Cum a intrat în insolvență firma controlată de Primăria Cogealac! (DOCUMENT)
Cum a intrat în insolvență firma controlată de Primăria Cogealac! (DOCUMENT)
07 Jun, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2388
Marime text
- Gospodărie Apă Canal și Salubritate Cogealac SRL se ocupă de „tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase“.
Miercuri, 08 iunie 2022, la Tribunalul Constanța este programat un nou termen în dosarul privind insolventa SC Gospodărie Apă Canal Salubritate Cogealac SRL.
Firma este controlată de Primăria Cogealac.
Recent, în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 9509/02.06.2022 a fost publicat Raportul asupra cauzelor și împrejurărilor ce au dus la apariția stării de insolvență a debitoarei Gospodărie Apă Canal și Salubritate Cogealac SRL
Scurt istoric:
Potrivit sentinței civile nr. 23/12.01.2022, pronuntată de către Tribunalul Constanța, Secția a II-a Civilă, în dosarul nr. 8532/118/2021, s-a dispus deschiderea procedurii de insolveță în formă generală împotriva debitoarei Gospodarie Apa Canal Si Salubritate Cogealac SRL, și numirea în calitate de administrator judiciar al debitoarei a Cabinet Individual de Insolvență Grecu Nicola.
Potrivit certificatului constatator, Gospodărie Apă Canal și Salubritate Cogealac SRL funcţionează din anul 2012 şi are ca obiect principal de activitate: „Tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase“.
Asociați în cadrul societății debitoare sunt: comuna Cogealac, în calitate de asociat unic și administrator, cu un procent din beneficii și pierderi de 100%, iar calitatea de administrator o deține Marcelini Jichitu.
Conform BPI nr. 9509/02.06.2022, creanțele debitoarei au avut o evoluție crescătoare pe tot parcursul perioadei analizate, atingând valoarea maximă de 462.923 lei în anul 2021 comparativ cu anul 2019 când se situau la nivelul de 287.242 lei.
Analiza disponibilităților bănești reflectă o scădere a acestora până la valoarea de 120 lei în anul 2021 față de primul an analizat unde au fost înregistrate valori de peste 7.000 lei.
Datoriile societății debitoare au urmărit un trend ascendent în cei trei ani analizați, crescând considerabil de la 627.891 lei în anul 2019, până la 904.811 lei în anul 2021 și diminuându-se ușor până la data deschiderii procedurii de insolvență, conform tabelului definitive de creanțe
În ceea ce privește evoluția cifrei de afaceri a debitoarei, pe parcursul perioadei analizate, putem observa faptul că aceasta a avut valoarea maximă de 254.282 lei în anul 2019, diminuându-se până la 157.924 lei în ultimul an de referință.
Totodată, nivelul cheltuielilor totale efectuate de către societate pentru buna desfașurare a activității a urmat un trend oscilant de la 300.426 în anul 2019 la 210.756 lei în anul 2020 și urcând iar la valoarea de 251.211 lei în ultimul an de
raportare.
Menținând acest trend al veniturilor și cheltuielilor, în toți anii de raportare, debitoarea a fost în situația de a înregistra pierdere în pe tot parcursul perioadei, mai puțin în anul 2019 când s-a bucurat de un profit de 101.345 lei.
Gospodarie Apa Canal și Salubritate Cogealac SRL efectuează servicii de alimentare cu apă și canalizare pentru comunele Cogealac și Tariverde.
Această activitate se desfăsoară în baza urmatoarelor preturi aprobate prin Hotărârea nr, 24/26.04.2013 a Consiliului Local al comunei Cogealac: -pentru furnizarea apei potabile: 1,78 lei / mc + TVA;. -pentru serviciul de canalizare și epurare: 0,83 lei/mc + TVA.
Apa extrasă din puțuri până la data de 30.09.2020, conform indexelor preluate de Apele Române și facturată societății debitoare, a fost de 52318 mc în localitatea Cogealac și de 32381 mc în localitatea Tariverde, adică un total de 84699 mc de apă, din care au fost facturati un numar de 84699 mc, dar pentru care nu s-a încasat, până în prezent, decât o sumă foarte mică, nivelul de trai din comunele amintite fiind unul foarte scăzut.
Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care prețul pe mc pentru apa potabila furnizată nu a mai fost modificat din anul 2013.
Ținând seama de aceste aspecte, asociatul unic a finanțat societate pentru achitarea datoriilor acumulat, însă insuficient pentru a evita starea de insolvenbilitate a acesteia.
Având în vedere situația de fapt expusă, administratorul judiciar apreciază că principalele cauze care au determinat apariția stării de insolvență a debitoarei sunt:
Cauze specifice în activitatea curentă a debitoarei:
grave probleme de lichiditate generate de incapacitatea societății de a-și recupera creanțele la termen, insuficienţa activităţii de exploatare în a genera excedent din exploatare suficient pentru asigurarea desfăşurării, activităţii întreprinderii în condiţii de independenţă financiară fluxul negativ de lichidități generând grave probleme în achitarea datoriilor curente.
Concluzii:
Potrivt analizei economico-financiara efectuată de către administratorul judiciar în baza informațiilor financiarcontabile ale debitoarei, se poate observa faptul că starea de insolvența a Gospodarie Apa Canal și Salubritate Cogealac SRL nu i se poate imputa administratorului statutar al acesteia.
Administratorul judiciar nu poate indica persoanele cărora li s-ar putea imputa starea de insolvență a societății debitoare.
Față de cele expuse anterior, administratorul judiciar propune continuarea procedurii de observație în vederea întocmirii unui plan de reorganizare a activității societății debitoare.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Mai multe automobile cu SPP la numărul de înmatriculare, scoase la licitație. Cui aparțin (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii