse energetice a Europei. El consideră însă că prevederile legislative adoptate de UE pentru situaţiile de prevenire a crizelor -de reducere a riscurilor în cazul aprovizionării cu energie, hotărârile vizând stimularea energiilor alternative-, nu au luat suficient în calcul necesitatea dezvoltării alternative a unei capacităţi de coordonare şi control a efectelor generate de aceste decizii.

În viziunea eurodeputatului social-democrat, "proiectul Regulamentului discutat azi prevede suficiente pârghii de reacţie în situaţie de criză. Merită apreciere şi prevederile privind implicarea mai activă a Agenţiei pentru cooperarea autorităţilor de reglementare din domeniul energetic (ACER) cât şi a Reţelei operatorilor de sisteme transport de gaze (ENTSO-G), menite să contribuie la asigurarea unei coordonări şi mai transparente la nivelul planificării, funcţionării, cercetării şi inovării în ceea ce priveşte reţelele".

"Pe de altă parte, există teren pentru completarea unor prevederi ale documentului, în special atunci când ne referim la situaţiile de urgenţă comunitară, în particular la aspectele ce ţin de schimbul de informaţii între Comisie, Grupul de coordonare pentru gaz, Grupul operativ de monitorizare, Agenţii şi Autorităţi competente la nivel local, şi la informarea Comisiei de către aceste structuri", a precizat el.

"Consider că, pentru o mai bună informare a Comisiei şi transparenţă totală, anume in situaţiile de urgenţă comunitară, CE ar trebuie să aibă la dispoziţie un instrument de informare operativă, şi de ce nu, chiar un sistem informaţional automatizat, care să reducă din timpul consumat pentru procedurile birocratice. Un asemenea raţionament reiese din însăşi logica stării de urgenţă, atunci când orice tergiversare echivalează cu enorme pierderi financiare", a conchis Enciu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii