Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:22 03 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Balcan Logistic SA Constanța a intrat în insolvență! Iată primele termene stabilite de lichidatorul judiciar

ro

03 Oct, 2024 17:00 241 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
  • Serviciul Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local (SPITVBL) Constanța a solicitat intrarea în insolvență a companiei Balcan Logistic SA
  • Tribunalul Constanța a admis cererea SPIT pentru deschiderea procedurii de insolvență în ceea ce privește Balcan Logistic SA
  • Pe 1 octombrie 2024, a fost publicată notificarea privind deschiderea procedurii de insolvență în cazul Balcan Logistic SA
  • Primul termen după deschiderea procedurii se fixează la 20.01.2025.
  • Conform portalului instanțelor de judecată, Balcan Logistic SA apare ca parte responsabilă civilmente într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT în care a fost calculat un presupus prejudiciu de aproape 180 de milioane de euro.
 
 
Serviciul Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local (SPITVBL) Constanța a solicitat intrarea în insolvență a companiei Balcan Logistic SA, specializată în lucrări de construcții a altor proiecte inginerești, cu sediul social în Constanța. Recent, la Tribunalul Constanța, pe 23 septembrie s-a dispus deschiderea procedurii de insolvență în cauza amintită.
 
Balcan Logistic SA este controlată de cinci asociați, respectiv: Kadoglou Evangelos, Giuglea Alexandru Lucian, Ivanov Nikolay, Ivanov Stoyan și Manea Ilie Bogdan.  Cerea SPIT Constanța a fost înregistrată pe rolul Tribunalul Constanţa cu numărul unic 1819/118/2024, în materie „Faliment“, cu obiect „deschiderea procedurii la cererea creditorului“.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, în dosar Serviciul Public de Impozite, Taxe și Alte Venituri ale Bugetului Local Constanța are calitatea de creditor, iar Balcan Logistic SA este debitor.
 
Tribunalul Constanța a admis cererea SPIT pentru deschiderea procedurii de insolvență în ceea ce privește Balcan Logistic SA. „Respinge ca nefondată contestaţia formulată de debitoarea Balcan Logistic S.A. Admite cererile formulate de creditorii S.P.I.T.V.B.L. Constanţa şi D.G.R.F.P. Galaţi – A.J.F.P. Constanţa. În temeiul art. 72 alin. 6 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă nr. 85/2014, Dispune deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei faţă de debitoarea Balcan Logistic S.A., Desemnează practicianul în insolvență Tomis IPURL, în calitate de lichidator judiciar”, se arată în minuta instanței.
 
Adunarea creditorilor
 
Pe 1 octombrie 2024, a fost publicată notificarea privind deschiderea procedurii de insolvență în cazul Balcan Logistic SA. Debitorul Balcan Logistic SA are obligaţia în baza art.74 ca în termen de 10 zile de la deschiderea procedurii să depună la dosarul cauzei documentele prevăzute la art. 67 alin.(1) din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţa.
 
Creditorii debitorului Balcan Logistic SA, trebuie sa procedeze la inscrierea la masa credala a acestuia prin depunerea cererii de admitere a creantei în conditiile urmatoare:
-  Termenul pentru depunerea cererii de admitere a creanţei este de 06.11.2024. În temeiul art. 114 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolventa, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitorului.
-  Alte termene stabilite prin hotărârea de intrare în procedura simplificata a insolventei:. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, de întocmire şi publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă a tabelului preliminar de creante este 15.11.2024. Termenul pentru întocmirea raportului privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia stării de insolvenţă: 03.11.2024. Termenul pentru depunerea eventualelor contestaţii cu privire la creanţele şi drepturile de preferinţă trecute în tabelul preliminar de creanţe este de 7 zile de la publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolventa a acestui tabel. Termenul pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 09.12.2024.
 
Primul termen după deschiderea procedurii se fixeaza la 20.01.2025.
 
De la data deschiderii procedurii se suspendă toate acţiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale (art.75 din Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolventa).
 
 
Balcan Logistic SA (inactivă fiscal)
 
Balcan Logistic SA (inactivă fiscal) a fost fondată în 2009, se ocupă de lucrări de construcții a altor proiecte ingineresti, are sediul pe strada Havana, din Constanța, iar ca asociați apar: Kadoglou Evangelos, Giuglea Alexandru Lucian, Ivanov Nikolay, Ivanov Stoyan și Manea Ilie Bogdan.   
 
Ca administrator apare Giuglea Alexandru Lucian.  
 
Ivanov Stoyan mai apare în Mim Corect SRL, iar Kadoglou Evangelos apare în Ace Construction Leader SRL.

 
Pentru anul 2012, SC Balcan Logistic SA a declarat o cifră de afaceri netă de 1.821.916 de lei, iar pentru anul 2018 compania a raportat o pierdere netă de 8 lei.
 
Balcan Logistic SA, parte responsabilă civilmente într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT
 
Conform portalului instanțelor de judecată, Balcan Logistic SA apare ca parte responsabilă civilmente într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT în care a fost calculat un presupus prejudiciu de aproape 180 de milioane de euro.
 
Așa cum arătam și în edițiile anterioare, după un proces care durat aproape 9 ani judecătorii au încetat procesul penal pornit împotriva inculpaților din dosar ca efect al intervenirii prescripției răspunderii penale.   
 
Oficial de la DIICOT
 
La data de 03 noiembrie 2014, prin intermediul unui comunicat de presă,  procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) –  Serviciul Teritorial Constanţa au anunțat finalizarea urmăririi penale într-o cauză în care presupusul prejudiciul creat bugetului consolidat al statului se ridică la valoarea de 680.576.589,15 de lei (aproximativ 180 de milioane euro).
 
Drept urmare, procurorii DIICOT – ST Constanța au dispus trimiterea în judecată a 30 de inculpați – cetăţeni români, greci şi bulgari – care, în perioada 2007 – 2011, au acţionat pe teritoriul României în cadrul unui grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.
 
Conform anchetatorilor, „pentru diminuarea sumelor datorate bugetului de stat (taxa pe valoarea adăugată şi impozit pe profit), membrii grupării au creat un mecanism financiar-contabil menit să conducă la realizarea scopului urmărit“.
 
„Liderii grupului infracţional organizat (un cetăţean român, unul grec şi doi bulgari) au atras în gruparea infracțională alte persoane fizice care au aderat sau, după caz, sprijinit grupul infracțional și care au folosit în activitatea infracţională 30 de societăţi comerciale româneşti structurate pe două categorii.
 
 O primă categorie era constituită din societăţi comerciale administrate de liderii grupului sau de către persoane de încredere ale acestora, societăţi cu un comportament fiscal şi contabil aparent licit, care erau beneficiare ale mecanismului evazionist.
 
 O altă categorie era constituită din societăţi comerciale de tip „fantomă” înfiinţate de cetăţeni bulgari special recrutaţi de către liderii grupului infracţional organizat.
 
Societăţile de tip „fantomă” emiteau în favoarea societăţilor beneficiare facturi fiscale de vânzare, cu plata în avans, a unor cantităţi mari de cereale, operaţiuni neurmate în realitate de vreo livrare de marfă, dar pentru care încasau integral banii reprezentând  contravaloarea facturilor.
 
Sumele virate în baza acestor facturi erau transferate succesiv, din conturile firmelor „fantomă” în cele ale unor societăţi din Bulgaria, iar de aici, prin intermediul unor companii off-shore, erau restituite societăţilor din categoria beneficiar, administrate de liderii grupului infracţional organizat“, potrivit DIICOT. Dosarul a fost instrumentat cu sprijinul lucrătorilor Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime. Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
Lista inculpaților
 
Conform portalului instanţelor de judecată, inculpaţii dosarului sunt:
 
Kadoglou Evanghelos, afaceristul local Alexandru Lucian Giuglea, Krasimir Tinkov alias „Krasimir Borisov Tinkov“, Kleomenis Giannikas, Vasileios Dalianis, Asterios Mavrikos, Raul Florinel Sava, Cristian Florin Vasiliu, Vasiliev Ginev Zdravko, Lazarov Ivanov Nikolay alias „Ivanov Nikolay“, Evgeni Milkov Ivanov alias „Evgeni Milkov Ivanov“, Nikola Kostov alias „Nikola Milanov Kostov“, Dimitrov Ivanov Ivan alias „Ivanov Ivan“, Gospodin Gospodinov alias „Gospodin Voev Gospodinov“, Daniel Pankov alias „Daniel Yonkov Pankov“, Vladimir Kolev alias „Vladimir Nikolaev Kolev”, Valentinov Sarafov Vladimir alias „Sarafov Vladimir“, Antonio Yordanov alias „Antonio Krasimirov Yordanov“, Gheorghiev Petkov Dimitar alias „Petkov Dimitar“, Osman Halil Hasan alias „Halil Osman“, Georgi Georgiev alias „Georgi Asenov Georgiev“, Radoslav Georgiev alias Galinov Georgiev Radoslav, Alekseev Tsvetanov Milen alias „Tsvetanov Milen“, Plamen Kavakov alias „Plamen Yordanov Kavakov“, Kostandinov Krastev Krasimir alias „Krastev Krasimir“, Valentin Gavazov alias „Valentin Nikolov Gavazov“, Stoyanov Kamarashev Angel alias „Kamarashev Angel“, Chenkov Chenkov Petar, Erdinch Dail Mersin şi Ahmed Dail Erdinch alias „Dail Erdinch“.
 
Firmele
 
Tot în dosarul instrumentat de DIICOT Constanţa, ca părţi responsabile civilmente apar următoarele societăţi comerciale: „SC Krasi Bob Star SRL, SC Sonia Factory SRL, SC Agrisco SRL, SC Balcan Control Grup SRL, SC Kristal Play SRL, SC Vlasdan Trade SRL, SC Balcan Agro SRL, SC Tradigrein SRL, SC Agri Commodities SRL, SC Agrorom Divers SRL, SC Agro Reflects SRL, Sc Alfa-Trade Land SRL, SC Beta Cereal Cargo SRL, SC Silver Auto Trade SRL, SC Victory Experience SRL, SC Delta Grain SRL, SC Alfa Cereale SRL, SC Mapamond Eco Company SRL, SC Agro Virtual Prim SRL, SC Virtual Agro Star SRL, SC Oilseeds Trading SRL, SC Bul Max Trade SRL, SC Alexander Multi Green SRL, SC Delta Seeds SRL, SC Danube Grâu Trading SRL, SC Global Cereale SRL, SC Balcan Logistic SA şi SC Grani Comerţ SRL“.
 
Primele condamnări
 
Kadoglou Evangelos, zis „Angelo” sau „Vanghelis” - cetătean grec, sapte ani de închisoare.
 
Ivanov Nikolay, alias Nikolay Lazarov Ivanov zis „Niky”, cetătean bulgar, sase ani de închisoare.
 
Alexandru Lucian Giuglea, zis „Adi” -  sase ani de închisoare.
 
Tinkov Krasimir - alias Krasimir Borisov Tinkov, cetătean bulgar, cinci ani de închisoare.
 
Sarafov Vladimir - alias Vladimir Valentinov Sarafov, cetătean bulgar, cinci ani de închisoare.
 
Ivanov Ivan - alias Ivan Dimitrov Ivanov, cetătean bulgar, sase ani de închisoare.
 
Dalianis Vasileios - cetătean grec, cinci ani de închisoare.
 
Krastev Krasimir  – alias Krasimir Kostadinov Krastev, cetătean bulgar, cinci ani de închisoare.
 
Georgiev Georgi Asenov– alias Georgi Asenov Georgiev, cetătean bulgar, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Giannikas Kleomenis zis „Kleo” sau „Cel mic” - cetătean grec, cinci ani de închisoare.
 
Chenkov Petar, alias Petar Chenkov Chenkov, cetătean bulgar, cinci ani de închisoare.
 
Gavazov Valentin, alias Valentin Nikolov Gavazov, cetătean bulgar, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Gospodinov Gospodin – alias Gospodin Voev Gospodinov, cetătean bulgar, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Kamarashev Angel – alias Angel Stoyanov Kamarashev, cetătean bulgar, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Hasan Osman Halil - cetătean bulgar, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Kostov Nikola - alias Nikola Milanov Kostov, cetătean bulgar, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Petkov Dimitar - alias Dimitar Gheorghiev Petkov, cetătean bulgar, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Yordanov Antonio - alias Antonio Krasimirov Yordanov, cetătean bulgar, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Kolev Vladimir– alias Vladimir Nikolaev Kolev, cetătean bulgar, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Dail Erdinch – alias Erdinch Ahmed Dail, cetătean bulgar, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Ivanov Evgeni Milkov– alias Evgeni Milkov Ivanov, cetătean bulgar, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Georgiev Radoslav– alias Radoslav Galinov Georgiev, cetătean bulgar, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Kavakov Plamen–alias Plamen Yordanov Kavakov cetătean bulgar, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Dail Mersin– alias Mersin Erdinch Dail, cetătean bulgar, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Pankov Daniel – alias Daniel Yonkov Pankov, cetătean bulgar, cinci ani de închisoare.
 
Tsvetanov Milen – alias Milen Alekseev Tsvetanov, cetătean bulgar, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Mavrikos Asterios – zis „Asteris”, cetătean grec, cinci ani de închisoare.
 
Zdravko Vasilev Ginev - trei ani si șase luni de închisoare.
 
Vasiliu Cristian-Florin - cetătean român, trei ani si șase luni de închisoare.
 
Sava Raul Florinel - (cinci) ani de închisoare.
 
Tribunalul Constanța a admis pretențiile civile formulate în cauză și a dispus confiscarea de la inculpați a unor importante sume de bani provenite, după cum au arătat magistrații, din comiterea infracțiunii de spălare de bani.
 
Încetarea procesului penal
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care a încetat procesul penal pornit împotriva a 28 de inculpați ca efect al intervenirii prescripției răspunderii penale.
 
De menționat că față de doi inculpați, judecătorii au încetat procesul penal, ca efect al intervenirii decesului acestora.
 
Și în faza apelului, inculpații au dispus confiscarea specială de la inculpați a unor impresionante sume de bani (euro și lei).
 
Rejudecare
 
În final, Curtea de Apel Constanța a trimis cauza spre rejudecare primei instanțe, respectiv Tribunalul Constanța, sub aspectul laturii civile, în vederea soluționării acțiunii civile formulate de partea civilă Statul Român prin Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța.
 
Noul termen în dosar – rejudecare a fost stabilit pentru data de 17 decembrie 2024.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
„Medicul vedetelor“
Hussein Shamieh, specialist în chirurgie plastică, vrea să scape, la Constanța, de controlul judiciar!

Mihai Marius Aurel (Pitbull) și Rafte Daniel, trimiși în judecată de DIICOT
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii