Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:49 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Compania de Radiocomunicaţii Navale ,,Radionav” Constanţa a intrat în insolvență. Iată ce datorii are

ro

18 Nov, 2020 00:00 4466 Marime text
  • Compania Națională de Radiocomunicații Navale Radionav SA a solicitat deschiderea procedurii insolvenței în formă simplificată, motivat de împrejurarea că are datorii de 1.191.544,52 lei, a căror scadență a depășit termenul de 30 de zile.
  • Radionav desfăşura activităţi de interes public naţional în calitate de operator public unic, care furnizează servicii de radiocomunicaţii navale de bază în spectrul de frecvenţă alocat României de către Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii.
  • Capitalul social initial, la data de 31 decembrie 1997, al Radionav era în valoare de 1.246.130 mii lei, iar statul român era acţionar unic.
 
Compania Naţională de Radiocomunicaţii Navale ,,Radionav” - S.A. Constanţa, o societate comercială pe acţiuni, cu capital integral de stat, a intrat în insolvență! Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, Radionav SA a solicitat deschiderea procedurii insolvenței în formă simplificată, motivat de împrejurarea că societatea comercială se află în stare de insolvență, înregistrând datorii certe, lichide și exigibile în valoare de 1.191.544,52 lei, a căror scadență a depășit termenul de 30 de zile. Dosarul (6266/118/2020) se află la Tribunalul Constanța, Secția a II-a Civilă, judecătorul sindic fiind Iulia Casian. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 18 noiembrie 2021. Lichidator judiciar a fost numit A&A Consultants SPRL.
 
Compania Radionav SA, cu sediul social în Agigea, strada Ecluzei, nr. 3, a fost divolvată ca urmare a deciziei Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, din data de 03 septembrie 2019.
 
Radionav desfăşura activităţi de interes public naţional în calitate de operator public unic, care furnizează servicii de radiocomunicaţii navale de bază în spectrul de frecvenţă alocat României de către Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii.
 

Corpul de Control al Prim-ministrului, control la Radionav

 
În anul 2016, Corpul de Control al Prim-ministrului a efectuat un control la Radionav în legătură cu respectarea dispozițiilor legale și a normelor interne cu privire la organizarea și funcționarea companiei, precum și cu privire la îndeplinirea atribuțiilor acesteia, finalizat cu întocmirea Raportului nr. 1560/2016.
 
Astfel, în raport este consemnat, potrivit expunerii de motive a Legii privind desființarea Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale Radionav S.A. Constanţa, faptul că: „deși are statut de companie națională, organizată ca societate comercială pe acțiuni, C.N. Radionav S.A. funcționează ca o instituție publică, fiind finanțată preponderent (în proporție de peste 85 %) din subvenții acordate de la bugetul de stat.”.
 

Atribuțiile RADIONAV interferează cu activitățile ANR

 
Totodată, în același raport este consemnat faptul că deși Radionav primește subvenții de la bugetul de stat în considerarea calității sale de ”operator public unic” în domeniul furnizării serviciilor de radiocomunicații navale, o parte din atribuțiile Radionav interferează  cu activități desfășurate de alte entități publice, respectiv Autoritatea Navală Română (ANR) și Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța.
 
S-a evidențiat în mod special faptul că, o parte din activitatea Radionav desfășurată în calitatea sa de „operator unic“ s-a concretizat în transmiterea, în perioada supusă controlului, către Autoritatea Navală Română - autoritate centrală în domeniul siguranței navigației și al securității navelor - a semnalelor de pericol recepționate, reprezentând un procent de 9,16% din total semnale recepționate de ANR.
 

Importanța

 

Începând cu data de 1 iulie 2004, orice navă, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, care urmează să intre în porturile şi sau pe căile navigabile din România, este supusă controlului Autorităţii Navale Române cu privire la modul de respectare a prevederilor Codului ISPS - Codul internaţional pentru securitatea navelor şi facilităţilor portuare, adoptat prin Rezoluţia nr. 2 a Conferinţei Organizaţiei Maritime Internaţionale, la Londra, în perioada 9-13 decembrie 2002 – acceptat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2003, aprobată prin Legea nr. 484/2003 din 26.02.2004. 
 

Constanţa Radio
 

Potrivit pct.1 de la capitolul III din Normele metodologice de implementare a prevederilor Codului internaţional pentru securitatea navelor şi facilităţilor portuare - Codul ISPS, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 248/2004:
”   1. Orice navă ce urmează să intre şi/sau să opereze în porturile sau pe căile navigabile româneşti are obligaţia să anunţe Autoritatea Navală Română şi autorităţile portuare şi/sau de căi navigabile asupra datei când urmează să sosească, folosind în acest scop staţia de radiocomunicaţii navale "Constanţa Radio" aparţinând Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale "RADIONAV" (…)”.
 
Astfel că, primirea informațiilor descrise în Regula 9 Capitolul IX - 2 paragraful 2 (Regula XI-2/9.2) din amendamentele la anexa Convenţiei internaţionale pentru ocrotirea vieţii omeneşti pe mare – SOLAS -, 1974, amendată, adoptate prin Rezoluţia nr. 1 a Conferinţei Organizaţiei Maritime Internaţionale, la Londra, în perioada 9-13 decembrie 2002, prevăzute în anexa nr. 1 la OUG nr. 80/2003, este de competența RADIONAV.
 

Datorii imense

 
Revenind la dosarul din instanță, potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvență nr. 17864/23.10.2020, prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, debitoarea Compania Națională de Radiocomunicații Navale Radionav SA prin lichidator A&A Consultants SPRL, a solicitat deschiderea procedurii insolvenței în formă simplificată, motivat de împrejurarea că societatea comercială se află în stare de insolvență, înregistrând datorii certe, lichide și exigibile în valoare de 1.191.544,52 lei, a căror scadență a depășit termenul de 30 de zile.
 

Totodată, compania a solicitat numirea în calitate de lichidator judiciar a practicianului în insolvență A&A Consultants SPRL.
 

Creanțe

 
Tribunalul Constanța a fixat termenul limită pentru înregistrarea cererilor de admitere a creanțelor asupra averii companiei Radionav la data de 27 noiembrie 2020.
 
Termenul de verificare a creanțelor, de întocmire și publicare în BPI a tabelului preliminar de creanțe a fost stabilit la data de 17 decembrie 2020, termenul de definitivare a tabelului creantețor fiind la 08 ianuarie 2021.
 
Prima ședinte a adunării creditorilor va avea loc la data de 23 decembrie 2020 ora 1000, la sediul lichidatorului judiciar.
 
Lichidatorul judiciar va efectua procedura de inventariere a bunurilor din averea debitorului și va lua toate măsurile necesare în vederea efectuării operațiunilor de lichidare.
 

Din 2017, Radionav nu mai înregistrează venituri proprii

 
Potrivit Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, din anul 2017 Radionav nu mai înregistrează venituri proprii, întreaga activitate a companiei fiind susținută din alocațiile bugetare de la bugetul de stat.
 
De asemenea, din anul 2017 managementul Radionav nu poate fi asigurat în condițiile legii deoarece întreaga activitate a companiei este subvenționată de la bugetul de stat în timp ce toate cheltuielile aferente contractelor de mandat trebuie suportate din veniturile proprii ale companiei.
 

Dizolvare judiciară  

 
În urma Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Companiei Naţionale de Radiocomunicaṭii Navale Radionav SA, din data de 03 septembrie 2019, a fost luată hotărârea cu nr. 1, conform Monitorului Oficial al României, priun intermediul căreia s-a decis dizolvarea societăţii.
 
Potrivit Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, de la data desființării Radionav, activitatea acestei companii va fi preluată de Autoritatea Navală Română.
 
De asemenea, personalul contractual angajat al Radionav se preia de Autoritatea Navală Română, beneficiind de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de funcții din cadrul Autorității Navale Române.
 
De la data desființării Radionav, Autoritatea Navală Română preia toate drepturile şi obligaţiile companiei și se substituie în toate litigiile în curs ale acesteia.
 
Citește și
 
În Monitorul Oficial
Compania Radionav, dizolvată! Ce se întâmplă cu sistemele de comunicaţii publice


Un fost șef al Radionav încasează peste jumătate de milion de lei pentru servicii de curățenie în sediile Consiliului Judeţean Constanţa (documente)

Bunurile imobile şi mobile din patrimoniul RADIONAV, scoase la mezat. Lichidatorul a anunţat mai multe licitaţii

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii