Asociatul unic al Detectors Intervenție SRL, chemat la judecată de Finanțele Publice. Ce s-a decis
Asociatul unic al Detectors Intervenție SRL, chemat la judecată de Finanțele Publice. Ce s-a decis
10 Feb, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2088
Marime text
- Judecătorul sindic este Luminiţa Dan, de la Tribunbalul Constanța.
Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGFP) Galați, prin Administrația Judeteană a Finanțelor Publice Constanța, a solicitat Tribunalului Constanța tragerea la raspundere a lui Alexandru-Cristian Maxim pentru situația în care a ajuns societatea comercială Detectors Interventie SRL, cu sediul social în municipiul Constanța, deschisă în luna februarie 2017. Dosarul (5617/118/2019/a2) a fost soluționat de Tribunalul Constanța, în luna decembrie 2020, prin respingerea acțiunii. Motivarea judecătorilor a fost publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 2334, din data de 08 februarie 2021.
Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvenţă nr. 2334/08.02.2021, la data de 12 mai 2020, pe rolul Tribunalului Constanța s-a înregistrat cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, în calitate de creditoare a debitoarei SC Detectors Interventie SRL, prin care s-a solicitat, atragerea răspunderii civile a pârâtului Alexandru-Cristian Maxim, fost administrator şi asociat unic al falitei - şi obligarea acestuia la plata pasivului debitoarei în cuantum de 344.192 lei.
În motivarea cererii, s-a arătat că prin încheierea civilă nr. 475/07.10.2019, pronuntata de Tribunalul Constanța, Sectia a II-a Civila în dosarul 5617/118/2019, s-a dispus deschiderea procedurii insolvenței în forma simplificată de
SC Detectors Interventie SRL, fiind desemnat lichidator judiciar Cabinet Individual de Insolvență Caraiola Florentina.
Lichidatorul judiciar a întocmit Raportul asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția stării de insolvență a Detectors Interventie SRL, în conținutul căruia a reținut că societatea, de la înfiintare și până la data deschiderii procedurii
insolvenței a functionat în pierdere, datoriile neputand fi achitate din cauza lipsei de lichidități, ca urmare a lipsei de clienti.
Din analiza dosarului de insolvență și potrivit situatiei financiare pentru anii 2017-2018, anteriori deschiderii procedurii insolvenței debitoarei SC Detectors Interventie SRL, reiese că la data de 31.12.2017, societatea debitoare figura cu venituri totale în valoare de 11.536 lei, cifra de afaceri era de 11.536 lei, cheltuielile-în sumă de 53.713 lei, profit net — 0 lei, pierderi totale — 42.177 lei.
La data de 31.12.2018, societatea debitoare figura cu venituri totale în valoare de 206.948 lei, cifra de afaceri: 206.948 lei, cheltuieli în suma de 297.790 lei, profit net — 0 lei, pierderi totale — 90.842 lei.
Aşadar, societatea înregistrează încă de la înfiintare pierdere, nu au fost efectuate demersuri pentru recuperarea creantelor societaţii şi desi starea de insolvență era evidentă, nu a înțeles să formuleze cererea de deschiderea procedurii
pana în luna septembrie a anului 2019.
În opinia Direcției Generale Regională a Finanțelor Publice, administratorul statutar a practicat un management defectuos, prin continuarea unei activități care
ducea în mod vădit la încetare de plăți și la majorarea datoriilor.
„Astfel, deși societatea a acumulat datorii tot mai mari, aceasta şi-a continuat activitatea în conditiile în care pierderile erau imposibil de acoperit, iar organul de conducere ale debitoarei a dat dovada de un management defectuos. O societate comerciala nu poate funcționa viabil în conditiile în care adrninistratorul statutar nu ia masuri pentru minimalizarea debitelor şi aplicarea acestora pentru functionarea societatii. Având în vedere că debitoarea a inregistrat datorii la bugetul consolidat al statului prin continuarea activitatii chiar și atunci cand era clară situația incapacității de plata a acesteia, determinând pe aceasta cale majorarea creanțelor existente deja (a se vedea debitul datorat bugetului consolidat al statului), reclamanta (nr. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice) consideră că fostul administrator/asociat unic prin continuarea activitatii debitoarei, a dus în mod vădit persoana juridică la încetarea de plăți“, se mai arată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 2334/08.02.2021.
Apărarea lui Alexandru Cristian Maxim
În apărarea sa, Alexandru Cristian Maxim a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată având în vedere că a avut calitatea de asociat în cadrul societăţii Detectors Intervenţie SRL, însă nu şi calitatea de administrator, care a fost deţinută de Laurenţiu Motocan care a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei la data de 23.11.2018.
Cererea a fost însă respinsă întrucât nu era întrunit pragul legal.
Tribunalul Constanța a respins acțiunea promovată de Finanțele Publice.
„Faptul că nu a fost promovată cererea de deschidere a procedurii insolvenţei încă de la momentul constatării pierderilor din activitatea desfăşurată nu poate fi imputat pârâtului, în calitate de asociat al societăţii debitoare, ci administratorului
statutar care reprezintă societatea în relaţiile cu terţii şi care astfel putea formula cererea de intrare în insolvenţă“, potrivit deciziei instanței.
Potrivit datelor puse la dispoziție de RECOM, acesta fiind consultat la data de 09 februarie 2021, Alexandru Cristian Maxim asociat unic al Detectors Intervenţie SRL, nu mai figurează în alte firme.
De asemenea, numele lui Laurenţiu Moțocan este legat de șase firme, dintre care cinci sunt radiate și una este în funcțiune, respectiv: Detectors Force.
Citește și
Detectors Intervenție. Firmă nouă de protecție și gardă în Constanța. Cine este fondator și cine administrator
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii