Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
Advertisement
12:53 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viața din Delta Dunării - acum și online

ro

21 Mar, 2013 19:31 973 Marime text
 Începând de astăzi, 21 martie, 65 de minidocumentare despre egrete, stârci purpurii, țestoase, vipere, moruni, stufărișuri și alte specii și locuri impresionante din Delta Dunării se găsesc online pe youtube-ul campaniei „Delta Dunării - Paradisul aproape pierdut!” http://www.youtube.com/deltasemper
 
Timp de un an de zile, cumulând peste 200 de zile de filmare, specialiști în filmarea vieții sălbatice au urmărit cu grijă specii de pe întreaga suprafață a Deltei Dunării și au stat de vorbă cu experți de la Societatea Ornitologică Română și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării despre felul în care ele viețuiesc, de multe ori amenințate de prezența omului. Au pătruns cu atenție în universul păsărilor rare ale căror culori și sunete ne uimesc. Au pus în imagini și discuție viețile broaștelor țestoase, cele mai longevive animale din Delta Dunării. Au investigat specii de pești, păsări și plante care ne impresionează prin complexitatea, măreția, eleganța și atitudinea lor şi habitate care fac Delta Dunării un spațiu privilegiat.
 
Cele 65 de minidocumentare au fost realizate în cadrul proiectului „Delta Dunării – paradisul aproape pierdut! Campanie de informare şi conştientizare cu privire la protejarea biodiversităţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării - Delta Semper”, care a fost implementat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta (ASDD) în perioada 2011 – 2012. Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) – Axa prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii” şi s-a desfăşurat în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
 
Nu-i lucru ușor să poți captura asemenea imagini – „În primul rând, e nevoie de o ascunzătoare care să se integreze perfect în peisaj, iar cel mai important este să cunoști comportamentul animalelor pe care urmează sa le filmezi”, spune Cristian Ilea, unul dintre realizatorii minidocumentarelor. La acestea se adaugă dificultățile legate de o istorie zbuciumată a animalelor, îndelung deranjate de prezența omului: „Toate animalele se lasă greu filmate în România pentru că sunt agresate în diferite feluri: invazia habitatului, braconajul, nerespectarea interdicțiilor în zonele strict protejate”.
Pentru prima dată în România majoritatea speciilor protejate din Delta Dunării sunt filmate și pot fi urmărite de iubitorii naturii. Această documentare realizată în premieră pentru marele public susține nevoia Rezervației Deltei Dunării de a fi tratată și explorată diferit, punând mai mult preț pe bogăția ei unică: „Delta Dunării are pe teritoriul ei, ca zone strict protejate, doar 50 600 ha din 550 000 ha, iar ca zone economice 306 000 ha. În mod normal, această titulatură, de  <zonă economică> nu are ce să caute într-o rezervație de patrimoniu mondial. Deși este considerată o zonă prioritară de reconstrucție ecologică, deși este inclusă într-un plan de management pentru conservarea biodiversității, totuși s-au renaturat doar 15 000 ha”, spune Liviu Mihaiu, Președintele Asociaţiei Salvați Dunărea și Delta.
Bucurați-vă de bogăția Deltei, fără să o perturbați, accesând pagina: http://www.youtube.com/deltasemper.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii