Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:23 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum motivează judecătorii decizia prin care s-a suspendat insolvența Grup Servicii Petroliere Logistic SRL

ro

10 Nov, 2022 00:00 3100 Marime text
 
 
  • Amintim că, în legătură cu acest subiect, omul de afaceri Gabriel-Valentin Comănescu a precizat, pentru ZIUA de Constanța, faptul că totul a fost o „neînțelegere“ și că toate plățile au fost efectuate. 
  • „Dosarul este închis! Este suspendat în Curtea de Apel. Este cu retragere pentru că nu mai există subiectul cu cazul. A fost o neînțelegere cu NRM între foștii acționari ai NRM. Casa de avocați care ne reprezintă este identică. Nu există niciun caz. Toate sunt plătite, închise. Nu există litigiu, nu există nimic. A fost o neînțelegere care s-a închis. Noi, ca de obicei, ne ducem și plătim ce avem de plătit“, a mai explicat Gabriel-Valentin Comănescu.   
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța și-au motivat decizia prin intermediul căreia au suspendat intrarea în insolvență a companiei Grup Servicii Petroliere Logistic SRL, administrată de omul de afaceri Gabriel-Valentin Comănescu.
 
Povestea pe scurt
 
Grup Servicii Petroliere Logistic SRL a intrat în insolvență la solicitarea firmei NRM Cargo Logistics SRL, ca urmare a Hotărârii intermediare nr. 1105/2022 a Tribunalului Constanța, din data de 11 octombrie 2022.
 
Pe data de 12 octombrie 2022, Grup Servicii Petroliere Logistic SRL a contestat decizia tribunalului, la Curtea de Apel Constanța.
 
Într-un alt dosar, la data de 20 octombrie 2022, prin decizia nr. 6/2022 din 20.10.2022, la solicitarea Grup Servicii Petroliere Logistic SRL, Curtea de Apel Constanța a dispus suspendarea provizorie a executării provizorii a sentinţei civile nr.1105 din 11.10.2022 pronunţată de Tribunalul Constanţa, în dosarul nr. 3787/118/2022.
 
Decizia Curții de Apel Constanța a fost fără cale de atac, iar procedura insolvenței Grup Servicii Petroliere Logistic SRL a fost suspendată.
 
Dosarul care a suspendat insolvența
 
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Curţii de Apel Constanţa sub nr.554/36/12.10.2022, Grup Servicii Petroliere Logistic S.R.L a solicitat în contradictoriu cu NRM Cargo Logistics S.R.L, suspendarea în mod provizoriu a Hotărârii intermediare pronunţate în data de 11.10.2022 de către Tribunalul Constanţa, până la soluţionarea cererii de suspendare formulate în apelul declarat împotriva Hotărârii intermediare.

Motivând cererea, a susţinut Grup Servicii Petroliere Logistic că în fapt, între societate şi societatea creditoare s-au derulat relaţii contractuale în baza cărora a înregistrat către NRM Cargo Logistics S.R.L un debit în cuantum de 99.593,11 lei.
 
„Prin cererea de chemare în judecată formulată, creditoarea a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei împotriva sa, susţinând că deţine o creanţă certă, lichidă şi exigibilă şi că societatea s-ar afla în stare de insolvenţă prezumată. Este deosebit de important de reținut aspectul potrivit cu care societatea nu a avut cunoştinţă de existenţa dosarului de insolvenţă înregistrat pe rolul instanţei de judecată motiv pentru care s-ar afla în imposibilitatea obiectivă de transmite o contestaţie împotriva deschiderii procedurii de insolvenţă sau de a formula apărări cu privire la inexistenţa condiţiilor necesare în vederea demarării acestei proceduri judiciare“, se arată la dosar.
 

„Dată fiind această situaţie, instanţa de judecată a admis cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă încă de la primul termen de judecată, deşi creanţa pe care era întemeiată cererea nu prezenta un caracter cert, iar societatea nu se afla în niciuna dintre situaţiile prevăzute de art. 5, pct. 29 din Legea nr. 85/2014. Mai mult decât atât, un alt argument în susţinerea faptului că societatea nu se afla în stare de insolvenţă prezumată este aspectul potrivit căruia la data de 11.10.2022 societatea a înţeles să achite în integralitate debitul datorat către societatea creditoare, conform ordinului de plată anexat prezentei. De asemenea, relevant este faptul că societatea creditoare a procedat de îndată la formularea unei cereri de renunțare la continuarea procedurii insolvenţei împotriva societăţii - Anexa 2-, iar în cadrul dosarului de insolvenţă nu mai există alţi creditori care ar fi putut adera la cererea introductivă, pentru ca demersul judiciar să continue“, conform datelor oficiale.

 
Împotriva Hotărârii intermediare pronunţate în data de 11.10.2022 Grup Servicii Petroliere Logistic a înţeles să declare apel în aceeaşi zi, solicitând totodată pe această cale suspendarea executării hotărârii, în considerarea faptului că debitul reclamat de creditor a fost achitat şi arătând motivele pentru care nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea nr. 85/2014 pentru deschiderea procedurii generale de insolvenţă.
 
În motivarea Curții de Apel, judecătorii precizează că procedura insolvenței reprezintă o procedură specială, cu implicații majore asupra societății debitoare și a eventualilor creditori ai acesteia, astfel că pentru satisfacerea unei creanțe într-o astfel de procedură, se impun condiții suplimentare față de dreptul comun cu privire la caracterul creanței.
 

„Altfel, acțiunea s-ar transforma într-o veritabilă acțiune în răspundere contractuală, ceea ce nu a fost intenția legiuitorului. A considerat instanţa de apel că în acest caz suspendarea executării sentinţei de deschidere a procedurii insolvenței până la soluţionarea cererii de apel este de natură să asigure respectarea drepturilor procesuale ale tuturor părţilor, tocmai ca urmare a greutăţilor care s-ar ivi în legătură cu procedurile ulterioare, în situaţia denunţării contractelor în care debitoarea este parte, pe temeiul deschiderii procedurii insolvenţei. Pe de altă parte, prin suspendarea executării, intimata-creditoare nu suferă un prejudiciu cu atât mai mult cu cât eventualele pagube pot fi acoperite prin cauţiunea stabilită şi consemnată“, potrivit motivării.

 
Pentru aceste considerente, Curtea de Apel a admis cererea și a dispus suspendarea executării sentinţei civile apelate, până la soluţionarea cererii de apel.
 
Amintim că, în legătură cu acest subiect, omul de afaceri Gabriel-Valentin Comănescu a precizat, pentru ZIUA de Constanța, faptul că totul a fost o „neînțelegere“ și că toate plățile au fost efectuate.
 
„Dosarul este închis! Este suspendat în Curtea de Apel. Este cu retragere pentru că nu mai există subiectul cu cazul. A fost o neînțelegere cu NRM între foștii acționari ai NRM. Casa de avocați care ne reprezintă este identică. Nu există niciun caz. Toate sunt plătite, închise. Nu există litigiu, nu există nimic. A fost o neînțelegere care s-a închis. Noi, ca de obicei, ne ducem și plătim ce avem de plătit“, a mai explicat Gabriel-Valentin Comănescu.   
 
Sursa: portal instanțe de judecată și rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Fost candidat la Primăria Constanța
Luv Team SRL, administrată de Ionuț Budi, radiată de la Registrul Comerțului

 
Clubul Sportiv Asociația Axiopolis Sport Cernavodă a intrat în faliment!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii