Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:49 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul României Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 25 aprilie 2024

ro

25 Apr, 2024 15:01 525 Marime text
Data: 25.04.2024
 
INFORMAŢIE DE PRESĂ
privind actele normative adoptate în cadrul ședinței
Guvernului României din 25 aprilie 2024
 
 
 
  1. ORDONANȚE DE URGENȚĂ
  1. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 173/2022 privind stabilirea unor măsuri necesare pentru îndeplinirea jaloanelor și țintelor din Planul național de redresare și reziliență aferente componentei 3 - Managementul deșeurilor, componentei 10 - Fondul local, componentei 11 - Turism și cultură, componentei 12 - Sănătate - Investiția 12. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice - obiective de investiții cu contracte de lucrări în derulare încheiate cu Compania Națională de Investiții C.N.I. - S.A., componentei 14 - Buna guvernanță și componentei 15 - Educație, precum și pentru completarea unor acte normative și pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr.25/2001 privind înființarea Companiei Naționale de Investiții ,,C.N.I.” - S.A.
Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, o ordonanță de urgență prin care Compania Națională de Investiții (CNI) devine structură de implementare pentru noi proiecte cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență, din domeniul sănătății, turismului și culturii și al bunei guvernanțe.
Actul normativ aprobat modifică și completează cadrul legal care să permită utilizarea fondurilor externe nerambursabile/rambursabile din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pentru implementarea jaloanelor și țintelor din PNRR în diverse domenii. Printre aceste domenii se regăsesc:
  • Componenta 11 - Turism și Cultură – 2 proiecte:
  • „Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România”; Acest proiect va reflecta contribuția comunității evreiești la dezvoltarea și modernizarea statului român, va pune în valoare cultura și tradițiile evreiești și va prezenta publicului atrocitățile petrecute în timpul Holocaustului. Va fi, așadar, un spațiu al rememorării, al educației civice și al cercetării, dar și un pilon al luptei împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură. Investiția este estimată la 268,2 milioane de lei.
  • „Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România”; Această investiție de aproximativ 77,2 de milioane de lei va contribui și la educarea în spiritul respectului față de valorile democratice.
  • Componenta 12 – Sănătate – 3 proiecte:
  • Institutul de urgență pentru boli cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” București; Această investiție de este estimată la 1,4 miliarde lei.
  • Institutul Regional de Oncologie Timișoara; Investiția are o valoare estimată de aproximativ 1,15 miliarde de lei și va fi finanțată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Viitorul Institut Regional de Oncologie din Timișoara va avea 250 de paturi, ambulator de specialitate integrat cu 26 de cabinete medicale pentru fiecare subspecialitate, săli de tratament, șase săli de operație, radioterapie, laborator de medicină nucleară, dar și un centru de transplant medular și celule stem.
  • „Extindere ambulatoriu cu înființare compartiment RMN, SPA și TIIP” (RMN – rezonanță magnetică; SPA - supraveghere post anestezie; TIIP - terapie intensivă intermediară post-operatorie), care se realizează în București; Extinderea unui ambulatoriu cu înființarea unui compartiment de rezonanță magnetică, supraveghere post anestezie, terapie intensivă intermediară post-operatorie care se realizează în București, precum și două noi centre de dezvoltare a competențelor pentru personalul din sistemul public de sănătate. Valoarea totală estimată a investiției este de aproximativ 15,5 milioane de lei.
  • Componenta C14 - Buna guvernanţă – 3 proiecte:
  • sediul Judecătoria Buzău;
  • sediul Judecătoria Galați;
  • sediul Tribunalul Alba.
Valoarea totală a celor trei proiecte de modernizare a sediilor Judecătoriilor din Buzău și Galați și Alba este de peste 276 milioane de lei.
Aceste modificări legislative sunt destinate să permită implementarea și finanțarea eficientă a acestor proiecte esențiale pentru dezvoltarea și îmbunătățirea diferitelor sectoare ale economiei.
Comunicatul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: https://bit.ly/3Uyyigg
 
 
  1. HOTĂRÂRI DE GUVERN
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) - Kübekháza (Ungaria), completarea anexei nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 445/2002, precum şi pentru trecerea în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a sectorului de drum județean DJ 682, inclusiv a terenului aferent acestuia aflate în domeniul public al judeţului Timiș şi în administrarea Consiliului Județean Timiș, precum şi încadrarea acestuia în categoria funcțională a drumurilor de interes naţional
Prin hotărârea adoptată de Guvern se aprobă deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat la Beba Veche (România) - Kübekháza (Ungaria), în vederea descongestionării traficului rutier în zonă și pentru a facilita trecerea atât în Ungaria, cât și în Serbia (prin Ungaria). Punctul de trecere a frontierei va fi destinat traficului internațional de persoane, precum și traficului internațional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone. Data deschiderii se va conveni pe cale diplomatică, după crearea condițiilor necesare de personal, tehnice și de infrastructură.
De asemenea, se reglementează preluarea unui sector de drum județean din domeniul public al județului Timiș și din administrarea Consiliului Județean Timiș, în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a infrastructurii Rutiere – S.A. și se încadrează în categoria funcțională a drumurilor de interes național.
 
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanșarea procedurii de expropriere a imobilului proprietate privată, precum şi aprobarea listei cuprinzând imobilul proprietate publică a unității administrativ - teritoriale, situate pe amplasamentul suplimentar, necesare pentru relocarea utilităților, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Varianta ocolitoare a municipiului Arad -Est"
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
 
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii portuare în portul Drobeta Turnu Severin"
Portul Drobeta Turnu Severin va beneficia de investiţii de 124,56 milioane lei, urmând a fi modernizat, potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobate astăzi de Executiv. Prin acest act normativ, se aprobă indicatorii tehnico-economici și se alocă fondurile necesare pentru reabilitarea a două dintre cele trei amplasamente ale portului Drobeta Turnu Severin, respectiv în portul comercial și portul de pasageri.
Pentru portul comercial, principalele lucrări planificate includ: reabilitarea cheului vertical existent pe întreaga lungimea de 300 m, reabilitarea platformei și a liniilor de cale ferată pe o distanță de 260 m, precum și reabilitarea platformei de beton pentru depozitare-operare de mărfuri pe o suprafață de 3.500 mp.

Pentru portul de pasageri, se vor realiza următoarele tipuri de lucrări: reabilitarea cheului pereat existent, cu o lungime de 580 m, prin refacerea locală a betonului degradat din pereu și grinda intermediară; modernizarea cheului pe o lungime de 170 m; reabilitarea a 10.850 mp de platforme și drum; reabilitarea a 3.040 mp de trotuare de-a lungul cheului; montarea a două stații de alimentare cu energie electrică pentru autoturisme (11 sisteme duble de alimentare 1×5, 2×3).
Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 124,56 milioane lei, iar durata de realizare a investiției este de 24 luni.
Lucrările de refacere a cheului vertical vor contribui la dezvoltarea traficului de mărfuri în port. De asemenea, prin reabilitarea și modernizarea infrastructurii portuare se vor asigura condiții optime de lucru, desfășurarea normală a activităților specifice și se vor crea noi locuri de muncă. Aceste investiții vor duce la dezvoltarea locală și regională.
Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu ceastă destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
 
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ,,Construire Stadion cu capacitate de 30.000 locuri, Str. Ştefan Covaci nr. 1, municipiul Timișoara, judeţul Timiș"
Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui nou stadion dedicat fotbalului (categoria 4 UEFA) în Timișoara.
Cu o capacitate de 30.000 de locuri, această investiție de aproximativ 837 de milioane de lei va fi de tipul stadioanelor dedicate fotbalului, fără pistă de atletism, cu tribunele construite imediat în jurul terenului. Cea mai mare parte a finanțării va fi asigurată din bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, contribuția autorităților locale fiind de 22 de milioane de lei.
Durata de execuție a proiectului este estimată la 26 de luni.
Comunicatul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: https://bit.ly/3Uyyigg
 

 
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006
Actul normativ aprobat aduce o serie de modificări și completări la Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin HG nr. 94/2006.
Hotărârea stabilește eliminarea obligației persoanei fizice majore alta decât părinte sau tutore, care însoțește minorul la ieșirea din țară, de a prezenta certificatul de cazier judiciar. Polițiștii de frontieră pot verifica situația judiciară a însoțitorilor adulți ai minorilor, prin intermediul Sistemului Naţional de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS, iar cazierul judiciar poate fi emis pe loc. Polițiștii de frontieră au acces la cele mai recente informații cuprinse în certificatul de cazier judiciar al unei persoane.
Prevederile au fost deja cuprinse în Legea nr. 329 din 2023 care modifică Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, iar acum se elimină și din Normele metodologice.
În plus, se reglementează posibilitatea de expediere a pașaportului simplu electronic, prin servicii de curierat, la orice adresă de pe teritoriul României, cu costurile acoperite de solicitant, expedierea în cauză realizându-se în contul sumei plătite cu titlu de contravaloare a pașaportului. Sistemul va fi operaționalizat de la data asigurării condițiilor tehnice necesare, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2025.
 
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, din bugetul asigurărilor sociale de stat și din bugetul de stat
Prin această hotărâre, se alocă fonduri în valoare de circa 9,33 miliarde lei pentru plata în avans, respectiv la începutul lunii mai, a pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii aprilie 2024. 
Din această sumă, circa 8,3 miliarde de lei se asigură de la bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv un miliard de lei de la bugetul de stat. 
Sumele prevăzute se virează de către Casa Naţională de Pensii Publice prin casele teritoriale de pensii până pe data de 30 aprilie 2024.
Comunicatul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale: https://bit.ly/3w7uCbY
 
  1. MEMORANDUMURI
  1. MEMORANDUM cu tema: Stabilirea limitelor de credite bugetare și credite de angajament pe luna mai 2024
Prin acest memorandum, se alocă suma de 8,3 miliarde lei pentru devansarea plății pensiilor, aferente lunii aprilie, de către Casa Națională de Pensii Publice.
Fondurile se asigură prin majorarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat. 
Comunicatul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale: https://bit.ly/3w7uCbY
 
  1. MEMORANDUM cu tema: Majorarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, pe luna aprilie 2024
Memorandumul a fost aprobat.
 
  1. MEMORANDUM cu tema: Participarea României ca membru activ al D4D Hub
Pentru a susține sistemul național de IT&C pe piețele emergente și a face posibilă accesarea de fonduri externe, Guvernul a aprobat un Memorandum ce include următoarele măsuri strategice:
1. Realizarea cadrului legal de selectare a societăților comerciale, cu precădere IMM-uri din domeniul IT&C, pentru participarea la proiecte de transformare digitală finanțate de Comisia Europeană în Africa Regional Branch, Latin America and the Caribbean Branch și NEAR Branch.
2. Realizarea unei strategii naționale de promovare a sectorului de IT&C din România pe piețele emergente. Strategia are ca scop crearea unui proces de angrenare si co-design de proiecte și planuri investiționale împreună cu acele organizații ce se vor arata interesate să se implice cu expertiză și resurse, în grupurile de lucru aferente Digital Governance și Cybersecurity.
Sectorul digital din România a cunoscut o creștere rapidă, având un venit total de peste 14 miliarde euro, echivalentul a peste 6% din PIB-ul național. 
Începând cu luna iunie 2023, România  face parte din Digital for Development Hub (D4D), ceea ce deschide oportunitatea accesării de fondurile externe alocate de către Comisia Europeană.
Începând din anul 2017, Comisia Europeană a dezvoltat politica de Digital4Development (D4D) ce a devenit una dintre prioritățile de politică externă a Uniunii Europene în relația cu țările în curs de dezvoltare. Din totalul de 79,5 miliarde Euro alocate prin instrumentul Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument (NDICI) pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană preconizează că aproximativ 6 miliarde euro vor fi alocate proiectelor de digitalizare
Strategia Global Gateway a Comisiei Europene își propune să mobilizeze 300 miliarde euro în investiții private, iar unul din principale obiective sunt și investițile în domeniul digital.
 
  1. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea încheierii contractelor de finanțare a proiectelor selectate în cadrul apelului de proiecte PNRR/2023/C1/I1
Prin acest memorandum aprobat de Executiv se prevede posibilitatea de contractare a tuturor proiectelor selectate, în limita bugetului alocat prin HG nr.1235/2022 și OUG nr.124/2021, precum și aprobarea utilizării sumei neangajate din supracontractarea aferentă primului apel de proiecte, în valoare de 19,7 milioane euro, necesară pentru realizarea a 148,6 km de rețele de alimentare cu apă, pentru a fi îndeplinit indicatorul final de 1.282 km.
Astfel, se propune semnarea contractelor aferente tuturor celor 225 de proiecte care au trecut de faza de selecție a apelului, pentru a putea fi îndepliniți indicatorii revizuiți, prin modificarea PNRR. Pentru implementarea Investiției 1, din cadrul Competentei 1 - ”Extinderea sistemelor de apă și canalizare în aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori echivalenți”, indicatorii actualizați sunt de 1.282 km rețele de alimentare cu apă și 2.003 km rețele de canalizare. Alocarea financiară totală acordată pentru această investiție este de 780 de milioane euro (600 milioane euro, fonduri din PNRR, la care se adaugă 180 milioane euro supracontractarea, în procent de 30%).
Nesemnarea acestor contracte va genera un risc major ce poate conduce la nerealizarea indicatorilor și implicit sancțiuni financiare aplicate atât investiției cât și cererii de plată în cadrul căreia este transmisă investiția. Măsurile sunt necesare în scopul atingerii jaloanelor și țintelor asumate prin PNRR.
 
 
Contact:
Biroul de presă al Guvernului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii