Guvernul a adoptat Strategia Naţională Anticorupţie 2012 - 2015
Guvernul a adoptat Strategia Naţională Anticorupţie 2012 - 2015Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, Strategia Naţională Anticorupţie 2012 - 2015, document care are ca premise stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional anticorupţie, precum şi alocarea resurselor adecvate pentru buna funcţionare a acestor instituţii, a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Una dintre particularităţile acestei strategii este concentrarea pe prevenţie şi educaţie. Unul dintre obiectivele Strategiei este protecţia mecanismelor prin care sunt semnalate cazuri de corupţie sau posibile cazuri de corupţie, înainte ca acestea să se întâmple. Diferenţa dintre această strategie şi cele anterioare, constă în caracterul comprehensiv, integrat şi cel de generalitate, a explicat Cătălin Predoiu.
„Prevenţia presupune o educaţie a angajaţilor din sistemul public, o conştientizare a caracterului nociv al corupţiei, atât pentru instituţie şi societate, cât şi pentru propria persoană care săvârşeşte fapte de corupţie. Cu alte cuvinte, este o mutaţie calitativă în politicile şi acţiunea anticorupţie: trecem de la simpla depistare, respectiv investigare, pedepsire a faptelor de corupţie, la un efort mai larg de prevenire şi de educaţie a angajaţilor din instituţiile publice, în sensul respingerii faptelor de corupţie", a explicat ministrul Justiţiei.
Strategia adoptată astăzi de Executiv asigură implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană, în sensul elaborării unui cadru comprehensiv şi multidisciplinar, care să vizeze toate puterile statului, deci, atât executivul, cât şi legislativul şi puterea judecătorească, dar şi autorităţile locale, mediul de afaceri şi societatea civilă.
Ministrul Cătălin Predoiu a adăugat că „Guvernul va ridica, prin intermediul primului-ministru, problema adoptării unei declaraţii politice de către Parlament, prin care acesta să îşi asume, în mod formal, obiectivele strategiei şi să le implementeze, întrucât recomandarea în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a fost în sensul ca nu numai Guvernul, ci şi Parlamentul să îşi asume aceste obiective. De altfel, în cadrul dezbaterii publice, Parlamentul a fost reprezentat, în cadrul şedinţelor tehnice de lucru, şi şi-a asumat la nivel tehnic aceste obiective", a adăugat ministrul Justiţiei.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu a arătat că, prin adoptarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, Executivul duce la îndeplinire o componentă importantă în programul de guvernare, aceea care vizează lupta împotriva corupţiei.
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp