Mesajul Primului-ministru Victor Ponta privind decizia Comitetului Director al Consiliului Cooperării Regionale
Mesajul Primului-ministru Victor Ponta privind decizia Comitetului Director al Consiliului Cooperării Regionale"Salut decizia pe care Comitetul Director al Consiliului Cooperării Regionale (Regional Cooperation Council - RCC) a luat-o astăzi, 28 februarie 2013, în privinţa participării provinciei Kosovo la reuniunile Consiliului.
Această decizie reflectă într-adevăr caracterul inclusiv al cooperării regionale ca instrument cu relevanţă aparte în apropierea de UE a întregii regiuni a Balcanilor de Vest.
Ca stat membru UE, România susţine activ şi are întotdeauna puncte de vedere clare asupra rolului cooperării regionale în această zonă în care ţara noastră are expertiză recunoscută. Romania va prelua in iulia 2013 președinția Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Decizia de astăzi este relevantă, România fiind un susținător ferm al perspectivei europene a Balcanilor de Vest.
Interesul nostru particular este de a susţine iniţiativele care sunt capabile să contribuie considerabil la transformarea regiunii într-o zonă de stabilitate, încredere, care înţelege, adoptă şi implementează criteriile fundamentale care determină o relaţie din ce în ce mai apropiată de Uniunea Europeană.
În acest sens, ne exprimăm susţinerea pentru Dialogul Belgrad-Priştina, proces facilitat de UE şi de Înaltul Reprezentant pentru PESC Catherine Ashton. Derularea acestui proces contribuie la accelerarea unor procese pozitive pentru regiune".
Background: Consiliul Cooperării Regionale (Regional Cooperation Council- RCC) şi-a început activitatea la 27 februarie 2008, prin preluarea şi continuarea rezultatelor pozitive ale Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE).
RCC reprezintă dimensiunea executivă a cooperării regionale în zona Balcanilor de Vest. RCC funcţionează pe baza parteneriatului dintre statele SEECP (Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est, dimensiunea politică a cooperării regionale), state şi instituţii internaţionale cu interese în regiuneşi COM.
Decizia din 28 februarie a Comitetului Director al RCC a vizat amendarea Statutului RCC pentru a permite participarea Kosovo*. (cu asterisc și notă de subsol)
Această modalitate reflectă înţelegerea obţinută în urmă cu un an (28 februarie 2012) de Belgrad şi Priştina în cadrul dialogului facilitat de UE. Înţelegerea nu a putut fi implementată decât după ce guvernul sârb a aprobat (septembrie 2012) modul în care va aplica înţelegerea (Priştina este prezentă sub numele Kosovo* înscris pe plăcuţele de la masa reuniunii, dar în documentele reuniunii Kosovo* va figura cu nota de subsol agreată în dialogul Belgrad-Priştina).
Până la adoptarea acestei decizii, participarea reprezentanţilor Priştinei se făcea sub denumirea „UNMIK/Kosovo". Dialogul Belgrad-Priştina este un proces instituit prin Rezoluţia AG ONU64/298 din septembrie 2010 şi facilitat de UE.
Biroul de Presă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp