Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea Comisiilor pentru Afaceri Europene din cele două Camere ale Parlamentului cu domnul Fred de Graaf, preşedintele Senatului Olandei

ro

26 Feb, 2013 19:41 615 Marime text

Vineri, 22 februarie a.c., a avut loc la Salonul Oficial al Senatului întrevederea Comisiilor pentru Afaceri Europene din cele două Camere ale Parlamentului cu preşedintele Senatului Olandei, domnul Fred de Graaf. Din partea Olandei au mai participat Excelența Sa Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel, ambasadorul Țărilor de Jos în România și Gert Jan Hamilton, Secretarul General al Senatului olandez. Vizita delegației olandeze în țara noastră are loc în cadrul demersurilor de consolidare a relaţiilor bilaterale dintre România şi Olanda.

În cadrul întrevederii, membrii Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului au cerut decuplarea aderării la Spațiul Schengen de raportul MCV, solicitând Olandei respectarea prevederilor din Tratatul de aderare la U.E. Partea română își dorește luarea unei decizii favorabile la Consiliul JAI din martie, fiind de acord chiar și cu formula de aderare în două etape, varianta de compromis franco-germană.

Discuțiile au evidențiat nevoia unei mai bune comunicări care să sublinieze rolul colaborării economice între cele două state. Partea română a mulțumit reprezentanților Olandei pentru sprijinul acordat și cooperarea în domeniile culturii, agriculturii, transporturilor, absorbției fondurilor europene, precum și a sprijinirii integrării copiilor de naționalitate rromă în societate.

De asemenea, a fost salutată colaborarea dintre Consiliul Superior al Magistraturii și instituţia omoloagă din Olanda în ce privește derularea unui proiect în domeniul justiţiei şi mass-media, cu sprijinul Ministerului Justiţiei şi al Ministerului de Afaceri Externe din Olanda.

Un alt punct subliniat pe parcursul întrevederii a fost importanța colaborării între cele două state pe dezvoltarea culoarului Rin - Main - Dunăre în cadrul Strategiei Dunării. Un proiect important sunt relațiile economice dintre porturile Constanța și Rotterdam, pe baza Memorandumului de Colaborare în domeniul Managementului Portuar, care au drept scop transformarea Portului Constanța într-un hub regional în vederea exportului de produse din UE către estul Europei. Acest lucru va conduce la dezvoltarea conexiunii directe dintre Marea Nordului și Marea Neagră.

La final, președintele Comisiei, doamna senator Anca Boagiu, a considerat că cetățenii români nu trebuie să își piardă încrederea în U.E. din cauza unor decizii pur politice, așa cum se întâmplă în cazul aderării la spațiul Shengen. Europa este un spațiu al valorilor care nu trebuie traduse cu unități de măsură diferite pentru state diferite. Cetățenii români, prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, și-au câștigat dreptul de liber acces pe piața muncii, România demonstrând de-a lungul timpului că dispune de forță calificată de muncă ce trebuie să primească un tratament egal din partea tuturor Statelor Membre. Respectarea promisiunii de liberalizare a pieții muncii din 1 ianuarie 2014 trebuie ținută.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii