Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:26 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce nu trebuie să facem în Vinerea Neagră Astăzi, creştinii rememorează răstignirea, moartea şi îngroparea lui Iisus

ro

10 Apr, 2015 00:00 5418 Marime text
Azi, în Vinerea Mare, numită şi Vinerea Neagră sau Seara Prohodului, cea mai tristă zi din Săptămâna Patimilor Domnului, creştinii rememorează aducerea la judecată, umilirea, schingiuirea, răstignirea, moartea şi îngroparea lui Iisus.
 
În această seară, credincioşii rememorează momentul aşezării Mântuitorului în mormânt. În biserici se oficiază Denia Prohodului, iar cortegiul de credincioşi, în frunte cu preoţii, ocolesc de trei ori biserica în care se săvârşeşte tradiţia. După aceea, cu toţii trec pe sub Sfântul Aer (Epitaf), o pânză pe care este imprimată icoana înmormântării. Potrivit tradiţiei, credincioşii se întorc de la biserică şi aduc în casă lumina Prohodului, a aşezării Domnului Iisus în mormânt. Cu lumânarea aprinsă, credinciosul înconjoară casa. Obiceiul acesta se practică pentru a proteja locuinţa şi familia de necazuri şi de boală.

Se duc flori la biserică

În Vinerea Patimilor, se păstrează o tradiţie care îndeamnă enoriaşii ca, în această zi, până seara, să ducă flori la biserică, pentru Hristos, şi să treacă pe sub Sfântul Aer (masă) de trei ori. Ritualul acesta aminteşte cele trei poticniri ale lui Iisus pe drumul Golgotei, când îşi căra crucea în spate.

Post negru, pentru spor şi sănătate un an întreg

Vinerea Mare este cunoscută în tradiţia populară şi sub numele de Vinerea Seacă, pentru că vârstnicele respectă datina postului negru, ca în familia lor să se adune bucuriile. Seara, creştinii participă la Denia Prohodului şi iau anafură de la biserică pentru toţi membrii familiei. În ziua Vinerii Mari, sfinţii părinţi recomandă să se ţină post negru. Dacă unii credincioşi nu pot respecta acest obicei strict, ei nu trebuie să consume urzici, dar nici oţet, deoarece lui Iisus i s-a dat să bea acest lichid după ce a fost biciuit. Tot în această zi, ţin post negru, fără apă şi mâncare, mulţi creştini tineri necăsătoriţi. Există credinţa că postul negru împlinit în Vinerea Mare îi fereşte de boli, le aduce sufletul-pereche şi spor în gospodărie, un an întreg. În lumea satelor, gospodinele rostesc în zorii zilei descântece de alungare a bolilor şi a pagubei - „Aşa cum este Vinerea Seacă, tot aşa să sece şi bolile, şi paguba din casa noastră!“. Ritualul este însoţit de post negru.

Sfântul Epitaf, purtat în procesiune

În Vinerea Mare, la prânz, după o slujbă specială, se scoate Sfântul Epitaf. La sfârşitul procesiunii, Epitaful este aşezat pe Sfânta Masă, în mijlocul bisericii, unde rămâne până la slujba de Înălţare a Domnului.

Obiceiuri care atrag sănătatea, sporul şi reuşita

În multe localităţi din Muntenia, după slujba Prohodului, credincioşii duc acasă o lumânare aprinsă, care serveşte îndeplinirii unui ritual: se face semnul crucii în fiecare punct cardinal al locuinţei. De asemenea, cine se spovedeşte şi se împărtăşeşte în Vinerea Mare va primi ajutor de la Hristos pentru rezolvarea problemelor spinoase, până la Paştele următor. Tradiţia spune că, în Vinerea Mare, este bine ca persoanele bolnăvicioase să facă baie înainte de răsăritul soarelui, pentru a fi viguroase tot anul. Este important de ştiut că, în Vinerea Mare, nu se coc pâine şi cozonaci, deoarece tradiţia spune că focul i-ar arde mâinile Maicii Domnului.
Până în Vinerea Mare, se termină curăţenia generală. Gospodinele nu trebuie să spele rufe, să coasă sau să arunce lături în faţa casei. Respectând aceste interdicţii, nimic rău nu se va apropia de casa lor. Totodată, în Vinerea Mare nu se ară, nu se seamănă şi nu se sădesc pomi, pentru că nu vor rodi.

Zi de împăcare

Vinerea Mare este o zi de reconciliere cu duşmanii, de iertare a persoanelor ranchiunoase. Iertându-ne şi rugându-ne unii pentru alţii, ca după aceea, rugându-ne unii pentru ceilalţi, într-un gând să-l mărturisim pe Hristos Cel înviat. Din vremuri îndepărtate se spune că, dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi bogat. Dacă va fi vreme bună, anul nu va fi prea roditor. În această zi, încep primele pregătiri pentru masa de Paşte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii