Stabilitatea adusă de Guvernul Victor Ponta creşte încrederea investitorilor în ţara noastră România a contractat cel mai ieftin împrumut extern de după 1990
Stabilitatea adusă de Guvernul Victor Ponta creşte încrederea investitorilor în ţara noastră: România aRomânia a contractat (joi 14 februarie) 1,5 miliarde dolari de pe piaţa internaţională de capital, pe o perioadă de 10 ani şi jumatate, prin intermediul unei emisiuni de obligaţiuni la o rată netă a dobânzii de 4,5% pe an. Este un succes major pentru România, care nu s-a mai întalnit de foarte mulţi ani.
Cererea României a fost de 5 ori suprasubscrisă, respectiv 7,5 miliarde dolari, ceea ce demonstrează interesul ridicat al investitorilor internaţionali de a investi în credibilitatea României, precum şi recunoaşterea faptului că cifrele economice înregistrate de ţara noastră în 2012 reprezintă un succes.
Îmbunătăţirea percepţiei României în rândul pieţei financiare internaţionale face ca acest împrumut să fie cel mai ieftin contractat de pe piaţa externă de capital de după 1990, ceea ce reprezintă o apreciere pozitivă şi corectă faţă de eforturile depuse de România în scopul consolidarii fiscale, asigurării unei creşteri economice sustenabile şi creşterii atractivităţii României în rândul investitorilor.
Faţă de emisiunea din 2012, pe aceeaşi sumă şi aceeaşi maturitate (durată), diferenţa de dobândă de la 6,875% la 4,5% înseamnă 356 milioane dolari mai puţini plătiţi. Acest succes vine în contextul în care alte state nu au reuşit o performanţă similară. State precum Ungaria sau Serbia nu au reuşit, în acelaşi timp, randamente similare.
Reamintim că România a contractat în ianuarie 2012 un împrumut pe 10 ani de 1,5 miliarde dolari de pe piaţa internaţională de capital, la o rată netă a dobânzii de 6,875% pe an. Aceeaşi emisiune a fost redeschisă în luna februarie 2012 pentru o sumă de 750 milioane dolari la o rată netă a dobânzii de 6,45% pe an. A fost suprasubscriere de 4 ori (6 miliarde dolari în ianuarie şi 3,2 miliarde dolari în februarie). Faţă de emisiunea din 2012, pe aceeaşi sumă şi aceeaşi maturitate (durată), diferenţa de dobândă de la 6,875% la 4,5% putem spune că la aceeaşi sumă timp de 10 ani România plăteşte o dobândă cu 356 milioane dolari mai mică.
În prezent, datorită măsurilor de stabilizare şi consolidare economică şi politică luate în ultima perioadă, România are un acces solid pe piaţa internaţională a împrumuturilor în dolari.
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp