Falimentul Shapir Structures a primit cel de al 43-lea termen de judecată. Cine sunt „pionii“ principali
Falimentul Shapir Structures a primit cel de al 43-lea termen de judecată. Cine sunt „pionii“ principali
23 Jul, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1605
Marime text
- Dosarul se află pe rolul Tribunalului București din data de 25 iunie 2014.
- Instanța a dispus intrarea în faliment prin procedura generală a debitorului SC Shapir Structures SRL în aprilie 2015.
- Până în prezent au fost stabilite peste 40 de termene de judecată.
Tribunalul București a amânat pentru data de 25 noiembrie judecata în dosarul în care societatea comercială Shapir Structures SRL a intrat în faliment.
Noul termen stabilit este al 43-lea.
Amintim că în februarie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a SC Shapir Structures SRL, suspectată de două infracțiuni de evaziune fiscală. În cauză, DNA l-a mai trimis în judecată și pe Avraham Morgenstern, apropiat al lui Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța. Morgenstern, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, a fost acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală.În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 2009-2014, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obținute din trei contracte (...) și nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte“. „În aceeași perioadă, inculpatul a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanță și asistență tehnică oferite de societățile Larton Consultants Ltd Cipru și Comrad Leasing Ltd Cipru. Aceste activități au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro“, potrivit DNA.
12 ani la fond
Tribunalul București a decis condamnarea omului de afaceri Avraham Morgenstern, în primă instanță, la 12 ani de detenție. Mai mult, alături de condamnarea de 12 ani, Tribunalul București i-a aplicat afaceristului israelian pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a se afla pe teritoriul României și a dreptului de a fi administrator, fondator sau reprezentant legal al unei societăți comerciale pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei principale.Tot Tribunalul București a admis acțiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român și i-a obligat în solidar pe inculpați (Avraham Morgenstern și SC Shapir Structures SRL) la plata sumei de 53.836.994,87 de lei, reprezentând presupusul prejudiciu adus bugetului de stat și nerecuperat, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii, calculate de la data săvârșirii faptelor și până la data plății efective.
Decizia Tribunalului București a fost contestată la Curtea de Apel București, instanță care a redus pedeapsa afaceristului de la 12 ani la opt ani.
Dosarul Campusului Henri Coandă
Într-un alt dosar, denumit generic „dosarul Campusului Henri Coandă“, Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată alături de Radu Ștefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, dar și de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre.În primă instanță, pe data de 28 iunie 2018, judecătorii Simona Cristina Neniță, Anca Mădălina Alexandrescu și Daniel Grădinaru, toți magistrați ai Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, au decis schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina lui Alexandru Mazăre din trei infracțiuni de fals în declarații (…) în infracțiunea de fals în declarații. Ulterior, completul de judecată a decis condamnarea lui Alexandru Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. În continuare, judecătorii au decis achitarea lui Alexandru Mazăre sub aspectul infracțiunii de complicitate la luare de mită. Instanța a decis că fapta de care este acuzat fratele lui Radu Mazăre nu există.
Omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat sub aspectul infracțiunii de dare de mită, după ce judecătorii au concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege“.
Achitare
Conform datelor oficiale, în cazul fostului primar al municipiului Constanța, Radu Ștefan Mazăre, Curtea Supremă a schimbat încadrarea juridică a faptelor din trei infracțiuni de fals în declarații (…) în infracțiunea de fals în declarații. În continuare, magistrații au decis condamnarea lui Radu Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. Instanța a mai decis achitarea fostului primar al municipiului Constanța sub aspectul infracțiunii de luare de mită. În acest caz, instanța a decis că fapta de care este acuzat Radu Mazăre nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.În continuare, cei trei judecători au decis ridicarea măsurii asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanța din data de 28.03.2016, asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților Alexandru Mazăre și Radu Ștefan Mazăre.
„Ridică măsura asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanța din 11.04.2014, asupra sumelor de 18.550 de euro și 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ștefan cu ocazia percheziției domiciliare“, potrivit minutei judecătorești. În prezenta cauză, Radu Mazăre și Avraham Morgenstern au fost reținuți preventiv pe o durată de 24 de ore începând de la data de 8.04.2014 până la data de 9.04.2014.
În prezent, dosarul se află pe rolul Înaltei Curți de Justiție și Casație a României.
Citește și
Upetrom 1 Mai SA Ploiești, deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a intrat în faliment
Judecătorii reiau procesul privind falimentul clubului de rugby județean Farul Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii