Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:29 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul României actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 30 aprilie 2024

ro

01 May, 2024 09:01 614 Marime text
INFORMAŢIE DE PRESĂ
privind actele normative adoptate în cadrul ședinței
Guvernului României din 30 aprilie 2024
 
 
  1. PROIECTE DE LEGI
  1. PROIECT DE LEGE pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii de colaborare în utilizarea informaţiilor privind călătorii, semnat la 19 ianuarie 2024, la Bucureşti
Acordul stabilește cadrul de cooperare privind evaluarea, analizarea și schimbul de informații privind călătorii, având ca scop asigurarea securității și protecției vieții și siguranței cetățenilor.
Proiectul de lege creează posibilitatea implementării de către autoritățile române a programului ATS-G (Automated Targeting System - Global), program care oferă României un instrument pentru a identifica și urmări infractori transfrontalieri, cunoscuți sau suspecți, obținerea de informații despre rețelele de criminalitate organizată, precum și pentru detectarea potențialelor amenințări la securitatea națională.
Transferul informațiilor se va face prin canale stabilite de părți și în limitele legislației aplicabile, numai în scopul identificării riscurilor de securitate. Autoritățile competente pentru punerea în aplicare a acordului sunt pentru partea română: Ministerul Afacerilor Interne din România prin Inspectoratul General al Poliției de Frontieră/Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii (IGPF/UNIP), iar pentru partea americană: Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite (DHS) prin Serviciul Vamal și de Protecție al Frontierelor Statelor Unite (CBP).
Implementarea documentului de cooperare va continua consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, permițând autoritățile competente să răspundă mai eficient și mai rapid diverselor amenințări, scopul fiind creșterea securității cetățenilor ambelor țări.
Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătut și aprobat în procedură de urgență.
 
 
 
  1. ORDONANȚE DE URGENȚĂ
  1. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea unor acte normative
Prin această ordonanță, sunt aduse modificări, urmare a unor aspecte semnalate de organizațiile de profil, rezultate din implementarea Sistemului RO e-Transport. De asemenea, modificările au în vedere și propuneri ale reprezentanților din industria tutunului.
Actul normativ reglementează, în principal, următoarele aspecte:
-Posibilitatea ca, prin Hotărâre a Guvernului, să fie stabilite și alte date și informații din bonul fiscal, precum și din raportul fiscal zilnic, decât cele prevăzute în prezent, care trebuie să fie transmise de aparatele de marcat electronice fiscale către sistemul informatic al ANAF. Ar fi necesar, spre exemplu, codul de identificare fiscală a contribuabilului, informație absolut necesară pentru generarea decontului de TVA precompletat.
- O altă modificare are în vedere procesul de implementare a Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport, ce a vizat monitorizarea trasabilității bunurilor cu risc fiscal ridicat și a operațiunilor economice cu caracter ilicit. Astfel, în cazul în care bunurile cu risc fiscal ridicat sunt înregistrate în documentele justificative primare și, ulterior în evidența contabilă a utilizatorilor, sancțiunea complementară de confiscare a contravalorii bunurilor intrate în gestiune și în circuitul operațiunilor economice să nu se mai aplice. 
- Un alt aspect are în vedere înștiințarea contribuabililor, în condițiile prevăzute la art. 47 din Codul de procedură fiscală, pentru care organul fiscal local a determinat potrivit art. 457 din Codul fiscal o valoare impozabilă mai mare de 2.500.000 lei. De asemenea, se stabilesc elementele pe care trebuie să le conțină înștiințarea, precum și prorogarea termenului de declarare a impozitului special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare.

- În domeniul accizelor, modificarea vizează introducerea în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate a noilor produse lansate pe piața din România. Este vorba despre produse cu nicotină, care nu conțin tutun, destinate consumului pe cale orală prezentate sub formă de pulbere sau particule sau în orice combinație a formelor respective, comercializate în porții ambalate în pliculețe. Este avut în vedere faptul că aceste produse au un conținut similar cu cele deja reglementate de Codul fiscal. Această prevedere este introdusă ca urmare a propunerilor mediului de afaceri din industria tutunului cu privire la susține taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină.
 
  1. ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru completarea art. 71 din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, pentru modificarea și completarea art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 59/2023 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale, precum și pentru modificarea Ordonanței de Urgență nr. 68/ 2023 pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții
 
Actul normativ aprobat de Guvern aduce unele modificări menite să coreleze legislația cu privire la accesarea de către Comitetul Național Paralimpic a procentului de 0,2% din taxele percepute pentru obținerea licenței de organizare a jocurilor de noroc și a autorizației de exploatare a jocurilor de noroc, taxă de acces, precum și din celelalte taxe prevăzute de OUG nr. 77/2009, cu modificările și completările ulterioare. În aceste sens, de completează art. 71 din Legea educației fizice și sportului nr.69/2000.
Această sursă de finanțare va putea fi accesată de loturile naționale de sportivi paralimpici din România la Jocurile Olimpice –Paris 2024.
De asemenea, se completează art. 2 din OUG 59/2003 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice locale,  pentru a corela și cadrul legal necesar finanțării Agenției Naționale pentru Sport și din venituri proprii, complementar fondurilor din bugetul Secretariatului General al Guvernului.  
 
  1. HOTĂRÂRI DE GUVERN
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontiera peste râul Tisa, la graniţa de stat română şi ucraineană în zona localităţilor Sighetu Marmaţiei (România) - Bila Tserkva (Biserica Albă-Ucraina), semnat la Kiev, la 18 octombrie 2023
Actul normativ aprobă acordul între România și Ucraina privind construcția podului rutier de frontiera peste râul Tisa, în zona localităților Sighetu Marmaţiei (România) - Bila Tserkva (Biserica Albä-Ucraina).
Acordul privind construirea acestui pod a fost semnat la Kiev, la 18 octombrie 2023. Podul va fi construit în zona Teplița din Sighetu-Marmației are ca scop crearea unei căi de comunicație modernă pentru dezvoltarea regională a zonei, pentru fluidizarea traficului, creșterea siguranței utilizatorilor și micșorarea timpilor de parcurs. 
În baza Acordului, se va înființa o Comisie mixtă, care va avea ca scop coordonarea tuturor activităților referitoare la construirea Obiectivului precum și să furnizeze recomandări părților. Comisia Mixtă va avea 2 copreședinți și va fi alcătuită din persoane autorizate ale ambelor părți, pe bază de paritate.
Contractul de execuție lucrări a fost deja semnat pentru partea română și are ca termen de finalizare luna noiembrie 2024, urmând ca, în baza acestui acord, lucrările să înceapă și pe partea ucraineană.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 al Companiei Naţionale "Administraţia Porturilor Dunării Maritime'' - S.A. Galaţi, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 al Companiei Naţionale "Administraţia Porturilor Maritime" - S.A. Constanţa, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Societatea Uzina Mecanică Orăştie S.A, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Societatea BĂIŢA S.A, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Societatea CUPRU MIN S.A. Abrud, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Societatea Naţională a Apelor Minerale S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Societatea Naţională a Sării S.A, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului MINVEST - S.A. Deva, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului
Nivelul veniturilor totale, propuse pentru anul 2024, sunt în valoare de 8,214 milioane lei, în creștere cu 5,69% față de nivelul preliminat la finalul anului 2023.

Cheltuielile totale sunt în sumă de 8,013 milioane lei, în creștere cu 5,17% față de nivelul preliminat la finalul anului 2023.
Compania estimează, astfel, pentru acest an, un profit brut în valoare de circa 200.000 lei, în creștere cu 31,37% față de nivelul preliminat la finalul anului 2023.
Cheltuielile de natură salarială prezintă o creștere de 3,24% față de anul 2023. Câștigul mediu brut pe salariat crește cu 1,25% față de cel preliminat la sfârșitului anului 2023.
Compania estimează plăți restante în valoare de 24.000 lei pentru anul 2024.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională LOTERIA ROMÂNĂ S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului
Nivelul veniturilor totale în sumă de 1,443 miliarde lei este corelat cu nivelul cheltuielilor totale în sumă de 1,233 miliarde lei, în creștere cu 14,17% față de nivelul preliminat la finalul anului 2023.
Profitul brut estimat este de aproximativ 210 milioane lei, în creștere cu 9,10% față de nivelul preliminat la finalul anului 2023.
Cheltuielile de natură salarială prezintă o creștere de 3,87% față de nivelul aprobat al anului 2023. Câștigul mediu brut pe salariat crește cu 6,94% față de cel preliminat la sfârșitului anului 2023.
Compania nu are plăți restante pentru anul 2024.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Energiei
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară aflată sub autoritatea Ministerului Energiei
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru repartizarea pe unităţi/subdiviziuni administrativ teritoriale şi pe unităţi de învăţământ preuniversitar de stat a sumei de 97.099 mii lei, pentru finanţarea Programului naţional ,,Masă sănătoasă", în perioada desfăşurării activităţilor didactice în anul 2024 şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii de Guvern nr. 177/2024 privind repartizarea pe unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale şi pe unităţi de învăţământ preuniversitar de stat a sumei, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2024, pentru finanţarea Programului national ,,Masă sănătoasă"
Prin această hotărâre, Executivul a suplimentat finanțarea Programului național ”Masă sănătoasă” cu aproximativ 97 de milioane lei, fondurile totale alocate în 2024 pentru susținerea acestui program de combatere a abandonului școlar ajungând la 1,139 miliarde de lei.
De asemenea, pe lista unităților de învățământ preuniversitar în care se oferă o masă copiilor în zilele în care urmează cursuri au fost adăugate 6 unități școlare, astfel încât fondurile alocate vor finanța derularea programului în 1223 de școli și grădinițe. De o masă sănătoasă în școli vor beneficia în acest an aproximativ 460.000 de copii.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Listei cuprinzând produsele militare supuse regimului de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni
Actul normativ actualizează lista produselor militare supuse regimului de control al exporturilor și importurilor, în conformitate cu versiunea actualizată  Listei comune a UE cuprinzând produsele militare, din 20 februarie 2023.
Prin acest act, se transpune Directiva delegată (UE) 2024/242 a Comisiei din 27 septembrie 2023 de modificare a Directivei 2009/43/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi vizează modificări minore, de ordin tehnic, faţă de legislația în vigoare.
  1. HOTĂRÂRE A GUVERNULUI pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016
Actul normativ detaliază aplicarea unor prevederi ale Codului Fiscal, cele mai importante sunt referitoare la:
  • În domeniul TVA, sunt corelări cu dispozițiile Codului fiscal și cu noul cadru legal privind obligativitatea transmiterii facturii electronice prin sistemul RO e-Factura.
  • În domeniul accizelor, modificările vizează documentele fiscale utilizate pentru produsele accizabile în vederea corelării cu modificările legislative referitoare la transmiterea facturii în sistemul RO e-factura.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea art.2 din Hotărârea Guvernului nr. 196/2023 pentru aprobarea cuantumului şi a plăţii contribuţiei financiare voluntare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în vederea finanţării activităţii OCDE pentru evaluarea cadrului legal şi instituţional în ceea ce priveşte guvernanţa în domeniul parteneriatului public-privat
Guvernul a decis ca suma de 40.000 de euro (în limita echivalentului în lei), aferentă plății pe anul 2024 a contribuţiei voluntare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru finanţarea activităţii OCDE în vederea evaluării cadrului legal şi instituţional în ceea ce priveşte guvernanţa în domeniul parteneriatului public-privat în domenii strategice naționale, să se facă din bugetul aprobat pentru Ministerul Finanţelor.  
În acest sens, se modifică articolul 2 din Hotărârea Guvernului nr. 196/2023.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind transmiterea unui bun imobil aflat în domeniul public al statului din administrarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în administrarea Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
  1. HOTĂRÂRE A GUVERNULUI privind aprobarea normativelor de cheltuieli aferente evenimentului „Conferința internațională pe tema impactului interferențelor informaționale asupra proceselor electorale”, organizat în perioada 14-15 mai 2024
Prin acest act normativ, se stabilesc unele măsuri și se alocă fonduri pentru pentru organizarea evenimentului ”Conferința internațională pe tema impactului interferențelor informaționale asupra proceselor electorale”, care va avea loc la București, în perioada 14-15 mai 2024.
Suma care va fi alocată pentru organizarea acestui eveniment este de 160.287 lei.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a imobilului cu nr. MF 104281 aflat în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Direcţia Asigurare Logistică Integrată, ca urmare a reevaluării
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea art. 33 din Hotărârea Guvernului nr. 892/2018 privind reorganizarea unor statiuni de cercetare-dezvoltare agricolă în domeniul pomiculturii prin desfiinţarea unor staţiuni de cercetare şi producţie agricolă din domeniul pomiculturii
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, darea acestuia în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi trecerea din domeniul public în domeniul privat al statului a unei părţi din acesta în suprafaţă de 36,00 ha, în vederea reconstituirii dreptului de proprietate
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1313/2021 privind înfiinţarea Centrului Naţional de Coordonare şi pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 137/2020 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului
Prin această hotărâre, se modifică structura organizatorică a Centrului Național de Coordonare (NCC), entitate fără personalitate juridică care funcționează în subordinea prim-ministrului și care este finanțată prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
Pentru punerea în aplicare a dispozițiilor din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, la nivelul NCC, se desființează cele 3 servicii din cadrul structurii, respectiv Serviciul Rețea Profesională, Serviciul Strategii și Serviciul Programe și se înființează un nou serviciu, Serviciul Strategii și Programe, cu două compartimente, Compartimentul Strategii și Compartimentul Programe. De asemenea, se modifică denumirea unor direcții și compartimente din cadrul structurii.
În prezent, numărul maxim de posturi este de 32, exclusiv demnitarul și posturile aferente cabinetului acestuia, urmând ca prin modificările aduse, numărul maxim de posturi să fie de 22.
NCC a fost desemnat în calitate de centru național de coordonare în sensul art. 6 din Regulamentul (UE) 2021/887 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2021 de înființare a Centrului european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică și a Rețelei de centre naționale de coordonare.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorilor de inventar ale unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Administraţiei Fondului pentru Mediu, prevăzute în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, ca urmare a reevaluării şi comasarea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a numărului MF 155798 la numărul MF 155797, ca urmare a înscrierii bunurilor imobile în aceeaşi carte funciară
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea descrierii tehnice şi valorii de inventar ale bunului imobil cu nr. M.F. 35036 înscris în domeniul public al statului, aflat în administrarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - Direcţia Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita, precum şi trecerea unei părţi din acesta din domeniul public al statului în domeniul privat al statului în vederea scoaterii din funcţiune, casării şi valorificării
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
  1. HOTĂRÂRE DE GUVERN privind acordarea cetăţeniei române doamnei ,,Narino Castellano Thalia"
Executivul a aprobat acordarea cetățeniei române sportivei Nariño Castellano Thalia, cetățean cubanez.
Prin evoluția și valoarea sportivă excepțională, sportiva este în atenția Federației Române de Judo pentru participarea la competiții internaționale, campionate continentale, Campionate Mondiale, turnee internaționale, ceea ce va contribui în mod semnificativ la promovarea imaginii României prin performanțe deosebite în domeniul sportului.
  1. HOTĂRÂRE A GUVERNULUI pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 695/2002 privind înfiinţarea Institutului de Cercetări pentru Inteligenţă Artificială
Guvernul a aprobat actul normativ prin care se stabilește ca structura organizatorică a Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială ”Mihai Drăgănescu”, instituție aflată în subordinea Academiei Române, să fie aprobată de președintele Academiei Române.
Actuala structură organizatorică a institutului se aprobă.
Modificarea legislativă adoptată la propunerea Academiei Române nu modifică numărul de posturi al Institutului de Cercetări pentru Inteligență Artificială ”Mihai Drăgănescu”.
  1. HOTĂRÂRE A GUVERNULUI privind actualizarea denumirii, a datelor de identificare şi a valorilor de inventar ale bunurilor imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologici şi Ştiinţelor Biomedicale "Victor Babeş", care funcţionează în coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, precum şi pentru comasarea poziţiilor MF ale acestor bunuri imobile la poziţia cu nr. MF 168287
Hotărârea de Guvern a fost adoptată.
 
  1. MEMORANDUMURI
  1. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea Setului de priorităţi în domeniul schimbărilor climatice şi a Planului de acţiune pentru îndeplinirea acestora, aferente anului 2024
Prin acest Memorandum, Guvernul a aprobat Planul anual de acțiune pentru îndeplinirea setului de priorități în domeniul schimbărilor climatice, ce include 76 de măsuri prioritare. România își propune să depășească procentul de  60%  realizat în anul 2023 în privința implementării măsurilor în acest domeniu și să se apropie de ținta de 90% stabilită pentru anul 2025.
Memorandumul stabilește clar setul de priorități ale României în domeniul schimbărilor climatice, autoritățile competente în implementarea proiectelor și elaborarea măsurilor legislative, precum și termenele de realizare.
Proiectele prioritare avute în vedere se referă la adaptarea agriculturii la efectele schimbărilor climatice, acordarea de ajutoare de minimis/de stat pentru ecoturism, acordarea de granturi pentru investițiile destinate industriei prelucrătoare, investiții în întregul lanț valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice, sprijinirea investițiilor în noi capacități de producție de energie electrică produsă din surse regenerabile (solar, eolian și hidro) pentru autoconsum, etc.
Secretariatul General al Guvernului va raporta trimestrial stadiul implementării priorităților și prezentarea lor în Comitetul Interministerial pentru Schimbări Climatice (CISC), organism consultativ fără personalitate juridică, condus de prim-ministrul României, în calitate de președinte, ce reunește toate instituțiile publice cu atribuții de elaborare și implementare a politicilor cu impact în sfera schimbărilor climatice.
Din CISC fac parte reprezentanți ai instituțiilor publice din România care elaborează și implementează politici cu impact în domeniul combaterii  schimbărilor climatice, la nivel de ministru sau secretar de stat desemnat, consilieri prezidențiali sau consilieri de stat din partea Administrației Prezidențiale, respectiv reprezentanți la nivel de conducător ai instituțiilor.
Secretariatul General al Guvernului în parteneriat cu Cancelaria Prim-Ministrului sunt instituții responsabile de implementarea Reformei 2 “Întărirea coordonării la Centrul Guvernului printr-o abordare integrată și coerentă a inițiativelor în domeniul schimbărilor climatice și a dezvoltării durabile”, Jalonul 413 pentru “Operaționalizarea unui comitet interinstituțional privind schimbările climatice” și Ținta 414 pentru “Realizarea a 90% din prioritățile stabilite de Comitetul interinstituțional privind schimbările climatice pentru anul 2025”, prevăzute în Buna guvernanță din cadrul PNRR.
  1. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea negocierii şi semnării Protocolului de amendare a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Chişinău, la 20 aprilie 2012, amendat prin Protocolul semnat la Bucureşti, la 1 decembrie 2016
Prin acest memorandum, se modifică Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, în sensul introducerii unei prevederi prin care cele două părți se vor sprijini, în condiții de reciprocitate și pe bază de oportunitate, în toate aspectele referitoare la pregătirea şi participarea la misiuni şi operații în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE, inclusiv în ceea ce priveşte sprijinul logistic, transportul, serviciile de telefonie şi internet, sprijinul financiar, medical şi evacuarea în situații de urgență.
Sprijinul şi serviciile se vor acorda în aceleași condiții ca cele aplicabile propriului personal participant la misiuni sau operații desfășurate în afara teritoriului statelor celor două părți.
  1. MEMORANDUM cu tema: Mandatarea ministrului investițiilor și proiectelor europene în vederea pregătirii procesului de negociere a viitoarelor programe de asistență nerambursabilă în cadrul Mecanismelor financiare SEE și norvegian pentru perioada 2021-2028
  2. MEMORANDUM cu tema: Încheierea de angajamente legale pentru categoriile de proiecte care intră sub incidenţa prevederilor art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
  3. MEMORANDUM cu tema: Încheierea de angajamente legale pentru categoriile de proiecte care intră sub incidenţa prevederilor art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
Prin cele două memorandumuri inițiate de Ministerul Dezvoltării, Guvernul a aprobat demararea lucrărilor pentru construirea a trei noi obiective sportive care vor fi realizate în Constanța, Pitești și Sfântu Gheorghe de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții.
Valoarea totală a acestor investiții în infrastructura sportivă este de peste 1,1 miliarde de lei.
Comunicatul Ministerului Dezvoltării:
https://www.mdlpa.ro/subarticles/5/mdlpaprincnicontinuainvestitiileininfrastructurasportiva30042024
 
  1. MEMORANDUM de aprobare a cadrului şi a temei de analiză a cheltuielilor publice din domeniul mediu
Memorandumul a fost aprobat.
  1. MEMORANDUM cu tema: Efectuarea de redistribuiri în cadrul limitei de credite de angajament aprobată pe luna aprilie 2024 pentru Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
A fost suplimentată limita creditelor de angajament, aprobată pe luna aprilie 2024, pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cu suma de 15,467 milioane lei, la titlul 71 „Active nefinanciare”, pentru execuția lucrărilor la obiectivul de investiții „Regularizare și consolidare Valea Bucerdea”, din localitatea Bucerdea Vinoasă.
Cu aceeași sumă a fost diminuată limita creditelor de angajament de la titlul 61 ”Proiecte cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR”, titlu la care s-au identificat aceste economii.
Lucrările propuse a se executa asigură creșterea gradului de siguranță a locuitorilor localității Bucerdea Vinoasă, precum și a obiectivelor social economice din zonă.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională ”Apele Române”, derulează proiecte de investiții care au ca obiectiv  efectuarea de lucrări de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase înregistrate în ultimii ani și punerea în siguranță a populației și a obiectivelor socio-economice.
  1. MEMORANDUM cu tema: Suplimentarea limitelor de cheltuieli pe luna aprilie 2024 la titlul 71 "Active nefinanciare" pentru Ministerul Public
Se suplimentează limita de credite de angajament la titlul 71 „Active nefinanciare”, pentru luna aprilie, cu suma de 85.000 de lei pentru Ministerul Public, în vederea finalizării procedurii și a încheierii contractului de lucrări pentru instalarea sistemului de răcire la sediul comun al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad și al Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad.
 
  1. INFORMĂRI
  1. INFORMARE privind stadiul pregătirii și organizării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 – 29 aprilie 2024
În vederea bunei organizări a alegerilor, Biroul Electoral Central a adoptat mai multe hotărâri privind înregistrarea și aducerea la cunoștință publică a semnelor electorale depuse de partidele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024; admiterea/respingerea contestațiilor formulate împotriva Proceselor-verbale întocmite la desemnarea președinților birourilor electorale de circumscripție și a locțiitorilor acestora și împotriva hotărârilor adoptate la nivelul birourilor electorale de circumscripție județeană. Totodată, au fost luate decizii privind admiterea/respingerea candidaturilor depuse la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European (PE).
La solicitarea Autorității Electorale Permanente, Ministerul Afacerilor Interne va asigura protecție pe timpul tipăririi/ confecționării, transportului și depozitării buletinelor de vot, timbrelor autocolante și ștampilelor cu mențiunea „VOTAT”.
La nivelul prefecturilor, au început procedurile pentru a se asigura spațiile necesare pentru stocarea buletinelor de vot și a altor materiale necesare. Au fost publicate, pe site-urile web ale instituțiilor prefectului, hotărârile și deciziile adoptate de către Birourile electorale de circumscripție județeană/a municipiului București. Au fost întocmite și transmise către primari, adrese referitoare la stabilirea locurilor speciale pentru afișajul electoral, în contextul începerii campaniei electorale. Totodată, au fost inițiate activitățile de amenajare/instalare a spațiilor destinate structurilor teritoriale ale Institutului Național de Statistică.
Ministerul Afacerilor Externe a centralizat informațiile organizatorice comunicate de Misiunile Diplomatice/Oficiile Consulare în vederea asigurării bunei desfășurări a alegerilor în secțiile de votare din străinătate. A transmis Autorității Electorale Permanente estimarea necesarului de buletine de vot, ștampile cu mențiunea „VOTAT” și timbre.
Autoritatea Electorală Permanentă a adoptat Hotărârea privind unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru membrii din România în PE din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024, precum și modificarea și completarea Normelor metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, selecția, desemnarea și atribuțiile operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, verificarea corelațiilor din procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării, precum și condițiile de înregistrare audio-video a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor.
 
 
Contact:
Biroul de presă al Guvernului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii