«Prietenii Coeziunii» Declaraţie COMUNĂ privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020
«Prietenii Coeziunii» Declaraţie COMUNĂ privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020NOI, PRIM-MINIŞTRII ŞI REPREZENTANŢII "Prietenilor Coeziunii" (Bulgaria, Republica Cehia, Croaţia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Republica Slovacă, Slovenia şi Spania) reuniţi la Summit-ul privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2014-2020, în data de 1 iunie 2012 la Bucureşti:
DECLARĂM URMĂTOARELE:
Eforturile UE trebuie direcţionate în primul rând către măsuri care contribuie semnificativ la stimularea creşterii economice şi ocupării. Aceasta se poate realiza, fără rezerve, prin Politica de Coeziune, care reprezintă un important instrument pentru investiţii aflat la dispoziţia Uniunii Europene în vederea stimulării creşterii, ocupării şi competitivităţii la nivelul regiunilor, în linie cu strategia Europa 2020 şi necesitatea unei discipline fiscale.
Suntem cu toţii de acord că Politica de Coeziune şi-a dovedit în mod constant valoarea adăugată pentru întreaga Uniune. Conform estimărilor Comisiei Europene, în ultimii zece ani, Politica de Coeziune a contribuit la crearea a 2,4 milioane de locuri de muncă la nivel comunitar.
Politica de Coeziune este importantă, în mod deosebit, pentru reducerea blocajelor şi stimularea potenţialului pieţei unice. Rămâne, astfel, cel mai important instrument financiar al strategiei Europa 2020.
Politica de coeziune are un rol major în stabilirea unui echilibru între creşterea economică şi stabilitatea fiscală, care reprezintă o provocare majoră pentru UE. În acest context, este absolut necesară asigurarea unui nivel de finanţare adecvat pentru această politică europeană.
Suntem cu toţii de acord cu faptul că politica de coeziune necesită o reformă. În acest context salutăm propunerile înaintate de către Comisie.
Credem cu tărie că dezbaterea privind eficacitatea politicilor co-finanţate din bugetul UE ar trebui să fie parte fundamentală a negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2014-2020.
Nivelul finanţării prevăzute pentru investiţii în cadrul Politicii de Coeziune ar trebui să ia în calcul obiectivul prioritar de reducere a disparităţilor de dezvoltare între statele membre şi între regiuni şi ar trebui să asigure o flexibilitate adecvată, pentru a garanta un răspuns mai bun la nevoile specifice individuale ale statelor membre şi ale regiunilor. De aceea, trebuie asigurat echilibrul între simplificarea mecanismului de implementare a Politicii de Coeziune şi eficacitatea cheltuielilor pentru Coeziune; în consecinţă, flexibilitatea sau uşurinţa în utilizare sunt esenţiale.
Credem că este importantă îmbunătăţirea, în continuare, a calităţii cheltuielilor. Cu toate acestea, «cheltuirea mai bună» nu trebuie să reprezinte un motiv sau o deghizare a unor reduceri ulterioare a anvelopei financiare dedicate Politicii de Coeziune.
INVITĂM
Consiliul European din iunie 2012 să ia în considerare obiectivele stabilite în această Declaraţie, în momentul transmiterii mandatului privind Cadrul Financiar Multianual viitoarei preşedinţii cipriote a Consiliului UE.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp