A deținut jumătate din hotelul Meteor, din Eforie Marina Travel SRL, băgată în insolvenţă de una dintre firmele familiei Copos, radiată din Registrul Comerţului (DOCUMENTE)
A deținut jumătate din hotelul Meteor, din Eforie: Marina Travel SRL, băgată în insolvenţă de una dintre
05 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2829
Marime text
- Marina Travel SRL s-a numit inițial Gold & Platin Turism SRL și a fost fondată, potrivit Monitorului Oficial al României nr. 1990/2004, în baza cererii nr. 5652 din data de 10.05.2004, de omul de afaceri Hatinoglu Yavuz (cetățean turc) și de SC Gold & Platin SRL, administrator fiind Gheorghita Cîrjă.
- SC Marina Travel SRL a fost trimisă în judecată de DNA Constanța pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
- SC Marina Travel SRL a fost condamnată la pedeapsa de 16.000 lei amendă penală, reprezentând 80 zile amendă a câte 200 lei/zi, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
După un proces care a durat aproximativ cinci ani, Tribunalul Constanța a decis radierea de la Registrul Comerțului a societății comerciale Marina Travel SRL, din Eforie Nord, (aflată în faliment dosar 3962/118/2015). Recent, instanța de judecată a aprobat raportul final întocmit de lichidatorul judiciar CII Sima Laura și a dispus închiderea procedurii insolvenţei debitoarei Marina Travel SRL. Totodată, instanța dispus radierea debitoarei din registrul comerţului. Decizia nu este una definitivă.
Marina Travel SRL, dosar la DNA
Firma nu se află pentru prima dată în atenția magistraților! La începutul lunii ianuarie 2018, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a societății comerciale Marina Travel, firma fiind acuzată că „în cursul anului 2009, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile privind „Promovarea imaginii societății comerciale Marina Travel SRL pe piețele externe”, inclusiv participarea la un târg internațional de profil, inculpata, ca persoană juridică, a fraudat procedura de achiziție publică desfășurată în contextul menționat mai sus și a folosit la autoritatea contractantă, mai multe înscrisuri false și inexacte printre care și procesul verbal al ședinței de deschidere a ofertelor și raportul procedurii de licitație publică“.
Despre cum s-a terminat judecata în acest dosar vom vorbi puțin mai târziu.
Gold & Platin Turism SRL
Marina Travel SRL s-a numit inițial Gold & Platin Turism SRL și a fost fondată, potrivit Monitorului Oficial al României nr. 1990/2004, în baza cererii nr. 5652 din data de 10.05.2004, de omul de afaceri Hatinoglu Yavuz (cetățean turc) și de SC Gold & Platin SRL, administrator fiind Gheorghita Cîrjă.
Potrivit Monitoriului Oficial nr. 2887/200, Hatinoglu Yavuz (cetățean turc) și SC Gold & Platin SRL, în calitate de asociați ai SC Gold & Platin Turism SRL, au decis retragerea lor din firmă și cooptarea în cadrul societății a Gheorghiței Cârjă și a Dumitrei Nazarenco. Administrator a rămas Gheorghita Cîrjă.
Hoteluri și alte facilitați de cazare similare
Potrivit Monitorului Oficial al României nr. 2987/2009 , prin hotărârea nr. 2 din 07.05.2009 a Adunării Generale a SC Marina Travel SRL Eforie Nord s-a hotărât: completarea obiectului de activitate cu cod 5510 - hoteluri și alte facilitați de cazare similare, precum și închiderea a două puncte de lucru în Constanța, ambele situate pe Mircea cel Bătrân.
Apoi, prin Hotărârea nr. 1/2011 (publicată în Monitorului Oficial al României nr.0392/2011), Gheorghița Cârja și Dumitra Nazarenco, asociate ale SC Marina Travel SRL, au hotărât completarea obiectului de activitate cu „cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii“.
Prin Hotărârea nr. 2/2011 (publicată în Monitorului Oficial al României nr. 2159/2011), asociatele societății Marina Travel SRL, au hotărât deschiderea unui punct de lucru pe strada Tudor Vladimirescu, din localitatea Eforie Nord , precum și completarea obiectului de activitate cu următoarele activități:- fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei și a produselor zaharoase; fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie; fabricarea biscuiților și pișcoturilor; fabricarea prăjiturilor și a produselor conservate de patiserie; fabricarea macaroanelor, tăițeilor, cuș-cuș-ului și a altor produse făinoase similare; activități ale bazelor sportive; activități ale cluburilor sportive; activități ale centrelor de fitness; alte activități sportive; alte activități recreative și distractive n.c.a.; coafură și alte activități de înfrumusețare; activități de întreținere corporală.
Punct de lucru în Casa de Cultură a Sindicatelor
În 2012, prin hotărârea nr. 1/2012, (publicată în Monitorului Oficial al României nr. 5074/2012), Marina Travel SRL a deschis un punct de lucru în Constanța, în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța, a completarea obiectului de activitate cu codul CAEN 4724 - Comerț cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase, în magazine specializate, și a renunțat la activități ale cluburilor sportive.
Apoi, prin decizia nr. 1/01.10.2013 (publicată în Monitorului Oficial al României nr. 6685/2013), s-a hotărât deschiderea unui punctul de lucru pentru spațiul comercial situat în Constanța, b-dul Ferdinand, dar și închiderea punctelor de lucru situate în: Constanța - bulevardul Alexandru Lăpușneanu, Eforie Nord - strada Tudor Vladimirescu, incinta Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța. De asemenea, Marina Travel SRL și-a extins obiectul secundar de activitate.
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 04 ianuarie 2022, SC Marina Travel SRL (fondată în 2004) are ca obiect de activitate „hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“ și este controlată de Gheorghița Cîrjă, cu 93.33 % din capitalul social, și de Atinimul SRL, cu 6.67 %din capital.
Gheorghița Cîrjă apare în Trident Store SRL (funcţiune) și a figurat în Imagi International SRL, Cîrjă Gheorghița Întreprindere Individuală, Cartier Latin SRL - (radiate) și Marina Travel SRL.
Atinimul SRL
Atinimul SRL are sediul social în municipiul Constanţa, strada Alexandru cel Bun, a fost fondată în 2010 și se ocupă de „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“. Atinimul SRL îi are ca asociați pe Melcea Gabriel, cu 60 % din capital, Melcea Ion, cu 20 % din capitalul social, și de Melcea Tabita, cu 20 % din capital.
Povestea insolvenței
Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvenţă nr. 15458/17.09.2015, prin cererea înregistrată, SC Ana Hotels SA (una dintre societăţile deţinute de familia Copos) a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei faţă de debitoarea SC Marina Travel SRL pentru acoperirea creanţei în cuantum de 99.047,69 lei
La începutul lunii septembrie 2015, judecător sindic Iulia Cărbune Cosac, de la Tribunalul Constanța, a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei față de SC Marina Travel SRL, cu sediul în Eforie Nord, oraş Eforie, str. Traian (Hotel Meteor), judeţ Constanţa.
Pe data de 01 noiembrie 2016, Tribunalul Constanța a dispus intrarea în faliment a debitoarei Marina Travel SRL.
Înlocuirea lichidatorului judiciar
Prin încheierea de şedinţă (secretă) nr. 88/2020 din 11 februarie 2020, Tribunalul Constanța a admis cererea formulată de creditorul Atinimul SRL și a dispus înlocuirea lichidatorului judiciar al debitoarei Marina Travel SRL, DM Insolv Consult IPURL. Desemnează, la cererea creditorului, în calitate de lichidator judiciar pe practicianul în insolvenţă CII Sima Laura.
La trecută, (decembrie 2021), Tribunalul Constanța a aprobat raportul final întocmit de lichidatorul judiciar CII Sima Laura și a dispus închiderea procedurii insolvenţei SC Marina Travel SRL. Totodată, instanța a dispus radierea firmei din registrul comerţului.
Marina Travel, 50% din hotelul Meteor
Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvenț nr. 16986/12.10.2021, Marina Travel SRL a deținut 50% din dreptul de proprietate asupra hotelului Meteor din Eforie Nord. Restul de 50% este detinut de THR Marea Neagră SA, iar terenul aferent imobilului este proprietatea societății Atinimul SRL.
Atinimul SRL s-a oferit să cumpere cei 50% din dreptul de proprietate asupra hotelului Meteor din Eforie Nord cu 150.000 Euro TVA inclus, sumă pe care lichidatorul judiciar a considerat-o neîndestulatoare, întrucât nu acopera integral cheltuielile generate de desfășurarea procedurii și creanțele creditorilor înscriși în tabelul cuprinzând datoriile debitoarei.
La data de 11 august 2021 s-a reconvocat Adunarea Creditorilor, pentru a se supune aprobării strategia de vânzare și regulamentul de vânzare.
Unicul creditor a aprobat Regulamentul de vanzare propus de lichidatorul judiciar, urmand ca vanzarea sa se efectueze prin negociere directa. La data de 18.08.2021 a fost organizata sedinta de negociere directă. Unicul creditor s-a înscris în vedere aparticiparii, acesta fiind și singurul participant, care a adjudecat bunul.
Având în vedere că toate sumele încasate în procedură au fost distribuite integral, s-a solicitat și apoi obținut aprobarea închiderea procedurii de faliment.
Judecător sindic a fost Sincu Badea Adriana Ioana, de la Tribunalul Constanța.
„Promovarea imaginii societății pe piețele externe“
Revenind la dosarul DNA, în luna ianuarie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a SC Marina Travel SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Tot în acest dosar a fost trimis în judecată și Vasile Cîrjă pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„În cursul anului 2009, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile privind „Promovarea imaginii societății comerciale Marina Travel SRL pe piețele externe”, inclusiv participarea la un târg internațional de profil, inculpata, ca persoană juridică, a fraudat procedura de achiziție publică desfășurată în contextul menționat mai sus și a folosit la autoritatea contractantă – Ministerul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Comerțului și Mediului de Afaceri, mai multe înscrisuri false și inexacte printre care și procesul verbal al ședinței de deschidere a ofertelor și raportul procedurii de licitație publică.
Aceste documente au fost puse la dispoziție de către inculpatul Cîrjă Vasile, în calitate de membru al comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul societății Marina Travel SRL.
Prin aceste demersuri, inculpații au obținut fonduri nerambursabile în valoare de 120.858 lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a comunicat că se constituie parte civilă.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Cîrjă Vasile“.
Condamnări
Prin decizia penală nr. 675/2019 din 25 iunie 2019, Curtea de Apel Constanța a hotărât condamnarea lui Vasile Cîrjă la o pedeapsă de 11 luni închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
SC Marina Travel SRL a fost condamnată la pedeapsa de 16.000 lei amendă penală, reprezentând 80 zile amendă a câte 200 lei/zi, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Firmei i-a fost aplicată pedeapsa complementară a interzicerii de a participa la procedurile de achiziții publice pe o durată de un an.
Totodată, Marina Travel SRL și Cîrjă Vasile au fost obligați, în solidar, să plătească părții civile Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene suma de 120.858,50 lei, reprezentând despăgubiri civile, precum și la plata dobânzii legale aferente debitului principal.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Marina Travel SRL, trimisă în judecată de procurorii Anticorupţie, băgată în insolvenţă de una dintre firmele familiei Copos
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii