Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
Advertisement
18:49 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declarația comună a Prim-miniștrilor din Bulgaria, România și Serbia

ro

07 Mar, 2014 13:41 1175 Marime text
Noi, Prim-ministrul Republicii Bulgaria, E.S. Plamen Oresharski, Prim-ministrul României, E.S. Victor-Viorel Ponta și Prim-ministrul Serbiei, E.S. Ivica Dacic, În urma întâlnirii de la Ruse din 7 martie 2014, Sărbătorind în acest an cea de-a 135-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice între Republica Bulgaria și România și între Republica Bulgaria și Serbia, Împărtășind punctul de vedere că relațiile tradiționale prietenești și de bună vecinătate dintre cele trei țări, bazate pe valori și principii europene comune, sunt în interesul popoarelor lor,
Exprimându-ne satisfacția față de dialogul politic la nivel înalt în desfășurare între cele trei țări, Reafirmând faptul că procesul de extindere al UE către statele Europei de Sud-est are un rol fundamental în consolidarea democrației, a statului de drept, stabilității și prosperității în țările din regiune, Consemnând faptul că România și Bulgaria susțin începerea negocierilor de aderare ale Serbiei la Uniunea Europeană, pe baza îndeplinirii criteriilor de aderare, Recunoscând faptul că Procesul de Cooperare în Europa de Sud-est (SEECP) este unicul forum politic inclusiv al regiunii, care reunește state din Balcanii de Vest cu vecinii lor din UE, Recunoscând importanța susținerii unui dialog trilateral regulat între cele trei țări, acesta reprezentând un cadru instituțional funcțional de cooperare regională care contribuie la instituirea unui climat de încredere și bună-credință în regiune, Declarăm cu această importantă ocazie că:
Împărtășim același angajament față de cooperarea regională prin încurajarea dialogului regional, clădirea prosperității economice și abordarea provocărilor socio-economice.
Ne reafirmăm sprijinul față de proiecte regionale de interes comun, în special în domeniile transportului, energiei și protecției mediului, în vederea promovării dezvoltării economice și îmbunătățirii securității economice și energetice a regiunii.
Acordăm o deosebită importanță finalizării interconectorului de gaz între România și Bulgaria de la Ruse-Giurgiu și interconectorului de gaz între Bulgaria și Serbia la Sofia-Nis, acestea reprezentând elemente importante ale infrastructurii de securitate energetică din Europa,
Sprijinim rolul strategiei UE pentru regiunea Dunării în abordarea provocărilor comune și consolidării integrării UE în regiune. În acest context, subliniem importanța aplicării unei abordări macro-regionale pentru stimularea dezvoltării economice, după principiul conectării Dunării și a regiunilor Mării Negre prin explorarea sinergiilor între zone prioritare de importanță relevantă.
Acordăm o importanță deosebită continuării dezvoltării cooperării transfrontaliere între cele trei țări, în special în contextul noii Perioade de programare 2014-2020, cu obiectivul de a consolida coeziunea teritorială a regiunilor transfrontaliere, competitivitatea și sustenabilitatea lor prin proiecte în beneficiul reciproc.
Împărtășim punctul de vedere că impulsul procesului de extindere al UE trebuie menținut în legătură cu toate statele din Balcanii de Vest, pe baza progreselor lor în îndeplinirea criteriilor de aderare. În această privință, Bulgaria și România salută cu căldură eforturile și progresele guvernului Serbiei în procesul aderării la UE și încurajează Serbia să continue reformele esențiale. Bulgaria și România vor continua să împărtășească Serbiei experiența lor în procesul aderării la UE.
Am convenit să continuăm întâlnirile la nivel de Prim-ministru cel puțin o dată pe an.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii