Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Insolvențe Constanța Tribunalul radiază Asociația Crescătorilor de Cai din Dobrogea „Hippontica“! Câți bani a primit de la Consiliul județean Constanța

ro

11 Jun, 2024 17:00 2563 Marime text
 
 
  • Asociația Crescătorilor de Cai din Dobrogea „Hippontica“ a fost înființată la începutul anului 2013, ca organizatie non-profit, în baza OUG 26/2000, cu scopul de creare a cadrului organizatoric pentru toți crescătorii, proprietarii și iubitorii de cai din regiune.  
 
Judecătorii de la Tribunalul Constanța au dispus luni, 11 iunie 2024, închiderea procedurii insolvenţei în cazul Asociația Crescătorilor de Cai din Dobrogea „Hippontica“ și au hotărât radierea asociației din Registrul Comerţului!
 
Decizia a fost luată în dosarul 526/118/2023, în care Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Judeţul Constanţa are calitatea de creditor, iar Asociația Crescătorilor de Cai din Dobrogea „Hippontica“ este debitor.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, prin Hotărârea intermediară nr. 338/2023, din 28.03.2023, Tribunalul Constanța a admis cererea Unității Administrativ Teritoriale (UAT) Judeţul Constanţa și a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei faţă de Asociația Crescătorilor de Cai din Dobrogea „Hippontica“, desemnând admnistrator judiciar pe Liţcanu&Gheorghiţă SPRL.
 
„Pentru toți crescătorii, proprietarii și iubitorii de cai din regiune“
 
Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvență nr. 17098/25.10.2023, „asociația a fost înființată la începutul anului 2013, ca organizatie non-profit, în baza OUG 26/2000. cu scopul de creare a cadrului organizatoric pentru toți crescătorii, proprietarii și iubitorii de cai din regiune“.
 
Finanțare de 40.000 de lei
 
„În acest sens la nivelul anului 2013 asociația a decis participarea la o procedură de selecție de proiecte cu finațare de către Consiliul Județean. Consiliul Județean a dat curs solicitării asociatiei Hippontica, prin HCJ 40827.11.2013 aprobând oportunitatea proiectului prezentat de asociație și o finanțare de 40.000 de lei. La momentul respectiv, asociația Hippontica a organizat un eveniment hipic pe Hipodromul Hergheliei Mangalia. La acel moment a prezentat situația cheltuielilor efectuate din finanțarea acordată, Consiliul Județean aprobând raportările proiectului și deci îndeplinirea scopului finanțării acordate“, conform BPI.  

 
Curtea de Conturi, control la CJC 
 
„Ulterior, la nivelul anului 2015 conducerea asociației a fost schimbată în formula în care se prezintă în prezent, respectiv președinte Nanescu Alexandru, vicepreședinte Nanescu Vasile şi secretar Zotoiu Ștefan. Dar, tot la nivelul anului 2015 Consiliul Județean, în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi a României - Camera de Conturi Constanța, a formulat acțiune în instanță față de asociație în cadrul dosarului 24983/212/2015 prin care a solicitat obligarea asociației la restituirea sumei de 40.000 lei către bugetul local al Județului Constanța, deoarece, așa cum a rezultat din raportul auditorilor publici, finanțarea (acordată în cadrul unui program mai amplu de finanțări ale Consiliului Județean, în cuantum total de 2.283.350 lei, față de mai multe entități) nu respectă condițiile Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerabursabile din fonduri publice“, se mai arată în BPI
 
„Asociația nu a mai identificat alte finanțări şi nici nu a mai desfășurat activitatea specifică“
 
„Dosarul a fost solutionat după un parcurs lung în fața instanțelor, după stadiul de fond, apel recurs, iar după ce soluția de fond de admitere a fost schimbată în apel în respingere, abia într-un final în recurs, prin decizia nr 65/14.03.2019 Curtea de Apel Constanța a decis definitv că atâta timp cât procedura de finanțare aplicată de Consiliul Județean a fost constată definitiv ca nelegală, atunci evident şi plata celor 40.000 lei către asociație este nelegală a dispus astfel obligarea asociației la restituirea finanțării. În tot acest timp al soluționării procesului necunoașterii regimului final al plății/restituirii celor 40.000 lei, asociația nu a mai identificat alte finanțări şi nici nu a mai desfășurat activitatea specifică (...)“, conform BPI.
 

Potrivit Registrului Naţional ONG, asociaţia s-a înfiinţat în data de 10 ianuarie 2013 şi avea drept scop crearea cadrului organizatoric pentru toţi crescătorii, proprietarii şi iubitorii de cai din regiune.
 
Așa cum arătam și în edițiile anterioare, la momentul înregistrării, fondatorii şi asociaţii în cadrul acestei structuri, care administrau Herghelia Mangalia, erau: Istvan Janoş Antal, Anca Nicoleta Bîlbă, Ion Cristian Dumitrache, Petre Cacioianu, Nicu Dobre, Tănase Calagiu, Adrian Răzvan Nedelcu, Geronimo Răducu Brănescu, Valentin Georgescu şi Giulio Adrian Ghereben.
 
Ca o coincidenţă, sediul Asociaţiei Crescătorilor de Cai din Dobrogea „Hippontica” s-a aflat, potrivit Registrului Naţional ONG, la adresa bulevardul Mamaia numărul 255, adresă care coincide cu cea a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și 
 
Tribunalul Constanța, anunț important!
Este vizată cererea Șantierului Mangalia de intrare în insolvență

 
Damen Holding cere falimentul Damen Shipyards Mangalia SA (Șantierul Mangalia)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii